elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Luultavasti vain pienelle yleisölle tuttu, BBC:n tuottama, Threads (valmistunut vuonna 1984) on fiktiivinen dokumentin muotoon puettu elokuva siitä, mitä  tapahtuisi, jos ydinsota olisi tapahtunut...

Luultavasti vain pienelle yleisölle tuttu, BBC:n tuottama, Threads (valmistunut vuonna 1984) on fiktiivinen dokumentin muotoon puettu elokuva siitä, mitä  tapahtuisi, jos ydinsota olisi tapahtunut 80-luvun puolivälissä Sheffieldin kaupungissa. Neljä BAFTAA aikoinaan kerännyt elokuva on äärimmäisen pessimistinen kuvaus särkyneistä perheistä, lohduttomasta tuhosta ja epätoivoisesta taistelusta nälkää vastaan. Katsojalleen Threads jättää periaatteessa lähtemättömän jäljen varoituksineen siitä, kuinka järjestäytynyt yhteiskunta vajoaa kaaokseen, anarkiaan, ydinsodan myötä, jossa keskushallintoa ei ole ja kaikki ovat periaatteessa vastuussa itsestään.

Threads tuntuu jossain mielessä jopa nykypäivään sovitettuna järkeenkäyvältä. Täytyy silti muistaa, että elokuvassa atomisodan aloittavaa Neuvostoliittoa ei enää ole, mutta kun kaikki lähtee liikkeelle Iranista, niin valveutunut katsoja voi saada elokuvasta lisäjännitettä. Tosin elokuva ei ota kantaa maailmanpolitiikkaan sen kummemmin, vaan keskittyy paremminkin seuraamaan ihmiskohtaloita yksilöllisesti maan pinnalta. Katsoja voikin seurata sitä valtavaa psyykeen murtamista ja lopullista rappioitumista, kun niin kutsuttu sivistynyt ihminen sysätään takaisin keskiajalle, jossa jokaisesta säilykkeestä on taisteltava henkensä kaupalla.

Tätä elokuvan roolihahmojen psyykkistä ja fyysistä romahtamista tulkitsemaan on pestattu varsin kattava brittiläinen näyttelijäkaarti, joka suoriutuu tehtävästään hienosti. Vaikka elokuva ei budjetilla juhlikaan, niin näyttelijöiden rapautumista voidaan verrata samassa mittakaavassa miljööseen, joka muuttuu pommien räjähdyksissä rauniokasoiksi, josta palaneet ja haisevat ruumiit pilkistävät ilkeästi virnistäen. Sinänsä Threads onkin vaikuttava elokuva, sillä se ei anna juurikaan toivoa. Ei toivoa paremmasta, ei toivoa tulevaisuudesta, eikä toivoa mistään. Kaikki ovat omillaan ja valta on aseita käyttävällä armeijalla -jos kenelläkään. Threadista onkin helppo sanoa, että elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen, joskin jopa aavistuksen vastenmielinen katsottava pessimistisyytensä vuoksi, tv-elokuva. Mick Jacksonin ohjaama ja Barry Hinesin käsikirjoittama Threads kun pistää säälimättä ihmiskunnan, ja tässä tapauksessa Sheffieldin kahden perheen, arvot täysin uusiksi. Tuloksena on epämiellyttävä tulevaisuus, jota meidän kaikkien on syytä pelätä.

  • Threads
4

Summary

Genret: draama,sota,sci-fi
Kesto: 110 min
Ohjaaja: Mick Jackson
Pääosissa: David Brierly,Karen Meagher,Reece Dinsdale
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Australia
Valmistusvuosi: 1984

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments