The Wolf of Wall Street

Martin Scorsese ja Leonardo DiCaprio tuntuvat olevan erottamaton pari jotka tekevät sellaisia elokuvia kuin haluavat. Scorsese tuntuu erikoistuvan oikeisiin historiallisiin henkilöihin ja suotakoot se hänelle sillä hän onnistuu niissä useimmiten suhteellisen hyvin. Toinen Scorsesen tavaramerkki on hyvin mahtipontinen ote ja pitkä kesto joihin katsoja yritetään upottaa mahdollisimman syvälle. En sitten tiedä oliko tällä kertaa aihe liian nykyaikainen, vai henkilö liian mitäänsanomaton, mutta Wolf of Wall Streetin kolmen tunnin kesto vain ei toimi tämän aiheen parissa ja katsoja alkaa väkisinkin katsomaan kelloa useaan kertaan elokuvan aikana. Tarkemmin ajateltuna itse kesto ei ole ongelma, vaan se että Scorsese ja Leo eivät vain osaa naulita katsojia tarpeeksi tehokkaasti ruudun äärelle.

The Wolf of wall street ei silti ole mikään huono elokuva, päinvastoin. Se tuo loisteliaasti ja hyvinkin yksityiskohtaisesti, joskin varmasti karrikoidusti ja liioitellusti, erään nykyyhteiskunnan merkittävimmistä pörssimeklareista valkokankaille ja näyttää katsojille kuinka yli laidan wall streetillä homma meni ennenkuin pörssikauppaa alettiin valvomaan. Jordan Belfort todella oli 80-luvun ”ryysyistä rikkauksiin” ilmentymä wall streetillä ja mies loi itselleen valtavan omaisuuden enemmän ja vähemmän kyseenalaisilla toimilla. Tähän rooliin Leonardo DiCaprio onkin oiva valinta sillä tämä ikinuori osaa hyvin näytellä niin 20-vuotiasta Belforttia, kuin hieman vanhemaa versiota hänestä. Tosin Leon uskottavuus on elokuvan aikana ajoittain koetuksella, sillä miehen ”limaisuutta” ei vain millään meinaa uskoa.

Tästä sitten päästäänkin itse elokuvan suurimpaan ongelmaan. Ensimmäinen asia on elokuvan omaperäisyys, tai tarkemmin sen puute. Katsojalle tulee väkisinkin mieleen että tämä on nähty jo aikaisemmin. Itse Wall Street nimellä tehdyt elokuvat kertoivat rahan ja vallan väärinkäytöksistä erittäin onnistuneesti joten elokuvassa esitetyt asiat eivät mitenkään hätkäytä katsojia. Tässä toki täytyy syyttää myös elokuvan nimihahmoa Belfortia, sillä elokuva on kuitenkin tehty hänen kirjoittamastaan kirjasta, joten ”pieni” vaara liioitteluun on aina olemassa. Elokuvan toinen helmasynti koskee sitten sitä uskottavuutta. Vaikka eittämättä elokuvassa esitetyt tapahtumat ovat ehkä tapahtuneet ainakin jossain muodossa, mutta elokuvan hahmot eivät jotenkin vain istu saumattomasti rooleihinsa. Jonah Hillin Donnie on välillä totaalisen epäuskottava ja tässä ehkä painaa harteilla miehen edelliset roolityöt, mutta kun myös muutkin ”sudet” toimivat täysin järjettömästi jopa oman roolihahmonsa puitteissa niin elokuvalta putoaa sen vaatima tenho. Katsoja ei vain jaksa enään välittää hahmojen kohtaloista. Tämä koskee myös Belfortin toista vaimoa esittävää Margot Robbieta jonka esitys on vähintäänkin sekava, ellei jopa hämmentävä. Kaunis hän toki on mutta ei muuta.

The Wolf of wall street on taitavasti kuvattu, leikattu ja tuotettu elokuva joka kertoo yhden ison tarinan rahan ja vallan vaikutuksesta yhdysvaltojen markkinatalouden huipulta. Se esittää perinteisen nousun köyhyydestä rikkauksiin hellyttävällä tavalla. Katsojalle tulee fiilis että hänkin voisi onnistua tässä. Elämän realiteetit ja kummallisuudet lyövät kuitenkin sormille, ja raha ei tuo vastustuskykyä huumeille eikä muillekaan päihteille. Elokuvan hahmot kyllä esitetäään hyvin inhimillisinä sillä kaikilla on jotain puutteita. Ehkä tämä negatiivinen maku jäi vain minulle sillä elokuva on kyllä kerännyt mairittelevia arvosanoja niin lehdissä kuin sosiaalisessa mediassa, mutta itsestäni tuntuu että ne johtuvat vain tekijöiden kuuluisuudesta. The wolf of wall street ei siis ole, kuten aikaisemmin sanoin, huono elokuva, mutta itselleni se vain ei iskenyt. Joten, älkää uskoko hypeä, vaan katsokaa jokainen itse.

The Wolf of Wall Street
  • 62%
    Elokuva - 62%
62%

Poiminta

Genret: draama, komedia, rikos
Kesto: 179 min
Ohjaaja: Martin Scorsese
Pääosissa: Jon Favreau, Jonah Hill, Kyle Chandler, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Rob Reiner ja Jean Dujardin
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2014

Sending
User Review
3 (2 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
7 years ago

Ylipitkä elokuva, joka tarjoilee Margot Robbien karkkina ja muut hyvin sekavina hahmoina. Scorsese on todellakin mahtipontinen ohjaaja, jonka elokuvissa päärooleissa tarvitaan hyvin usein mahtipontisen ylimielistä röyhkeyttä, mutta DiCaprio ei pysty sitä antamaan. Hänessä ei ole sitä tarvittavaa pöyhkeilyn karismaa, jota oli aikoinaan esim. Joe Pescissa tai Robert De Nirossa. Kelloa tuli oikeasti vilkuiltua monesti ja annan vain 3/5p siitä.