elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tunnetun mytologin, uskontotieteilijän ja filosofin Mircea Eliaden romaaniin perustuva Youth Without Youth on ainakin kunnianhimoinen sekametelisoppa: vuosisadan ajalle levittyvä eeppinen rakkaustarina, kaksoisolentoja, sielunvaellusta, natseja...

Tunnetun mytologin, uskontotieteilijän ja filosofin Mircea Eliaden romaaniin perustuva Youth Without Youth on ainakin kunnianhimoinen sekametelisoppa: vuosisadan ajalle levittyvä eeppinen rakkaustarina, kaksoisolentoja, sielunvaellusta, natseja ja natsiokkultismia, metafysiikkaa ja -tiedettä, unia, harhoja, sekoittuvia maailmoja, itseään kirjoittava tarina sekä, jossain taustalla kohtalon raskaat rattaat, joita kukaan ei pysty pysäyttämään.

Elämänsä loppupuolella professori Dominic Matei (Tim Roth) saa salamaniskun kautta yli-ihmisen henkiset kyvyt ja uuden nuoruuden. Kielitieteille elämänsä omistanut Dominic, joka haaveilee yhä menetetystä nuoruuden rakkaudestaan (Alexandra Maria Lara) ja elämäntyönsä valmiiksi saattamisesta, käsittää pian, että häntä kohdanneella ihmeellä on paitsi suurempi tarkoitus, myös omat vaaransa ja yllätyksensä. Romanialaisessa sairaalassa häntä hoitava tohtori Stanciulescu (Bruno Ganz) yrittää ymmärtää tapahtumia, mutta toisen maailmansodan liekit polttavat jo kuumina ja natseilla on omat intressinsä lääketieteellisesti merkittävään mieheen.

Sveitsin, Maltan ja Intian kautta takaisin Romaniaan kulkeva tarina kertoo Dominicin yrityksistä ymmärtää oman tilansa kautta ihmiskunnan kehitystä ajan alkuhämäristä tulevaisuuteen. Samalla hän ymmärtää maailman ja ajan unenomaisen luonteen löytäessään uudestaan vanhan rakkaansa, josta on myöskin tullut nyt eräänlainen maailmanhistorian katalysti.

Sitten on tietysti vielä ilkeän natsitohtorin juonet, kuuluisa italialainen tutkija Giuseppe Tucci, muinainen intialainen filosofin opetuslapsi, Dominicin toinen persoona ja vaikka mitä. Youth Without Youthin pahin ongelma onkin se, että se on yksinkertaisesti aivan liian täyteen tungettu. Kaksi tuntia ei riitä mitenkään kattamaan kaikkia tapahtumia asiaankuuluvalla hartaudella: tahti on hätäilevä ja välillä ahdistava. Kokonainen vuosi saatetaan kuitata muutamassa minuutissa, tunne ajan kulumisesta jää olemattomaksi.

Tämä johtuu toki siitä, että neljätuntinen versio näin monia vieraannuttavasta aiheesta olisi taloudellinen itsemurha jopa Coppolalle, sekä siitä, etteivät Eliaden kirjan ansiot ole juonenkuljetuksessa: se on ennemminkin kokoelma toisiinsa löyhästi liittyviä ajatuksia yliluonnollisesta tilanteesta ja sen seurauksista, tai ehkäpä kansantajuinen johdatus hänen töihinsä. Siksi Eliade marssitti mukaan tapahtumiin esimerkiksi oikeasti eläneen oppi-isänsä Tuccin.

Huomattavasti mielenkiintoisempi epäonnistuminen on se, kuinka elokuva heijastaa todellisuutta. Coppola ei ole tyhmä, mutta hän taisi todella luulla, että tässä on kyse uuden mahdollisuuden saamisesta – ja niin hän otti koko teoksen kuvaamaan omaa ”uutta alkuaan” ja uudelleensyntymäänsä elokuvaohjaajana (hän on sanonut tämän itse). Ilmeisesti todellista suurteostaan koko elämänsä turhaan rakentava Dominic on verrattavissa itseensä pettyneeseen Coppolaan. Hänen siirtymisensä lähemmäksi kokeellisempaa indie-ohjaajaa on toki kiitettävä valinta, mutta sen esittäminen näin itsetietoisesti on vähän mautonta.

Varsinkin, kun se ei ole kaikilta osin loppuunvietyäkään. Rakkaustarinan laajentaminen alkuperäistä suuremmaksi on onnistunut veto, mutta melko laimeiden toimintakohtausten ja liioitellun hyvä/paha-erottelun hollywoodmaisuus paistaa läpi. Näistä kompromisseista on tuore näkemys ja rohkeus kaukana.

Pääasiassa keskieurooppalaiset näyttelijät eivät selvästikään ole aivan parhaassa terässä näytellessään englanniksi – ei edes Ganz. Mutta Roth on hyvä, kuten häneltä sopii odottaakin. Se kantaa jo pitkälle.

Kauniisti kuvattu Youth Without Youth on aiheesta kiinnostuneille ja vain aiheesta kiinnostuneille mainiota viihdettä kohtuullisen terävien kysymysten parissa, mutta vaikeiden lähtökohtien takia sillä ei ikinä ollutkaan konkreettisia mahdollisuuksia olla jotain aidosti merkittävää. Ja jos termi ”tekotaiteellinen” kuuluu sanavarastoosi, voit melko huoletta omistaa elämästäsi kaksi tuntia jollekin muulle elokuvalle.

  • 70%
    Youth Without Youth - 70%
70%

Tiedot

Genret: draama,jännitys,rakkaus,mysteeri
Kesto: 124 min
Ohjaaja: Francis Ford Coppola
Pääosissa: Alexandra Maria Lara,Bruno Ganz,Tim Roth
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Sending
User Review
0 (0 votes)

Toni Saarinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments