elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vihdoin se tapahtuu: Jackie Chan ja Jet Li samassa elokuvajulisteessa. Siitä lähtien kun Jackie teki Hollywoodissa läpimurtonsa elokuvalla “Rumble in the Bronx”  ja Jet...

Vihdoin se tapahtuu: Jackie Chan ja Jet Li samassa elokuvajulisteessa. Siitä lähtien kun Jackie teki Hollywoodissa läpimurtonsa elokuvalla “Rumble in the Bronx”  ja Jet Li saman “Lethan Weapon 4:ssa” ovat kiihkeimmät fanit odottaneet näiden kahden potkusankarin yhteenottoa kapulat tanassa. Miesten filmografia on toki niin vakuuttava, että Hollywood-osasto kattaa vain muutaman prosentin miesten töistä ja parhaat työt ovat tapahtuneet Kiinassa. Vaikka näiden näyttelijöiden taloudellinen menestys onkin tapahtunut pääasiassa Amerikassa, niin jostain kumman syystä Hollywood-tuotannot eivät kuitenkaan ole koskaan nousseet laadullisesti sille tasolle, minne heidän potentiaalinsa kantaisi.

Vettä on siis ehtinyt virtaamaan paljon Hong Kongin rannoilla, kun vihdoin miehet nähdään saman kameran edessä ja väistämättä tulee mieleen, että onko jo liian myöhäistä tälle kohtaamiselle, sillä nämä herrat eivät todellakaan ole enää nuoria. Tässä vaiheessa onkin hyvä mainita, että sitä huolta ei katsojan kannata kantaa, sillä Jackie ja Jet ovat kyllä sellaisessa vedossa, että ikä on vain numero, joka näkyy passissa. Toki stuntit eivät ole enää niin villejä, ja liikkeet ihan niin nopeita, mutta näyttävyys ei todellakaan ole kadonnut mihinkään. Ainoa ongelma löytyykin amerikkalaisesta tuotantokoneistosta, sillä jostain mystisestä syystä kaikki muu kuin tappelu menee metsään niin, että bambut rytisevät.

Ohjaaja Rob Minkoff on hankkinut Hollywood-meriittinsä koko perheen komedioilla, ja sen kyllä huomaa. Kiinan mytologiasta olisi varmaan löytynyt muutamia tuhansia muitakin aiheita tehdä elokuva, mutta toisaalta Minkoff olisi varmaan niistäkin tehnyt tällaisen hassunhauskan puolikomedian, joten lähdemateriaalilla ei niin suurta merkitystä sitten olekaan. Mies onkin yhdistellyt vähemmän taidokkaasti Sormusten herraa, Kung-fu:ta ja amerikkalaista hömppä-teinikomediaa saadeen aikaiseksi tuotteen, joka ei loista oikein millään osa-alueella.

Mutta mistä sitten itse tarina kertoo? Amerikkalainen teinipoika Jason (Michael Angarano) on hurahtanut vanhoihin kung fu-pätkiin, ja käykin päivittäin paikallisessa kiinalaisessa divarissa hamuamassa itselleen mitä erikoisimmat alan elokuvat. Elämässään mies on kuitenkin aikasmoinen häviäjä ja joutuukin pian kahnauksiin paikallisen pahisjengin kanssa. Muutaman mutkan kautta Jason saa käsiinsä yli 500 vuotta vanhan sauvan, joka sitten maagisesti sinkauttaa miehen ihmemaa Oziin, eli tarkemmin sanottuna mielikuvitusmaailmaan, joka muistuttaa vanhan ajan Kiinaa. Tosin tässä maailmassa magia ja Kung fu näyttelevät todella suurta osaa. Henkilöt ja tapahtumapaikat ovat lainattu “Journey to the West”-kirjasta, joka kuuluu kiinalaisten klassikkokirjoihin kertoen tarinoita erilaisista Buddha-legendoista.

Jason joutuukin heti vaikeuksiin tässä fantasiamaailmassa ja apuun saapu juoppo kulkuri Lu Yan (Jackie), joka laittaa vastustajat pinoon tyylillä, joka varmasti pistää kaikkien Jackie-fanien pöksyt märiksi. Jos joku osaa näyttävästi käyttää “Drunken fist”-tekniikkaa, niin Chan on kyllä ehdotonta eliittiä. Tämä nykyajan Buster Keaton huojuu vastustajat kumoon sellaisella akrobatialla, että näkemästään ei voi olla nauttimatta. Kun Jason saa kuulla että sauva kuuluu legendaariselle “Monkey kingille”, joka on muutettuna patsaaksi jade-palatsissa, ja ainoastaan sauvan palauttaminen palauttaisi miehen henkiin, alkaa seikkailu kohti jade-kuninkaan linnaa ja matkalla törmätään jos jonkilaisiin vaikeuksiin. Jet Li tekeekin vakuuttavaa jälkeä yhtenä vastustajana, munkkina, joka sittemmin liittyy matkamiesten joukkoon oteltuaan ensin sen historiallisen matsin Jackien kanssa. Onko tämä matsi sitten sen kaiken hypen arvoinen? No, jokainen katsoja päättäkööt sen itse, mutta sitä ei voi kieltää etteikö matsissa olisi munaa.

Sitten alkaakin ehkäpä elokuvan tylsin ja ennalta-arvattavin vaihe kun kaksi mestaria yrittävät kouluttaa Jasonista Kung fu:n osaajaa jo miljoona kertaa nähdyillä metodeilla. Muutenkin tarina on sellaista putkijuoksun karnevaalia, jonka ennalta-arvattavuus on todella korkealla. Ei uskoisi, että tämäntyylisen elokuvan aikana alkaisi haukotuttamaan, mutta niin vain käy. Jo satoja kertoja nähdyt tarinankulut huonoa englantia puhuvien kiinalaisten toimesta eivät herätä oikeastaan minkäänlaisia tunteita, ja vaikka välillä kuullaan kiinan kieltä niin ei se paljoa lohduta. Vaikka pidän itseäni jonkinlaisena Jackie-fanina ja muutenkin pidän suuresti kaikista “Martial arts”-elokuvista, niin jokin tässä vain tökkii. Maisemat, kuvaus, taistelut ja päähenkilöt ovat toki loistavia, mutta juoni tökkii ja pahasti. Elokuvan ainoaksi funktioksi jääkin vain kahden “mestarin” kohtaaminen ja kiinalaisten mytölogioiden esitteleminen länsimaille, mutta muuten käsissä on kuin ohi mennyt kiertopotku: näyttävä, mutta aivan turha.

2

Summary

Genret: fantasia,komedia,rakkaus,toiminta,seikkailu
Kesto: 105 min
Ohjaaja: Rob Minkoff
Pääosissa: Bingbing Li,Collin Chou,Michael Angarano,Yifei Liu,Jackie Chan,Jet Li
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Kiina
Valmistusvuosi: 2008

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments