In Time

Scifi-maailmassa eletään nykyään hyvin mielenkiintoisia aikoja kun suuret elokuvaproduktiot sijoittuvat tähän genreen tavalla tai toisella. Tarjolla on niin sarjakuvafilmatisointeja, yliluonnollista kauhua, vampyyreja, zombeja sekä tietenkin perinteiset avaruustarinat ja vaihtoehtoiset todellisuudet. Massaan onkin helppo hukkua, mutta Andrew Niccolin neljäs elokuvaohjaus In Time ottaa erittäin kutkuttavan ja mielenkiintoisen aiheen käsittelyyn. Mies on toki ennenkin tehnyt loistavia ja ajatuksia herättäviä elokuvia kuten Gattaca ja Lord of War, sekä käsikirjoittanut Truman Shown sekä Terminaalin. Eipä olekaan siis ihme, että jälleen herätellään katsojan ajatusnystyröitä esittelemällä maailma, jossa valuuttana käytetään aikaa.

Mietitäänpä tätä siis hetkinen. On totta, että nykyaikana aikaa usein verrataan rahaan, ja jo vanha sanontakin tätä alleviivaa, mutta miten ihmeessä tätä aikaa pystyttäisiin varastoimaan ja käyttämään ihan oikeana kaupankäyntivälineenä? Noh, asiaa on ihan selkeästi lähdetty pohtimaan vakavissaan, ja Niccolin luomassa tulevaisuuden maailmassa ikääntyminen on onnistuttu pysäyttämään 25 ikävuoteen, jonka jälkeen jokainen ihminen joutuu tekemään töitä, jotta saisi lisäaikaa elää. Periaatteessa rikkaat siis elävät ikuisesti, ja köyhät kuolevat ennen aikojaan. Ajatus on niin kutkuttava, että jopa elokuvan jälkeen jäin pohtimaan ja käyttämään aikaa tämän sulattamiseen. Onko Niccol keksinyt tämän vuoden mielenkiintoisimman elokuvan tarinan?

No ei ihan. Ajatus on siis kutkuttava, ja tarina todellakin on uskollinen tälle itse luomalleen maailmalle, mutta vaikka emme tietäisi miten ihmisten ajatusmaailma muuttuisi jos valuuttana käytettäisiin aikaa, niin kumman samanlailla kaikki silti menevät. Niccol ei ole mennyt tarpeeksi syvälle tähän ajatukseen, ja oman maailmamme realiteetit ja rajoitukset heijastuvat tämän elokuvan tapahtumiin niin että vaikka aihe on uusi, niin tarina on elämääkin vanhempi. In Time kertookin eräänlaisen tuhkimotarinan, nykyaikaisen version ryysyistä rikkauksiin ja vauhdilla takaisin tarinan, jonka keskiössä heiluu musiikkimaailmasta lähes pelottavan vaivattomasti elokuviin hypännyt Justin Timberlake. Tämän esityksen perusteella mies kuuluu jo Hollywoodin lupaavimpiin tuleviin näyttelijöihin, ja se on jo paljon sanottu.

In Timen luoma maailma on ottanut vaikutteita monista aikaisemmin luoduista scifimaailmoista, joihin voidaan luokitella Cubic, Ultraviolet, Surrogates sekä tietenkin Blade Runner ja muut vastaavat dystopiat, joissa tulevaisuuden ihmisillä on vain näennäisesti paremmat oltavat. Nimittäin edelleen luokkajako hallitsee ihmisiä ja Timberlaken esittämä Will Salas saa tämän karvaasti huomata. Juoni on siitä ovela, että ketään vanhoja ei ole voitu ottaa mukaan koska kukaanhan ei näytä yli 25 vuotiaalta. Sen takia näyttelijäkaarti onkin suhteellisen suppea, vaikka esim Olivia Wilde sekä Cillian Murphy nostavatkin hieman tasoa. Wilden esitys tosin jää harmittavan vaisuksi, mutta kovassa nosteessa oleva Murphy tekee vakuuttavaa työtä aikapoliisina ja miehen keuhkoamista on ilo katsella.

Elokuvalla on kuitenkin heikkoutensa jotka eivät varsinaisesti liity sen luomaan maailmaan, vaan juoneen joka tuntuu ajoittain tökkivän pahemman kerran. Oikein harmittaa kun näin loistavasta aihiosta ei ole otettu kaikkia tehoja irti. Alun esittely- ja toimintavaiheen jälkeen elokuva jämähtää Salasin neppailulle rikkaiden piirissä, eivätkä asiat parane tästä edetessäänkään. Eräänlaiseksi Bonnie ja Clyde tyyppiseksi kissa ja hiiri leikiksi muuttuva juoni yskähtelee aina tasaisin väliajoin ja seesteiset kohtaukset eivät vie tarinaa eteenpäin. Toiminta ei toimi ja muutamat sivuhahmot ovat ärsyttävyydessään rasittavia. Kun päälle lasketaan suhteellisen korkea ennakoitavuus, alkavat alun luomat visiot vajota tiimalasin pohjalle. Tulevaisuuden maailman on kyllä hienosti luotu, mutta sähköllä toimiva Dodge Charger, hei oikeesti. Hienosta ulkonäöstä, ja ennakkoasetelmista huolimatta In Time sortuu halpaan scifijuonen luontiin, ja rämpii maaliin vain vaivalloisesti. Pakko katsonta kaikille scifin ystäville, mutta varauksella, että tätä aikaa ei saada takaisin.

In Time
  • 50%
    Elokuva - 50%
50%

Poiminta

Genret: jännitys, sci-fi, toiminta
Kesto: 109 min
Ohjaaja: Andrew Niccol
Pääosissa: Alex Pettyfer, Amanda Seyfried, Cillian Muphy, Johnny Galecki, Justin Timberlake, Matthew Bomer, Olivia Wilde, Vincent Kartheiser
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2011

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
12 years ago

Suoraan sanoen en ole paskempaa scifiä nähnyt varmaan vuosikausiin. Tässä elokuvassa ei toiminut mikään. Näyttelijätkin olivat Murphya myöten täysin kujalla ja Timberlaken luulee koska tahansa laulavan laulun ja alkavan tanssimaan. Elokuvan naisnäyttelijät olivat myös katastrofi ja juoni on semmoista tuubaa, että melkein hävettää todeta, että näin hyvästä ajatuksesta on onnistuttu tekemään tälläistä kuraa. Pakko sanoa myös elokuvan soundtrackista, että sitä ei edes ole varmaan olemassa. Käsittämättömän pitkäveteinen tuotos, jonka olemassaolon voi kevyesti kyseenalaistaa. 1/5p