Seraphim Falls

Televisiosarjojen ohjaaja David Von Ancken ehti vuonna 2006 ohjata käsikirjoittamansa elokuvan Seraphim Falls, joka iskee katsojaansa täysin puskien takaa tuoden esiin niin Pohjois-Irlannissa syntyneen Liam Neesonin kuin irlantilaisen Pierce Brosnanin. Ja esitys ei ole heikko: Von Anckenin elokuva kun on oikeasti toimiva western, jossa on sopivasti niin draamaa kuin toimintaakin, joka pitää katsojansa hereillä aina alusta loppuun saakka. Tosin kaupallisesti Seraphim Fallsin kävi ilmeisesti huonommin, sillä 18 miljoonan taalan budjetilla operoinut elokuva taisi mätkäyttää tekijöilleen mojovat tappiot. Ja sitä kautta voidaan lopettaa myöskin ihmettelyt siitä, että miksei Von Ancken ole tehnyt lisää elokuvia. Tämä on tavallaan sääli, sillä Seraphim Fallsissa on särmää, joka -kuten sanottua- pitää katsojansa hyvin hereillä.

Elokuvan juoni on periaatteessa hyvin yksinkertainen. Se kertoo metsästyksestä, jossa saaliina on Pierce Brosnanin näyttelemä Gideon ja metsästäjänä Liam Neesonin näyttelemä Carver. Elokuva lyödään heti alkumetriltä käyntiin kun Brosnanin näyttelemä hahmo ottaa osumaa jo elokuvan ensimmäisellä minuutilla. Siitä alkaa huima takaa-ajo pitkin vuoristoista maisemaa ja aavikkoa, jossa katsojan on monta kertaa mietittävä, että kumpi miehistä on elokuvan pahis ja kumpi elokuvan hyvis. Kummatkin näyttelijät nimittäin tekevät pelkistettyä ja yksinkertaistettua näyttelemistä, jossa Brosnan tutisee melkein ilman paitaa lumisessa maastossa ja Neeson kärsii janosta. Hurja karuihin maisemiin sijoittuva western onkin varsin onnistunutta ja hienoa katseltavaa.

On harmi, ettei Seraphim Falls ole saanut kenties hieman jopa ansaitsemaansa huomiota, sillä elokuva ei missään nimessä ole mikään huono saatika kertakäyttöinen tekele. Se on upea takaa-ajo, jossa kaksi miestä ratkovat välejään asein pitkin karuja erämaita. Mitään ei kaunistella ja miksipä niin tarvitsisi tehdä, kun Brosnanin puukko ja Neesonin pistooli tekevät niin pahaa jälkeä. Kun kumpikaan päänäyttelijöistä ei ala mihinkään hirvittäviin filosofointeihin, on käsissä elokuva, joka kannattaa katsoa. Ihan vaikka sen takia, että pääsee arvailemaan näiden miesten roolihahmojen motiiveja.

  • 70%
    Seraphim Falls - 70%
70%

Poiminta

Genret: draama,western
Kesto: 115 min
Ohjaaja: David Von Ancken
Pääosissa: Liam Neeson,Michael Wincott,Pierce Brosnan
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments