elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Interstellar Interstellar
Christopher Nolan teki sen taas! Ehkäpä vuoden 2014 odotetuimpiin elokuviin lukeutuva Nolanin jättieepos Interstellar antoi odottaa kauan ja hartaasti valmistumistaan, mutta toimitti juuri sen... Interstellar

Christopher Nolan teki sen taas! Ehkäpä vuoden 2014 odotetuimpiin elokuviin lukeutuva Nolanin jättieepos Interstellar antoi odottaa kauan ja hartaasti valmistumistaan, mutta toimitti juuri sen mitä lupasi. Nolan on luonut jännittävän ja täysin oman näköisensä tavan tehdä elokuvia, ja miehen teoksia voidaankin kutsua realistisiksi science fiction teoksiksi. Jo Batman trilogia vahvisti tätä tyyliä, mutta viimeistään Interception todisti mihin Nolan parhaimmillaan pystyy. Teokset saisivat ainoastaan olla hieman lyhyempiä, mutta sitten taas toisaalta näissä tarinoissa päästään kyllä todella hyvään lentoon ja harvoin on kolmetuntia mennyt näin jouheasti. Vertaukset 2001:avaruusseikkailuun eivät ole tuulesta temmattuja, sillä luulen että tulevaisuudessa tätäkin elokuvaa tullaan pitämään eräänlaisena merkkipaaluna scifi elokuvissa.

Elokuva alkaa lähitulevaisuudesta kun maailman viljavarannot ovat alkaneet käymään vähiin kun kasvien taudit ovat tappaneet suurimman osan viljalajeista ja vain muutama viljalaji pitää ihmiskuntaa elossa. Mitä tehdä silloin kun maapallo alkaa elämään viimeisiä hetkiä? Noh, kurkotetaan tietenkin tähtiin ja aletaan miettimään josko jossain ruoho todella olisi vihreämpää. Suunnitelmassa on vain pieni mutta. Nimittäin emmehän ole vielä löytäneet planeettaa johon voisimme muuttaa, ja matka lähimpään toiseen tähtikuntaankin kestäisi jopa lähitulevaisuuden laitteilla vuosituhansia. Vastaus on tietenkin avaruuden madonreikä joka on oikoreitti toisiin aurinkokuntiin. NASA:n rippeet yrittääkin saada entisen lentäjänsä Cooperin suostumaan tähän mahdottomaan tehtävään jonka tarkoituksena on kartoittaa seuraavaa kotiamme. Cooperin saappaissa saadaankin nähdä vahvassa urakehityksessä oleva Matthew McConaughey joka jälleen tekee vahvaakin vahvemman suorituksen.

Interstellar on kunnianhimoinen elokuva lähes kaikilta osilta. Vaikka näyttelijä puolelta elokuva nojaa erittäin vahvasti McConaugheyn suoritukseen, niin toisena suurena tekijänä on Kip Thorne joka toimi elokuvan teknisenä asiantuntijana. Niille keille nimi ei sano mitään, niin sanottakoon että Thorne on Stephen Hawkingin ja Carl Saganin pitkäaikainen ystävä ja kolleega, eli siis todellakin oikea mies jos halutaan tietää jotain mustista aukoista, avaruudesta ja suhteellisuusteoriasta. Interstellar nojaakin hyvin vahvasti tunnettuun tieteeseen avaruudesta ja ajan suhteellisuudesta ja näin scifin suurena ystävänä elokuvan uskottavuus on todella korkealla. Tarina etenee alun maapallolta aina avaruuden syvimpiin kolkkiin jouheasti, mutta pääsee vasta todelliseen lentoon kun Cooper pääsee maanviljelijähommista avaruusraketin puikkoihin. Nolanin luottonäyttelijä Michael Caine tekee myös vahvan roolin NASA:n pomona ja miehen esikuvana onkin ollut itse Thorne.

Interstellar sisältää myös muitakin yhteiskunnallisia viestejä. Liikakansoitus ja ruuan vääjäämätön loppuminen ovat polttavia asioita. Ihminen ei kuitenkaan koskaan luovuta, vaan yrittää aina keksiä keinoja selviytyä. Nolanin elokuva myös herättää muitakin kysymyksiä avaruuden mittakaavasta ja ajasta jonka kuluminen on todellakin suhteellista. Pikkuhiljaa etenevä elokuva antaa välillä toivoa paremmasta tulevaisuudesta kunnes se iskee katsojan kasvoille ankean todellisuuden. Nuorta Cooperin tytärtä Murphia näyttelevä Mackenzie Foy on myös harvinaisen onnistunut valinta, kuten myös aikuista versiota esittävä Jessica Chastain. Muut näyttelijät vajoavat väistämättä McConaugheyn taakse, vaikka Anne Hathaway ja David Gyasi matkaavatkin läpi avaruuden Matthew:n kanssa.

Nolan on siis jälleen tehnyt hyvän elokuvan joka jaksaa kantaa lähes loppuun saakka. Loppu menee ajoittain kyllä yli latvojen ja uskottavuus kokee pienen kolauksen, mutta kokonaisuutena päästään kuitenkin heittämällä plussan puolelle. Interstellar tulee varmasti olemaan eräänlainen merkkipaalu sicielokuvien kaanonissa ja sitä pidetään eräänlaisena esikuvana realistisille avaruusmatkailuille. Koska Nolan ei ole vielä hutia tehnyt elokuvien suhteen, ja McConaughey paranee vain vanhetessaan niin tätä elokuvaa voin suositella kyllä kaikille.

Interstellar
  • 90%
    Elokuva - 90%
90%

Poiminta

Genret: sci-fi, seikkailu
Kesto: 169 min
Ohjaaja: Christopher Nolan
Pääosissa: Anne Hathaway, David Gyasi, Jessica Chastain, Matthew McConaughey, Michael Caine
Valmistusmaa: Iso-Britannia, Kanada, Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2014

Sending
User Review
3 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments