elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Michael Mayerin elokuva, Koti maailman laidalla (A Home at the End of the World), on esikoisohjaukseksi varsin kummallinen, sillä elokuvan pääosaan on saatu hankittua...

Michael Mayerin elokuva, Koti maailman laidalla (A Home at the End of the World), on esikoisohjaukseksi varsin kummallinen, sillä elokuvan pääosaan on saatu hankittua jollain ilveellä yksi tämän hetken kuumimmista näyttelijöistä, Colin Farrell. Ehkä elokuvan varsin tunnepitoinen käsikirjoitus ja aidosti dramaattinen juoni on kiehtonut muutenkin varsin vaihtelevia rooleja tekevää Farrellia ja näin elokuvalle on ainakin saatu hyvä lähtölaukaus. Eikä Mayerin elokuva ole edes jäänyt siihen, sillä draamasta pitävälle katsojalle Koti maailman laidalla on varsin osuva, joskin hieman lyhyt, paketti.

Lyhyesti kerrottuna Mayerin elokuva pyörii Farrellin, Erik Smithin ja Andrew Chalmersin näyttelemän Bobby Morrowin ympärillä, jonka elämään on mahtunut monia vastoinkäymisiä. Isoveljen ja oman isän kuolema tekevät nuoresta Bobbysta erikoisen, mutta samalla avoimen luonteen: lähestulkoon kaikki hänet tuntevat hurmioituvat häneen aina parhaasta kaverista (Dallas Roberts / Harris Allan) tämän äitiin saakka. Kun paras kaveri lopulta "jättää" Bobbyn, on aikuisvuosien draama käsillä Jonathanin ja Bobbyn yhteenpalaamisen merkeissä. Pelkkä kämppäkaveruus ei kuitenkaan Bobbylle ja Jonathanille enää riitä, vaan kolmanneksi pyöräksi saadaan Robin Wright Pennin näyttelemä Clare, joka tekee ystävysten rakkaussuhteesta mahdollisimman avointa ja monimutkaista.

Mayerin draamaelokuva onkin siis varsin rohkea elokuva, joka käsittelee niin samaan kuin vastakkaiseen sukupuoleen kohdistuvia tunteita ja tapahtumia varsin kiihkottomalla otteella. Tuloksena on viipyilevä draama, jossa olisi ainesta vaikka mihin, mutta joka lopulta kaatuu liian "rentoon" otteeseensa, sekä lyhyeen pituuteensa. Näyttelijöissä sen sijaan ei ole yhtään mitään vikaa, sillä Farrell ottaa pääroolin niin vahvasti haltuunsa, ettei Wright Pennillä ja Robertsilla ole minkäänlaisia vaikeuksia peesata perässä.

A Home at the End of the World voisi olla todella hyvä elokuva, mutta se kärsii viilauksen puutteesta. Se olisi kaivannut lähes jokaiselle osa-alueelleen (ei näyttelijöihin tosin) parannettavaa aina käsikirjoituksesta kuvaukseen (ja erityisesti musiikkiin) ja olisi sitä kautta kyennyt nostamaan huomattavasti tasoaan. Ei elokuva nytkään ole todellakaan mikään huono draama, mutta pienellä viitseliäisyydellä tästä olisi saanut erittäin tunteellisen draaman. Nyt käteen ei jää kuin aavistuksen varautunut mieli ja toteamus siitä, ettei tämänkaltaisilla pienen budjetin (6,5M dollaria) indie-elokuvilla välttämättä ole pätäkkää siihen viilaukseen. Älkää nyt kuitenkaan pelästykö; kyllä Mayerin elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen draama.

3.5

Summary

Genret: draama,rakkaus
Kesto: 97 min
Ohjaaja: Michael Mayer
Pääosissa: Dallas Roberts,Colin Farrell,Robin Wright Penn,Sissy Spacek
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2004

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments