Big Fish

Tim Burtonin uusinta elokuvaa, Big Fishiä, on käsitelty lehdistössä enemmän kuin tarpeeksi. Se on saanut ansaittua huomiota, muttei kuitenkaan yksimielistä sellaista. Itse asiassa elokuvaa on arvosteltu todella ristiriitaisesti lehdistössä ja sen antama elämys ei ole ollut kaikkien mieleen. Vaikka elokuvassa olevat näyttelijät tekevät loistavat roolisuoritukset, tarina on kekseliäs ja monivivahteinen ja vaikka elokuva on viimeistelty kaikin puolin viimeisen päälle, niin silti elokuva ei herätä katsojassa tunteita. Sen sanoma jää loppujen lopuksi vaisuksi ja tunnelma on väkisinkin teennäinen.

Elokuvan näyttelijät ovat rooleissaan todellakin loistavia. Ewan McGregor on pääroolissa taaskin täydellinen symppis. McGregor osaa näytellä jotenkin lapsekkaan viatonta hahmoa, joka jaksaa virnistellä kaikesta huolimatta. McGregorin Edward on huoleton ja aurinkoinen tyyppi, joka näkee kaikessa jotain positiivista. Muista rooleista mieleen jää Danny DeViton roolisuoritus sirkuksen johtajana ja Steve Buscemin naurunpurskahduksia aiheuttava rooli. DeVito on taas omiaan kummajaisena, jota jo miehen pieni koko aiheuttaa. Buscemi ei taaskaan säästele itseään, vaan jatkaa vakuuttavia roolisuorituksiaan. Tässäkin elokuvassa Buscemi osoittaa jälleen kerran olevansa yksi parhaista Hollywoodin näyttelijöistä.

Mutta sitten elokuvan henkeen: Burtonin mustanpuhuvat tunnelmat ovat lähes tiessään, mutta onneksi kummallisuus on jäänyt. Big Fish onkin suhteellisen ei-Burtonmainen, valoisa kokemus, joka silti tarjoilee koko konkkaronkan erilaisia outoja hahmoja ja tapahtumia. Burtonin jonkinasteinen mieltymys fantasiaan tulee hyvin esille ja mahdottomista asioista tehdään melkein jokapäiväisiä, arkisia, asioita. Muutenkin elokuva on hyväntahtoinen kokonaisuus, jollaisia tehdään edelleen liian harvoin.

Vaikka Big Fish toimii lähes joka osa-alueella, jää siitä silti oudon tyhjä olo. Elokuva ei kertakaikkiaan toimi “syväluotaavalla” tasolla ja tunnepaukuksi siitä ei loppujen lopuksi ole. Kuten sanottua, sanomakin jää vaisuksi ja varsinkin lopun tunnelma jää jotenkin teennäiseksi; ihan kuin elokuvan tekijöiltä olisi kiinnostus lopahtanut loppua kohti, eikä tarinaa ole jaksettu miettiä ihan loppuun asti. Jokin siis puuttuu: ihan kuin elokuvalta puuttuisi sielu, jota ei tosin ole koskaan ollutkaan. Tuloksena on lämminhenkinen elokuva, joka ei valitettavasti jaksa toista kertaa kiinnostaa. Elokuvaa voi silti suositella kaikille, sillä ainakin osalle elokuva varmastikin kolahtaa täysillä. Minulle elämys oli vain pikkaisen laimeampi… melkeinpä voisi sanoa “valitettavasti”.

  • 70%
    Big Fish - 70%
70%

Tiedot

Genret: draama, fantasia, seikkailu
Kesto: 125 min
Ohjaajat: Tim Burton
Pääosissa: Albert Finney, Billy Crudup, Ewan McGregor, Jessica Lange
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewanlove
Ewanlove
16 years ago

Pakko katsoa siis <3