Uhka syvyyksistä

Yhden tähden elokuvien mies, Stephen Sommers, ei taaskaan petä katsojaansa, vaan vyöryttää televisioon sellaista tehostekuraa, jollaista mieheltä on totuttu näkemään aikaisemminkin mm. Muumioiden kanssa. Sinänsä se on kumma, että Uhkaa syvyyksistä ei saa kyhättyä kokoon ilman kunnon präiskettä ja räiskettä, massiivisia tehosteita ja henkilöhahmojen suunnatonta kliseisyyttä. Tuloksena on äärimmäisen lineaarinen “juokse tai kuole” -tarina, jollaisia televisiosta on tuutattu ulos satoja ellei jopa tuhansia kappaleita. Muutenkin elokuva on niin yhdentekevä turaus, että se toimisi oikeasti yhtä hyvin jopa pikakelauksella tai tiivistettynä puolen minuutin paketiksi.

Ja ne näyttelijät, ah miten hyvin he sopivatkaan tähän elokuvaan mukaan. Jos luulit, että Brendan Fraser oli huono Muumioissa niin katsopa Deep Rising. Päärooliin eksynyt, nykyinen Ewerwood-tähti, Treat Williams on oikeasti todella kökkö: miehen eleet ja puheet ovat kuin suoraan Hämeenkadun Ale-pubista ja toiminta sen mukaista. Haulikolla ammutaan välillä hieman Terminatormaisesti ja muutamat kuolemattomat vuorosanat heitetään viilentyneen katsojan silmille, välissä lämmitetään kieltämättä kaunista Famke Janssenia ja sitten taas juostaan. Eikä Famke sen parempi ole, sillä hän on yksinkertaisesti aivan väärässä elokuvassa: aivan kuin Rachel Weisz Muumiossa. Muutenkin mukana roikkuvat näyttelijät lähinnä säälittävät: Anthony Heald on ärsyttävä sekä semi-pahista näyttelevä Wes Studi samanlainen kivikasvo kuin ennenkin.

On oikeasti ikävää huomata, ettei Stephen Sommersin elokuvista ole yhtään mihinkään. Ne kaikki, kuten Deep Rising, ovat kuin yhtä suurta tehostemössöä, jolla ei ole muuta tarkoitusta kuin näyttää muoviselta. Sama vaivaa myös tätäkin elokuvaa: Sommers ei ole saanut ohjaamaansa ja käsikirjoittamaansa elokuvaan mitään henkeä, mitään uutta tai mielenkiintoista, joka voisi tehdä tästäkin hirviö-ammuskelusta edes kiinnostavaa. Keskinkertaiset, jopa huonot, näyttelijät höystettynä ihanalla Famke Janssenilla eivät vain yksinkertaisesti toimi. Senpä takia on myös ikävää nähdä, ettei Sommers ole oppinut yhtään mitään: kaikki miehen myöhäisemmät elokuvat Muumioista Van Helsingiin ovat vain sitä samaa paskaa (anteeksi) erilaisessa miljöössä. Kun juonella ja toteutuksella ei ole päätä, eikä häntää, niin silloin elokuvaa ei pelasta edes kaunis nainen saatika raaka, verellä ja ihmisiä jauhelihaksi muuttavalla hirviöllä mässäily.

1.5

Summary

Genret: kauhu,toiminta,sci-fi
Kesto: 106 min
Ohjaaja: Stephen Sommers
Pääosissa: Treat Williams,Famke Janssen,Anthony Heald,Wes Studi,Kevin J. O’Connor,Jason Flemyng,Cliff Curtis,Trevor Goddard
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1998

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Oli kyllä pelkkää pilailua koko elokuva! 1p

B-movie
B-movie
17 years ago

Aivan loistava elokuva, muuta ei tarvita kuin saman kaavan toistoa eri miljöössä.

cemo
cemo
18 years ago

Kieltämättä melkosta kuraa..ei jaksanu kyllä paljoa nappaa!