elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Mikä olisikaan sopivampi aika tehdä elokuva korruptoituneesta kansainvälisestä pankista, joka toimii laillisuuden ja laittomuuden harmailla vesillä, kuin juuri nyt, kun koko maailma on enemmän... The International

Mikä olisikaan sopivampi aika tehdä elokuva korruptoituneesta kansainvälisestä pankista, joka toimii laillisuuden ja laittomuuden harmailla vesillä, kuin juuri nyt, kun koko maailma on enemmän tai vähemmän laman kourissa. Tosin jo vuoden 2008 lopulle ilmestymistään yrittänyt elokuva joutui uudestaan leikkauspöydälle esikatselujen jälkeen ja uudelleenkuvausten loputtua The International sai ensi-iltansa vasta helmikuussa 2009, keskellä yhtä Yhdysvaltain pahinta pankkikriisiä. Ei siis ole mitenkään yllättävää, että tämä elokuva ei kovin hyvin kaupallisesti menestynyt. Mutta itse elokuva ei mielestäni ole lainkaan hullumpi kansainvälinen thrilleri, joka keikkuu mukavasti fiktion ja faktan rajamaastossa.

Clive Owen tuntuu olevan tällä hetkellä kovassa nosteessa, ja mies pukkaa elokuvia markkinoille samaa tahtia kuin Jude Law muutama vuosi takaperin. Mutta mikäs on Owenin näytellessä, kun mies on kuin nakutettu tämänkaltaisiin rooleihin. Owen esittää Interpolin agenttia, Louis Salingeria, joka on tutkinut jo monen vuoden ajan kansainvälisen IBBC-pankin toimia ja huomannut, että nämä toimet eivät kestä päivänvaloa. Elokuva saa lähtölaukauksensa, kun eräs pankin sisäpiiriläinen lupautuu antamaan tietoja Salingerin kaverille Thomas Schumerille (Ian Burfield), mutta yllättäen mies saa sydänkohtauksen ja sisäpiiriläinen joutuu “auto-onnettomuuteen”. Myöhemmin selviää, että jokainen, joka on asettunut IBBC:tä vastaan, on heittänyt henkensä mitä kummallisimmissa olosuhteissa.

Elokuvan innoittajana onkin toiminut ihan oikea hämäräpankki 80- ja 90-luvuilta. Tämä pankki oli nimittäin BCCI, jonka toimia aikanaan luennehdittiin 20 miljardin “ryöstönä”. Kun tarkemmin ajattelee, niin onhan isoilla pankeilla valtaa ja rahaa saada vaikka mitä aikaiseksi jos ne vain haluaisivat, ja tähän olettamukseen tämänkin elokuvan veto perustuu.

Elokuvan toisena päähenkilönä häärivä Naomi Watts vetää erittäin onnistuneen roolin New Yorkin apulaissyyttäjä Eleanor Whitmanina ja tuo näin amerikkalaisen näkökulman tähän hyvin eurooppalaiseen elokuvaan. Eipä siis kulu aikaakaan kun Eleanorin ja Louiksen tiet kohtaavat ja suuren IBBC:n verkko alkaa pikkuhiljaa avautua niin päähenkilöille kuin katsojillekin.

Saksalaisohjaaja Tykwer on rytmittänyt elokuvan suorastaan loistavasti, ja elokuva kasvattaa jännitystä aina puolenvälin ampumakohtaukseen saakka, joka jollain tavalla muuttaa koko elokuvan luonteen. NY:n Guggenheim-museossa tapahtuva armoton bournemainen toimintakohtaus ei aluksi tunnu millään sopivan tähän salaliittoja aukovaan jännityselokuvaan, mutta tavallaan se kuitenkin antaa oivasti agentti Salingerille motiivin tehdä sen mitä tällaisen pankin kaataminen vaatii. Samalla Eleanor työnnetään lähes syrjään ruudusta ja koko elokuva muuttuu Clive Owenin showksi. Onneksi Owen on sen kaliberin näyttelijä, että mies kyllä pystyy yksinkin hoitamaan tällaisen urakan, ja toisaalta hääriihän hänen vihollisinaan itse pankin johtaja Jonas Skarsenia esittävä Ulrich Thomsen ja hänen apumiestään, entistä KGB-agentti Wilhelm Wexleriä, näyttelevä Armin Mueller-Stahl. The International onkin loistavati punottu salaliittoja availeva jännityselokuva, joka muutamasta toimintakohtauksesta huolimatta luottaa enemmän mielenkiintoiseen juoneen ja loistaviin näyttelijävalintoihin, sekä pitää katsojan naulittuna penkkeihin aina viimeisille metreille saakka.

The International
  • 70%
    Elokuva - 70%
70%

Poiminta

Genret: draama,jännitys,rikos
Kesto: 120 min
Ohjaaja: Tom Tykwer
Pääosissa: Michel Voletti,Armin Mueller-Stahl,Clive Owen,Naomi Watts,Ulrich Thomsen
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Saksa
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4p
4p
14 years ago

4p

Anonymous
Anonymous
11 years ago

Yllättävän hyvä elokuva, joka todella osaa pitää katsojan otteessaan. Tarjoilee jännitystä, salaliittoa ja toimintaa sopivissa annoksissa, eikä jätä hommaa missään vaiheessa kesken. 4/5p