elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Nick Guthen ohjaama ja ainakin Makuunin vuokraelokuvien trailereissa myllytetty elokuva, Minin eka kerta (Mini’s First Time), on yhtäkuin Nikki Reedin vartalo. Tätä toteamusta tukee...

Nick Guthen ohjaama ja ainakin Makuunin vuokraelokuvien trailereissa myllytetty elokuva, Minin eka kerta (Mini’s First Time), on yhtäkuin Nikki Reedin vartalo. Tätä toteamusta tukee jo elokuvan ensimmäiset freimit, joissa kamera kuvaa Reedin minishortsi-takamusta alaviistosta kertojaäänen säestyksellä. Tämän jälkeen itse elokuva onkin samaa, yhdentekevää villiä kuviota, jossa Reed toimii nuorena, joskin epäuskottavana, femme fatalena Alec Baldwinin kiehnätessä ympärillä.

Juoneltaan Minin eka kerta on sataan kertaan nähtyä rakkauden petosta, johon tälläkin kertaa liittyy mukaan kylmäverinen, ilmeisesti endorfiini-humalassa, tehty murha. Katsojalle ei todellakaan jätetä mitään: Minin musta sydän houkuttelee Baldwinin näyttelemän isäpuolen tekemään vaimonsa (ja samalla Minin äidin) murhaamiseen. Tuloksena on tietenkin vaisuksi jäävä hermopeli ja vaivautuneelta vaikuttava jännitys, kun Luke Wilsonin näyttelemä poliisi pääsee lähemmäs loppuratkaisua.

Tunteeton ja aavistuksen hedonistinen Mini ei ainakaan katsojaa herätä: vain vanhempien miesten (Baldwin ja Jeff Goldblum) loputon seksinnälkä ja maskuliinisuuden siemenen levittämisen tarve pitää elokuvan tempoa yllä. Guthe rakentaakin elokuvansa vihjailevan seksin ympärille: peiton alla pyöritään ja hämärässä huoneessa saattaa vilahtaa paljas reisi, mutta mitään ei varsinaisesti näytetä. Mukana sekoilevan äitimuorinkin, jota Carrie-Anne Moss suhteellisen onnistuneesti näyttelee, annetaan ymmärtää olevan sinne tänne sinkoileva jakorasia, mutta Guthe tyytyykin enemmän Mossin hahmon ryyppäämiseen ja henkiseen romahduttamiseen, joka kieltämättä jää miltei elokuvan ainoaksi todelliseksi anniksi.

Muutenkaan elokuva ei todellakaan ole tasapainossa, sillä Minin eka kerta tuntuu olevan oudosti draaman, thrillerin ja komedian yhdistelmää, joka ei oikeasti toimi. Naurahduksia tästä elokuvasta on vaikea löytää: ainoastaan Rick Foxin pikkurooli on hymähdyksen arvoinen suoritus. Muuten elokuva onkin sitten kiimaista ja nousujohteista tunteiden köyrimistä, jonka jossain vaiheessa käynnistyvä alamäki on selvää varmasti jokaiselle katsojalle DVD:n kannesta lähtien. Matkaa tasoittamassa on silti suhteellisen nimekäs näyttelijäkaarti, joka Guthen johdattamana tyytyy hyvin vähään. Mm. sivuroolissa käsiään taskussa pitelevä Luke Wilson on elokuvassa turisti, Jeff Goldblum on taas pihalla ja Baldwin muuten vain saavuttamattomissa.

Miten Minin eka kerta sitten puhuttelee? Se on erinomainen kysymys, sillä Guthelta vastausta on turhaa odottaa. Elokuva tuntuukin moneen kertaan nähdyltä juonittelulta, jota ohjataan lihan himon ohjaamana. Miehen alkukantaisiin vaistoihin vetoava, sekä älyn ja kunnianhimoisen tekemisen taakseen jättävä, elokuva onkin huonoa massaviihdettä Makuuniin hyllyyn. Se on outo drinkki lähes kaikkea tarjolla olevaa, jossa huonoa makua peitellään mehukkaalla hedelmällä ja hemmetin hienolla sateenvarjolla. Totaaliselta mahalaskulta elokuva silti välttyy: Mossin vihainen nalkutus ja yleinen leipiintyminen näyttää sentään katsojasta jokseenkin aidolta…

  • 40%
    Minin eka kerta - 40%
40%

Poiminta

Genret: draama,komedia,rikos
Kesto: 91 min
Ohjaaja: Nick Guthe
Pääosissa: Alec Baldwin,Nikki Reed,Carrie-Anne Moss,Jeff Goldblum,Luke Wilson
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments