elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tinker Tailor Soldier Spy Tinker Tailor Soldier Spy
Kukapa olisi keksinyt ottaa nimen teokselleen vanhasta lastenlorusta, josta tehtäisiin ensin kirja, tv-sarja ja vuosikymmenten päästä elokuva. 60-ja 70-luvulla brittien tiedustelupalvelusta enemmänkin kirjoja kirjoittanut... Tinker Tailor Soldier Spy

Kukapa olisi keksinyt ottaa nimen teokselleen vanhasta lastenlorusta, josta tehtäisiin ensin kirja, tv-sarja ja vuosikymmenten päästä elokuva. 60-ja 70-luvulla brittien tiedustelupalvelusta enemmänkin kirjoja kirjoittanut John le Carré sai lähes heti kirjojen valmistuttua huomioita BBC:ltä, sillä he tekivät hänen agentti tarinoistaan seitsemän osaisen tv-sarjan. Onkin aika yllättävää että yli 30-vuoden tauon jälkeen tämä sama kirja kelpaa vielä elokuvan juoneksi tavalla, joka on uskollinen alkuperäiselle tarinalle. Luvassa ei siis ole Sherlock Holmes tyyppistä “uudelleen räjäytystä”, vaan nyt mennään juoni ja hahmokehitys edellä rauhallisesti ja ajatuksella. Mukaan ollaan saatu vanhoja ja uusia brittistaroja, jotka sopivat rooleihinsa niin täydellisesti että heidän uskottavuutensa hipoo täydellisyyttä.

Mutta mistä oikein on kyse? Carré, eli oikealta nimeltään David Cornwell toimi itse 50-ja 60-luvulla brittien tiedustelupalvelussa agenttina, ja sai sieltä idean kertoa näistä “seikkailuistaan” jälkipolville. Tapahtumat eivät kuitenkaan olleet ehkä niin lennokkaita kuin 60-luvulla alkaneet James Bond tarinat, mutta Cornwell halusikin kertoa realistisemmin mitä tiedustelupalvelu oikeasti tekee. Suurin uhka tuohon aikaan tuli tietenkin kylmän sodan takia idästä, ja brittien agenttien “verivihollisiksi” muodostuidin KGB:n ja “Karlan” agentit, jotka kummatkin yrittivät onkia kaikenlaisia salaisia sotilastietoja toisiltaan. Agenttien työ tosin oli aika puurtamista, ja joskus itse agentitkaan eivät tienneet mikä heidän tehtävänsä tarkoitus oli. Joku saatettiin määrätä kukkakauppiaaksi, ja merkata ylös ketä ihmisiä vastapäiseen taloon meni sisään ja ulos. Vuoden jälkeen agentti palasi kotiin tietämättä miksi oli työtään tehnyt.

Pappi lukkari talonpoika vakooja lähteekin näistä asetelmista, kun tiedustelupalvelun ylimmässä johdossa “Circlessä” epäillään, että joku heistä on venäläinen kaksoisagentti. John Hurtin vetämä toimisto pitää sisällään vain kourallisen ihmisiä, mutta johtaja valitsee kaikkein luotettavimman agentin, Smileyn hoitamaan homma. Smileyn roolista jopa Oscar-ehdokkaaksi päätynyt Gary Oldman on todellakin mies paikallaan, ja miehen eleettömyys suorastaan huutaa katsojalle, sillä tältä mieheltä voisi olettaa räväkämpää esiintymistä. Oldman kuitenkin uppoutuu Smileyn rooliin niin täydellisesti että eleettömyydestä tulee suorastaan taidetta ja Oldmanista melkein täydellinen agentti, eli huomaamaton ja tarkka. Elokuvan juoni etenee verkkaisesti ja kaikki ovat tavalla tai toisella epäiltyjä. Jokaisen hahmon kohdalla käydään takaumien kautta heidän historiaansa, ja ohjaaja Alfredson luo hienosti tunnelmaa säilyttäen piinaavan jännityksen huipussaan vaikka tempo ajoittain matelee hidastuskaistalla.

Elokuva pitää kyllä otteessaan, mutta kärsii ajoittain pienestä flegmaattisuudestaan. Näyttelijöistä voidaan Oldmanin lisäksi nostaa esiin hänen apuriaan näyttelevä Benedict Cumbebatch, joka lievästä arkailustaan huolimatta on hyvinkin hellyttävä jokapaikan höylä agentuurissa. Colin Firthille jää valitettavan pieni roolitus, mutta kuninkaan puheen jälkikrapuloissa tämä on varmasti ollut ajatuksenakin. Esiin pitää myös nostaa Inceptionissa loistanut Tom Hardy, joka eläytyy lähes saumattomasti menneeseen aikaan. Pappi lukkari talonpoika vakooja on loppupeleissä loistavan erikoinen elokuva, joka rauhallisuudellaan ja ajankuvallaan virkistävästi eroaa muista tämän aikakauden agenttielokuvista. Se luo loistavat asetelmat idän ja lännen välille ja ainoastaan hieman helpoksi jäävä loppu rokottaa pisteitä. Agenttielokuva, jossa ei ammuta kuin kerran, ja leikkauksien pituudet lasketaan minuuteissa sekuntien sijaan… Ei voi muuta kuin nostaa hattua.

Tinker Tailor Soldier Spy
  • 77%
    Elokuva - 77%
77%

Poiminta

Genret: draama, jännitys, mysteeri
Kesto: 127 min
Ohjaaja: Tomas Alfredson
Pääosissa: Benedict Cumbebatch, Ciarán Hinds, Colin Firth, David Dencik, Gary Oldman, John Hurt, Mark Strong, Toby Jones, Tom Hardy
Valmistusmaa: Iso-Britannia, Ranska, Saksa
Valmistusvuosi: 2011

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments