elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Supersankarielokuvien loppumattoman tulvan alta puskee esiin aina silloin tällöin hieman epäkonventionaalisia virityksiä, ja Matthew Vaughin ohjaamaKick-Ass todellakin on helmi satojen simpukoiden joukossa. Sarjakuvasankarien kehitys on edennyt lapsenmielisistä... Kick-Ass

Supersankarielokuvien loppumattoman tulvan alta puskee esiin aina silloin tällöin hieman epäkonventionaalisia virityksiä, ja Matthew Vaughin ohjaamaKick-Ass todellakin on helmi satojen simpukoiden joukossa. Sarjakuvasankarien kehitys on edennyt lapsenmielisistä Marvel ja DC-vedoista aina yhä aikuisempaan suuntaan, ja tietynlainen “realismi” on alkanut puskea esiin näistä tämän genren elokuvista, kuten loistava Dark Knight sekä Watchmen osoittivat. Mutta alkaako tämä genre pikkuhiljaa syömään omaa tehoaan? Kyllä ja ei, sillä itse sarjakuvien ystävänä löytäisin varmasti satoja sellaisia tarinoita, joista haluaisin nähdä elokuvan, mutta elokuvien puolella tietynlainen ympyrän pyöriminen alkaa väkisinkin jossain vaiheessa vaivata. Kick-Ass onneksi ottaakin aivan toisenlaisen lähtökohdan tähän genreen ja katsoja ei voi välillä uskoa silmiään mitä ruudulla oikein tapahtuu.

Aaron Johnsonin esittämä Dave Lizewski nimittäin saa aivan kuningasidean luettuaan koko ikänsä sarjakuvia ja kadottaneensa viimeisetkin todellisuuden rippeet sen matkan aikana. Hän päättää ryhtyä sankariksi nimeltä Kick-Ass. Mies ei omien sanojensa mukaan voi olla supersankari koska ei omaa mitään voimia, mutta sehän ei menoa haittaa kun netistä saa tilattua hienon kumisukelluspuvun, josta tunaamalla saa hienon kostyymin. Tähän päälle kun lisätään jokaisen teinin ylitsevuotava itseluottamus omista tappelijanlahjoistaan, jotka on opittu lukuisista kungfu-elokuvista, niin tulevaa sairaalareissua ei tarvitse kauaa odottaa. Kuinka ollakaan Dave saa pahasti pataansa heti “uransa” alussa ja sairaalassa mieheltä katkaistaan tuntoaistit ja luut laitetaan täyteen rautaa. Voilá, supersankari Kick-Ass on valmiina astumaan estraadille.

Elokuva noudattaa periaatteessa perinteistä sankarin syntytarinaa, mutta parodioi sitä aina sopivasti todellisen maailman realiteeteilla ja sillä, että eihän kellään oikeasti ole supervoimia. Dave saakin kantapäänkautta oppia miksi maailmassa ei oikeasti ole sankareita, mutta se ei onneksi miehen menoa haittaa. Samaan aikaan kun Dave voittaa viholliset murtamalla heidän rystysensä nenällään, niin kaupungilla riehuu ihan oikeita sankareita, joilla on hieman totisemmat tarkoitusperät ja välineet. Rahahuolissa painivaNicolas Cage tekee tällä hetkellä varmasti mitä vain saadakseen rahaa, ja tämän elokuvan rooli Big Daddyna ei ehkä ole sieltä hohtoisimmasta päästä, mutta yllättävän toimiva kuitenkin. Elokuvan yllättävimmäksi suorittajaksi nousee kuitenkin Daddyn tytärtä esittävä Chloe Moretz, jonka roistoja lahtaava Hit-Girl on kuin toiselta planeetalta. 13-vuotias tyttönen kun laittaa roistoja lihoiksi ihan oikeasti, niin katsoja ei voi oikeasti muuta kuin nauraa hysteerisesti tyttösen toimille ja viitata kintaalla kaikille niille kukkahattutäteille, jotka kritisoivat tytön esikuvallista vaikutusta samanikäisiin katsojiin, sillä eihän tämä elokuva heitä edes kiinnostaisi.

Kick-Ass nimittäin on kaikesta huumorista huolimatta ihan aikuisille tehtyä väkivaltaviihdettä, jossa ihmiset kuolevat ja veri lentää enemmän kuin olisin voinut villeimmissä kuvitelmissa ajatellakaan. Mikään ei tunnu olevan pyhää ohjaaja Vaughnille ja hyvä niin sillä juuri tällaista toimintaa tämä elokuva kaipaakin. Verhoeven sen aikanaan jo toteutti, että kun lyödään tarpeeksi yli, niin se muuttuu satiiriksi. Elokuva olisi ollut toisenlaisella lopulla jopa yksi vuoden parhaista, mutta loppu syö armotta pisteitä, kun hulvattomana parodiana alkanut seikkailu muuttuu totiseksi ja tylsäksi hyvän ja pahan kamppailuksi, jossa hahmot saavat melkein yliluonnollisia voimia. Lopputekstien pyöriessä täytyy kuitenkin todeta, että tässä on loppupeleissä erittäin onnistunut elokuva, joka rikkoo monia rajoja ja onnistuu erottumaan genrestään positiivisesti.

Kick-Ass
  • 70%
    Elokuva - 70%
70%

Poiminta

Genret: jännitys, rikos, seikkailu, toiminta
Kesto: 133 min
Ohjaaja: Matthew Vaughn
Pääosissa: Aaron Johnson, Chloe Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Nicolas Cage
Valmistusmaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2010

Sending
User Review
4 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments