elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tuota noin. En nyt ihan heti elokuvan jälkeen pysty sanomaan oikein mitään tästä elokuvasta, joka on ehdottomasti yksi vuoden 2002 masentavimmista ja synkimmistä leffoista....

Tuota noin. En nyt ihan heti elokuvan jälkeen pysty sanomaan oikein mitään tästä elokuvasta, joka on ehdottomasti yksi vuoden 2002 masentavimmista ja synkimmistä leffoista. Se on kurjuudessaan niin riipaiseva, ettei katsoja voi kertakaikkiaan olla pysähtymättä miettimään päähenkilön, Liljan, synkkääkin synkempää kohtaloa.

Aloitetaan juonesta: 16-vuotias Lilja asuu jossain entisen Neuvostoliiton alueella yhdessä äitinsä kanssa asuinalueella1, joka on samanlainen slummi, jollaisia näin joitakin vuosia sitten Tallinnan lähiöissä. Tai no: ehkä vielä pari astetta pahempi. Puutetta on kaikesta ja eräänä päivänä Liljan äiti jättää hänet oman onnensa nojaan muuttaessaan Amerikkaan uuden miehensä kanssa. Siitä alkaa Liljan selviytymistaistelu, jossa nälkäkin korvataan liiman imppaamisella Liljan ystävän, Volodyan, kanssa ja harvat rahat saadaan huoraamalla.

Myöhemmin Lilja kuitenkin tapaa Andrein, joka on nuori ja komea. Pian Andrei pyytääkin Liljaa mukaansa Ruotsiin, jossa Liljaa odottaa kova kohtalo. Lilja joutuu nöyryyttävästä maailmasta vielä nöyryyttävämpään maailmaan, jossa ihmisarvolla ei ole enää mitään merkitystä. Juoni on todellakin raaka ja synkkä. Elokuvan ohjaaja/käsikirjoittaja Lukas Moodyson muistaakseni teki tarinansa Ruotsissa tapahtuneen tositapauksen pohjalta. Ja jos elokuvassa on vähänkin totta, ja sitä kyllä nähdäkseni on, niin siitä kurjuutta ei voi sanoin kuvailla.

Näyttelijät ovat elokuvassa hyviä. Pääroolissa loistaa Oksana Akinshina, joka näyttelee Liljaa raudanlujalla otteella. Hänessä on niin synkkyyttä kuin myös ilonpilkahduksiakin. Erittäin monipuolinen näyttelijätär sanoisin. Volodyania näyttelevä Artyom Bogucharsky on erittäin sympaattisen oloinen nuori veijari, jonka vallatonta hymyä on vaikea unohtaa. Muissa rooleissa nähdään myös hyviä henkilöhahmoja, mutta ne eivät tule läheskään yhtä hyvin esille, kuin edellämainittujen taidot ja ansiot.

Lilja 4-everiä ei ole turhaan kehuttu. Se on loistava ja realistinen kuvaus siitä, mitä meidänkin maailmamme kulisseissa tapahtuu. Seksiorjiksi myytäviä nuoria naisia lähetetään näilläkin hetkillä maailmalle muka siivoamaan tai “poimimaan kasviksia”. Lilja 4-ever on ehdottomasti yhteiskuntaa voimakkaasti kritisoiva elokuva, joka suorastaan kerjää ja vaatii keskustelua nyky-yhteiskuntamme arvoista. Se myös herättää meitä länsimaiseen elintasoon tottuneita lällykköjä arvioimaan, kuinka onnekkaita loppujen lopuksi olemmekaan. Lilja 4-ever näyttää katsojalle, kuinka asiat olevat joillakin muilla toisin. Se ei kaunistele mitään vaan näyttää kaiken siinä raakuudessaan, mitä paha maailma sisältää.

  • 95%
    Lilja 4-ever - 95%
95%

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 109 min
Ohjaaja: Lukas Moodysson
Pääosissa: Oksana Akinshina,Artyom Bogucharsky
Valmistusmaa: Ruotsi,Tanska
Valmistusvuosi: 2002

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments