elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Joss Whedon tunnetaan parhaiten Buffy The Vampire Slayerin ja sen spin-off-sarjan Angelin luojana. Itse en ole kyseessä olevia sarjoja seurannut, mitä nyt pari jaksoa...

Joss Whedon tunnetaan parhaiten Buffy The Vampire Slayerin ja sen spin-off-sarjan Angelin luojana. Itse en ole kyseessä olevia sarjoja seurannut, mitä nyt pari jaksoa sieltä sun täältä. "Teinien fantasiaseikkailua naurettavilla henkilöhahmoilla" oli mielipiteeni ja siinä pysyn. Siksi suhtauduin tietyin ennakkovarauksin Whedonin scifi-westerniin Firefly-sarjaan jonka katsomiseen sain kimmokkeen Serenityn saamien positiivisten arvioiden jälkeen.
Sarja sijoittuu muutama sata vuotta eteenpäin aikaan, jolloin ihmiskunta on löytänyt toisen aurinkokunnan ja asuttanut sen. Aurinkokunnan keskusplaneettoja hallitsee Liittoutumaksi kutsuttu taho (Star Wars, anyone?), jota sarjan keskushenkilöt välttelevät ja vastustavat tehden salakuljetuskeikkoja ja muita rikoksia Robin Hood-tyyliin.
Ennakkoluuloni Whedonin luomaan maailmaan saivat kyytiä muutaman loistavan jakson jälkeen. Oikeasti mielenkiintoinen synopsis yhdistettynä piristäviin juonenkäänteisiin sai minut katsomaan kaikki ilmestyneet jaksot lyhyessä ajassa läpi.

Tämä ei kuitenkaan ole Firefly-sarjan arvostelu vaan sitä seuranneen sarjan "päätösjakson", ja Joss Whedonin debyyttiohjauksen, Serenityn arvostelu. Elokuva alkaa mukaansatempaisevasti kohtauksella jossa tohtori Simon Tam (Sean Maher) on pelastamassa siskoaan Riveria (Summer Glau) Liittoutuman kynsistä, joka on tehnyt huippuälykkäälle Riverille neurologisia kokeita sörkkien tämän aivoja. River on saanut kokeiden tuloksena telepaattiset kyvyt ja sattumalta saanut tietoonsa Liittoutumalle vahingollisia, huippusalaisia asioita. Heitä lähtee ajamaan takaa Liittoutuman johdon, Parlamentin palkkaama mielipuoli (Chiwetel Ejiofor).
Seuraavaksi hypätään Firefly-sarjan tapahtumia seuraavaan aikaan Serenity-alukselle, jolle Simon ja River ovat pelastautuneet sarjan alkuvaiheissa. Simonin ja aluksen kapteenin, Malcolm Reynoldsin (Nathan Fillion), välillä on eripuraa. Tämän seurauksena etsintäkuulutettujen sisarusten ja laivan muun henkilökunnan teiden on määrä erota. Tapahtumat saavat kuitenkin uuden käänteen kun autistiseksi kokeiden tuloksena taantunut River teilaa kapakallisen ihmisiä saatuaan kohtauksen jonka laukaisi yksi sana, "Miranda". Tästä alkaa tapahtumien vyöry joka saattaa loppuun Fireflyn aloittaman juonivyyhdin.

Serenity ei välttämättä tarvitse tuekseen Fireflyn katsomista, mutta siitä on eittämättä apua jos haluaa syventyä hahmoihin paremmin. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä että ilman sarjaa henkilöt ja jäisivät pinnallisiksi, Serenityn henkilökunnan keskinäiset suhteet tulevat esille ilmankin.
Sarja on kääntynyt hyvin elokuvaksi, jopa niin hyvin että ihmettelin Whedonin pystyvän moiseen. Dialogi on uskottavaa ja, aluksen pilotin Washin (Alan Tudyk) ja asehullun, hieman yksinkertaisen Jaynen (Adam Baldwin) sarjasta tutut kliseiset sidekick-sekoilut on jätetty vähemmälle ja on keskitytty enemmän toimintaan. Koko ajan tapahtuu eikä kelloa tarvitse katsoa kun Serenityn porukka pakoilee ihmisyytensä kadottaneita riivaajia ja Liittoutumaa, yrittäen selvittää Riverin salaisuutta.
Loppua kohti elokuva paranee entisestään ja varsinkin lopun ratkaisut saavat allekirjoittaneen tyytyväiseksi, eikä perinteiseen hollywoodmaiseen loppuun sorruttu ihan täysin. Elokuva jättää mielestäni jopa hieman varaa jatko-osaan.

Kaiken kaikkiaan erittäin viihdyttävä elokuva joka näyttää mallia tuleville scifi-elokuville jotka nykyisin kärsivät liiallisista erikoistehosteista ja uskottavian hahmojen puuttumisesta.

4.5

Poiminta

Genret: toiminta,sci-fi
Kesto: 119 min
Ohjaaja: Joss Whedon
Pääosissa: Nathan Fillion,Gina Torres,Sean Maher,Summer Glau,Chiwetel Ejiofor,Adam Baldwin,Morena Baccarin,Jewel Staite
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2005

Sending
User Review
0 (0 votes)

Juha Tuominen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments