elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Cassandra’s Dream Cassandra’s Dream
2
Elokuva “Kuinka pitkälle olisit valmis menemään unelmien ja rahan takia?” Tämä kysymys oikeastaan kiteyttää loistavasti Woody Allenin ohjaaman ja käsikirjoittaman teoksen Cassandra’s Dream. Woody... Cassandra’s Dream

Elokuva

“Kuinka pitkälle olisit valmis menemään unelmien ja rahan takia?” Tämä kysymys oikeastaan kiteyttää loistavasti Woody Allenin ohjaaman ja käsikirjoittaman teoksen Cassandra’s Dream. Woody on kulkenut pitkän tien ohjaaja/näyttelijä/käsikirjoittajana ja voittanut matkan varrella jos jonkinnäköisiä palkintoja saavuttaen eräänlaisen kulttiohjaajan maineen. Mies on todellakin kulkenut omia polkujaan ja hänen tyylinsä onkin hyvin tunnistettavaa, sillä mies ei sorru tekemään nopeita leikkauksia saati kikkailemaan kameralla holtittomasti. Hänen elokuvansa ovat aina hyvin tarina- ja henkilövetoisia, jotka vetoavat enemmän katsojan tunteisiin ja älyyn kuin visuaaliseen loistoon.

Cassandra’s Dream kertoo tarinan kahdesta veljeksestä, ja vieläpä hyvin erilaisista veljeksistä, jotka joutuvat kohtaamaan elämän raadollisuuden siitä, kuinka asiat eivät aina menekään niin kuin on suunniteltu. Elokuvan nimi viittaa erääseen poikien unelmaan, veneeseen, jonka he hankkivat yhdessä elokuvan alussa, ja josta tarina alkaa ja johon se päättyy.

Kun puikoissa on sen tason mies kuin Woody, ei ole varmasti vaikeata löytää sopivia näyttelijöitä elokuviinsa. Veljeksiksi ovatkin löytyneet Hollywoodin “blockbuster”-kuhat Ewan McGregor ja Colin Farrell. Muu kaarti edustaa perusbritti-osastoa, joista suurinta osaa näemme tv-sarjojen ja elokuvien sivurooleissa, eli toisin sanoen elokuva painottuu selkeästi kahden megatähden ympärille. Woody antaakin Ewanille ja Colinille loistavasti tilaa näyttää kyntensä loistavina näyttelijöinä ja onkin ilo huomata, että vuodet efektielokuvien karkeloissa eivät ole syöneet näiden kahden “tähden” taitoja mihinkään.

Veljekset Ian (Ewan) ja Terry (Colin) ovat luonteeltaan hyvinkin erilaiset, ja onkin jännittävää huomata, kuinka elokuvan tapahtumat muuttavat veljesten luonnetta hyvinkin radikaalisti. Siinä missä Ian on optimisti, joka hamuaa tulevaisuudeltaan muutakin kuin perheen ravintolan ylläpitoa, on Terry päivä kerrallaan elävä uhkapeluri, joka korjailee autoja työkseen. Kun kyse on Woodyn elokuvasta, naiset näyttelevät tietenkin suurta osaa päähenkilöiden elämässä. Vaikka Terry onkin parantumaton peluri, on hänellä kuitenkin jo pitkä suhde alla, josta suurin palo on jo kaikonnut, kun taas Ian elää elämänsä kevättä ja naiset vaihtuvat. Ian kuitenkin löytää “elämänsä rakkauden” näyttelijä Angelasta ja tästä tavallaan alkaakin veljesten alamäki.

Kun Ian löytää Angelan ja saa sijoituksilleen vähän tuulta alleen, Terry häviää isosti korttipelissä ja on kaulaansa myöten ongelmissa. Tämän jälkeen myös Ian kokee vaikeuksia sijoituksissaan ajautuen tilanteeseen, jossa hän tarvitsisi kipeästi lisärahoitusta, jotta kaikki eivät valuisi kankkulan kaivoon. Kuin sattuman kaupalla, veljesten rikas setä piipahtaa paikalle ja lupautuu auttamaan poikia pulassa. Avulla on kuitenkin hintansa, sillä Howard-setä (Wilkinson) ei osoittaudukkaan ihan puhtaaksi pulmuseksi ja sedän pyyntö on vähintäänkin arveluttava. Pojat saavatkin huomata, että onnen eteen on joskus tehtävä isoja uhrauksia, mutta samalla uhrauksilla on aina hintansa, ja tässä tapauksessa kumpikaan ei voi edes ymmärtää, mikä se hinta tulee olemaan. Veljekset joutuvat todellakin isojen kysymysten ääreen.

Woody osaa johdattaa tarinaa hyvin rauhallisesti ja maanläheisesti ja tuntuukin että tämän todenmukaisemmin tarinaa ei voisi kertoakkaan. Mutta siinä piileekin tämän elokuvan ongelma, sillä kaikki on liian “totta”. Tarina ei saa varsinaisesti tuulta alleen missään vaiheessa ja tapahtumat vain soljuvat omalla painollaan eteenpäin. Ainoastaan Ewanin ja Colinin loistava tulkinta heille hieman vieraissa rooleissa kantaa tämän elokuvan loppuun asti. Se täytyy todeta, että loppu ja muutenkin koko elokuva on virkistävästi hyvin epä-Hollywoodmainen ja tämän takia lopputulos jääkin lievästi positiivisen puolelle.

Kuva

Kuva on hieman tämän päivän perustasoa laimeampi. Vaikka kuvassa ei varsinaisesti ole mitään vikaa, niin tietynlainen värien valjuus vaivaa. Roskia tai muuta vikaa kuvassa ei ole. Toisaalta Woodyn aikaisemmatkin elokuvat ovat värimaailmaltaan hyvin samanlaisia.

Ääni

Ääni toimii niin, että siihen ei kiinnitä mitään huomiota. Tosin outoa on, että tämän päivän julkaisussa käytetään vain 2.0 stereoääntä ja näin ollen dynamiikka ei ole mitenkään mairitteleva. Eli perustavanlaatuinen stereoääni ilman mitään erikoista.

Ekstrat: Vain traileri

  • Ääni
  • Elokuva
  • Kuva
2.3

Summary

Genret: draama,jännitys,rikos
Kesto: 110 min
Valmistusvuosi: 2007
Aluekoodi: 1
Ääniraita: Dolby Digital 2.0
Kuvaformaatti: 16:9
Tekstitys: suomi
Extrat: trailers
Ikäraja:
Julkaisija: Scanbox

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
16 years ago

Elokuvahan on huippuluokkaa (4.5/5p), mutta itse julkaisu on toden totta varsin keskinkertainen. Myös kuva on värimaailmaltaan varsin haalea ja mitäänsanomaton. Julkaisulle 3/5p

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Meinaa olla hieman turhanpäiväinen DVD-arvostelu kun itse levyä ei arvostella kuin parilla lauseella, mutta elokuvan ruotiminen saa 6 pitkää kappaletta palstatilaa.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Näimpä, mutta minkäs teet kun on pyydetty dvd-arvostelua, mutta itse levy on pelkistetty kuin hammaslääkärin odotushuone.