elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kun Suomessa tehdään elokuva, niin siitä uutisoidaan jonkun verran, jotta edes pientä hypeä saadaan aikaan varsikin jos elokuvaa on onnistuttu myymään ulkomaille asti. Kun... Big Game

Kun Suomessa tehdään elokuva, niin siitä uutisoidaan jonkun verran, jotta edes pientä hypeä saadaan aikaan varsikin jos elokuvaa on onnistuttu myymään ulkomaille asti. Kun Suomessa tehdään elokuva, jonka pääosissa nähdään Hollywood-koneiston tähtiä ja perustarpojia, niin se on vuosisadan suomalainen kulttuuriteko, jota kannattaa hehkuttaa runsaasti ja pitkään. Eikä sinänsä suotta, sillä Jalmari Helanderin ohjaama Big Game on ihan kelvollinen toimintaseikkailu, joka voidaan suurin piirtein objektiivisin lasein laskea keskinkertaiseksi elokuvaksi globaalilla mittakaavalla. Toisin sanoen laadukkaampia elokuvia kyllä löytyy niin Suomesta ja ulkomailtakin, mutta toistaiseksi vain Helander (Suomi-kantilta tarkasteltuna ja unohdetaan Renny, jooko?) on onnistunut kiinnittämään elokuvaansa useita elokuvia vuodessa tekevän Samuel L. Jacksonin.

Big Gamen tarina on aika tavallinen teini-ikäisen kasvutarina “mieheksi”. Poikkeuksellisen tarinasta tekee se, että poika tekee matkansa Yhdysvaltain presidenttiä näyttelevän Samuel L. Jacksonin kanssa “Lapissa”. Tämä on samalla elokuvan ensimmäinen kauneusvirhe, sillä suomalainen katsoja erottaa välittömästi, ettei Onni Tommila seikkaile Jacksonin kanssa Lapin erämaissa, vaan kenties jossain Keski-Euroopan vuorilla. Maisemat ovat jylhät, mutta samalla toimintaseikkailusta katoaa ehkä hieman odotettu eksotiikka, kun elokuvan päähenkilöt eivät tarvokaan porojen keskellä puuttomalla aapalla. Muuten homma pyörii terroristien, Oskarin (Onni Tommila) ja presidentin ympärillä, kun kissa-hiiri-leikissä pudotellaan lentokoneita, juodaan pillimehua ja käytetään jugurttipurkki-radiota ja uhkaillaan jousipyssyllä.

Elokuvan näyttelijät ovat rainassa melko hyvin kartalla ja mukana. Jackson on omassa roolissaan ihan mukiinmenevä, kuten aina ennenkin, eikä hänen roolissaan voida nähdä mitään suuria saavutuksia, sillä mies on selkeästi töissä ehkä hieman jopa antaumuksella. Nuori Tommila puolestaan ei ole mikään maailman suurin näyttelijälupaus (ainakaan tämän elokuvan perusteella), mutta kyllä hän roolinsa onnistuu vetämään kunnialla läpi isä Jorma Tommilan kompatessa taustalla. Pahiksen rooliin pestattu Ray Stevenson suoriutuu omasta kaahottamisestaan hienosti, eikä muidenkaan tuttujen näyttelijöiden suorituksissa ole valittamisen varaa, vaikkakin osittain touhua kuvaa kuitenkin elokuvan aavistuksellinen keskinkertaisuus, jossa osa näyttelijöistä on mukana suorittamassa perusduuniaan peruselokuvassa.

Valitettava todellisuus on se, ettei Big Gamea oltaisi nähty Suomen elokuvateattereissa ilman elokuvan “Suomi- ja Jackson-lisää”, sillä Helanderin elokuva on aikuisten oikeasti hauska ja kevyt toimintaseikkailu, jossa leikitään lapsuuden ja nuoruuden muistoilla Yhdysvaltain presidentin kanssa. Kun mukaan laitetaan pakastin ja pieni kasvutarina, saadaan aikaan puolitoista tuntia kestävä elokuva, jonka lähes jokainen katsoo sen kummemmin napisematta läpi. Valitettavaa kuitenkin on, että muutamalla läpällä, hyvällä urheiluhengellä ja tahallaan ylitse vedetyillä tehosteilla ei vielä ihan kauhean laadukasta elokuvaa tehdä. Senpä takia Big Gamen voi helposti kategorisoida luokkaan “katso ja unohda”.

  • 60%
    Big Game - 60%
60%

Poiminta

Genret: toiminta,seikkailu
Kesto: 90 min
Ohjaaja: Jalmari Helander
Pääosissa: Mehmet Kurtulus,Victor Garber,Felicity Huffman,Jim Broadbent,Jorma Tommila,Onni Tommila,Ray Stevenson,Samuel L. Jackson,Ted Levine
Valmistusmaa: Iso-Britannia,Saksa,Suomi
Valmistusvuosi: 2014

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elli72
Elli72
9 years ago

Olipa hyvää mieltä tuottava elokuva.Yleensä en pidä rymistelyelokuvista, mutta tämä olivakavuudessaan hauska. Musiikki :)KIITOS