Salainen agentti 86

Salainen agentti 86 on jälleen täällä. Vuonna 1965 NBC aloitti Mel Brooksin ja Buck Henryn luoman tv-sarjan “Get Smart”, joka puhtaana Bond-parodiana saavutti sen verran suosiota, että sarjaa tehtiin jopa viisi kautta. Vuonna 1989 alkuperäisen sarjan tekijät tekivät vielä elokuvan “Get Smart, again!”. Alkuperäisinä tähtinä toimi Don Adamsin näyttelemä Maxwell Smart ja Barbara Feldonin esittämä “agentti 99”. Heidän keskinäinen kemiansa oli välillä suoraastaan hämmästyttävän koomista vieden “slapstick”-komiikan ihan uudelle tasolle.

Vanhojen tv-sarjojen elokuvafilmatisointi tuntuu nykyään olevan suurta muotia, ja niinpä jo vuodesta 1998 suunnitteilla ollut “Get Smart”-elokuva sai vihdoin nähdä päivänvalon. Lähinnä “The Office”-sarjasta suuren yleisön tietoisuuteen noussut Steve Carell on lähes täydellinen valinta agentti 86:en rooliin. Miehen manööverit ovat niin yhdenmukaisia itse Adamsin kanssa, että piti oikein tarkistaa, etteivät miehet ole jotenkin sukua toisilleen. Jennifer Love Hewittiä harkittiin agentti 99:n rooliin, mutta onneksi Anne Hathaway vei roolin, sillä hän vetää kyllä roolinsa lähes yhtä hyvin kuin Carell, vaikka naisen meriiteissä ei ennen tätä ole yhtään toimintaan viittaavaa roolia.

Monen tv-sarjasta tehdyn elokuvan tapaan tämäkin elokuva aloittaa tapahtumat päähenkilön osalta niin sanotusti “alusta” eli Maxwell Smart on CONTROLin palkkalistoilla oleva analyytikko, joka kipeästi hamuaa kenttäagentin pätevyyttä. Smartin suuresti ihailema agentti 23 (Dwayne “The Rock” Johnson) on taas koko osaston “superagentti”, jonka jokainen tehtävä päättyy onnistumiseen, vaikka miehen järjenjuoksu hiipii jossain härän ja sarvikuonon välimaastossa. Agentti 23:en avustuksella Smart selvittää kuitenkin kenttäkokeen läpi loistavin arvosanoin, mutta kuten arvata saattaa, johtaja ei halua päästää loistavaa analyytikkoa kentälle, sillä kuka muuten tekisi 500 sivun analyyseja terroristien kahvinjuonti hetkistä. KAOS-mies Siegfried (Terence Stamp) on kuitenkin taas sotajalalla ja muutamien yhteensattumien takia kaikki CONTROLin agentit ovat paljastuneet, jollon Smartia tarvitaan tuomaan uutta verta kentälle. Smartin partneriksi passitetaan kasvojenleikkauksen käynyt agentti 99 ja seikkailu voi alkaa kohti Venäjää.

Elokuvan teho perustuu täydellisesti Smartin kohellukselle. Meno on sitä tuttua yliampuvaa agenttitoimintaa, jossa ties minkälaiset aseet, välineet ja ennenkaikkea tuuri pelastavat Maxwellin pulasta. Carellin naama ei värähdäkkään vaikka hän joutuisi minkälaiseen tilanteeseen ja jos kaikki muu epäonnistuu, agentti 99 pelastaa Maxin pulasta. En muista koska olisin nauranut näin paljon elokuvissa, sillä Carell on vain niin täydellinen tällaiseen rooliin. Mies laukoo täysin häpeilemättä oman mielipiteensä asiasta, riippumatta siitä kuka on kuulemassa. Esimerkiksi “True Lies”- elokuvasta plagioitu tanssikohtaus, jossa Max tanssii itseään kolme kertaa painavamman tädin kanssa on jotain niin absurdia, että en meinannut saada henkeä hekottelultani. Tällaista komediaa olen odottanut siitä asti kun tv2 lopetti sarjan uusinnat joskus 80-luvulla.

Mutta löytyy tästä myös jotain negatiivista. Vaikka suurin osa vitseistä osuu suoraan maaliinsa, niin ohilyöntejä tapahtuu myös paljon. Tekijät eivät ole aina luottaneet katsojan kykyyn havainnoida vitsejä, joten niitä on aiheettomasti oikein alleviivattu. Mikään ei syö vitsin tehoa enempää kuin sen selittäminen. Hyvä puoli on kuitenkin se, ettei näitä kuitenkaan viljellä liikaa, ja lopputulos jää positiivisen puolelle. Myös jonkinlaisen draaman lisääminen tiettyihin kohtauksiin tuntui hieman hölmöltä, koska kyseessä on kuitenkin puhdas toimintakomedia. Sen sijaan monien kritisoima romanssi ihmetytti minua suuresti, sillä jo alkuperäisessä sarjassa Max ja “99” seurustelivat ja menivät jopa naimisiin ja saivat lapsia. Joten uskollisuus alkuperäiselle sarjalle pysyy tässä elokuvassa todella korkealla. Kaiken kaikkiaan käsissämme on ainakin minua naurattanut komedia, joka todellakin tekee kunniaa alkuperäiselle sarjalle olemalla lähes täydellinen päivitys 60-luvusta nykyaikaan.

3.5

Summary

Genret: jännitys,komedia,toiminta
Kesto: 112 min
Ohjaaja: Peter Segal
Pääosissa: Alan Arkin,Anne Hathaway,Dwayne Johnson,Steve Carell,Terence Stamp
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2008

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments