elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Gladiator Special Extended Edition Gladiator Special Extended Edition
5
Ridley Scottin eepos antiikin Rooman gladiaattoreista oli vuoden 2000 yllättäjiä. Kukaan ei tahtonut uskoa Scottin hankkeeseen tuotantovaiheessa, eikä varsinkaan silloin kun ohjaaja halusi palkata... Gladiator Special Extended Edition

Ridley Scottin eepos antiikin Rooman gladiaattoreista oli vuoden 2000 yllättäjiä. Kukaan ei tahtonut uskoa Scottin hankkeeseen tuotantovaiheessa, eikä varsinkaan silloin kun ohjaaja halusi palkata vielä suhteellisen tuntemattoman aussin Russel Crowen vetämään raskasta pääosaa, ja vielä tuntemattomamman Joaquin Phoenixin pahiksen rooliin. Uskottiin että Scottin pokka pettäisi kaiken kesken, mutta toisin kävi. Nyt viisi vuotta elokuvan julkaisusta, Universal ja Dreamworks julkaisevat entistäkin eheämmän kokonaisuuden Gladiatorista, kolmen levyn Extended Editionin myötä.

Elokuva

Elokuva ei ole kärsinyt yhtään vuosien mittaan, vaan on vieläkin yhtä jämäkkä ja iskevä kuin viisi vuotta sitten. Tarina kostosta ja kunniasta antiikin taistelukentillä on edelleen koskettava ja hiuksianostattavan huimaa katseltavaa. Kiitokset kuuluvat Scottin hienolle ohjaustyölle ja erityisesti käsikirjoittaja David Franzonille ekstensiivisestä tutkimustyöstään gladiaattorien maailmaan. Nyt entistäkin pidempänä versiona julkaistu Gladiator paikkaa monia aukkoja mitä alkuperäinen teatteri versio jätti. Useamman hahmon motivaatiot selvitetään perusteellisemmin, politiikan juonittelut ja selkäänpuukotukset ottavat näkyvämmän osan, tuoden hyvää tasapainoa elokuvan spektaakkelimaisille kohtauksille. Myös keisari Commoduksen hidas syöksy mielipuolisuuteen on tuotu esille, tehden kokonaisuudesta astetta hienovaraisemman, mutta sitäkin karmivamman.

Kuva

Tässä vasta laatuesimerkki siitä miten dvd-julkaisuja pitäisi tehdä! Kuva on äärimmäisen tarkka, jopa vanhassa televisiossa, ja värimaailma vahva ja vivahdeikas. Aina Germanian tasangoilta kolosseumin hiekkakentille, jokainen pienikin aspekti kuvaa on käsitelty äärimmäistä huolenpitoa osoittaen. Erityisesti joukkokohtaukset ovat henkeäsalpaavan upeita, kun pystyy erottamaan jokaisen katsojan yksityiskohtaisesti joukosta. Mitään sotkua tai pikselöintiä ei levystä löydy.

Ääni

Myös äänimailma on kokenut täydellisen korjauksen. Vaikka aiemmissa julkaisuissa juuri ääni on ollut levyn vahvimpia puolia, on Universal tehnyt uuteen julkaisuun yllättäviä muutoksia. Surroundin poistaminen kokonaan levyltä, ja keskittyminen vain digitaaliseen siirtoon on niin hyvä kuin huono ratkaisu. Äänet ovat selkeitä ja miekan kalistelut, nuolien viuhahdukset ja yleisön huudot ovat kristallin kirkkaita ja selkeitä. Mutta musiikki jäi väistämättä omissa kaiuttimissani taka-alalle, harmi sinänsä, ottaen huomioon että kyseessä on yksi genrensä parhaita soundtrackeja. Hieman tasapainoitetumpi äänentoisto olisi tehnyt poikaa, mutta se on pieni valitus, varsinkin kun työ on muuten huippuluokkaa.

Ekstrat

Kolmelle levylle mahtuu paljon tavaraa. Ensimmäinen levy on omistettu täysin elokuvalle ja kommenttiraidoille. Ensimmäinen, ohjaajan ja pääosan esittäjän yhteinen, on kiinnostavaa, mutta ajoittain hieman kuivaa, kuunneltavaa. Scottin tiedot elokuvanteosta ja intohimot tarinankerrontaa kohtaan ovat selkeästi esillä, Crowe on hieman hiljaisempi osallinen ja tyytyy vain ajoittain heittelemään mukavan kepeitä anekdootteja kuvauksista.
Levyllä on myös mukana Scottin esittely elokuvalle, jossa mies toteaa että teattereissa esitetty versio on hänen lempiversionsa. Myös täysin teksteihin nojaava “Are You Not Entertained?” osio on liitetty mukaan. Pientä trivia tietoa elokuvan aikakaudesta tarjoava tekstiraita on kiinnostavaa, joskin turhauttavan pintapuolista luettavaa.

Kakkoslevyllä on julkaisun suurin osuus. Yli kolmituntinen dokumentti “Strenght and Honor: Creating the World of Gladiator” on niin perusteellinen kuin elokuvanteosta kertovan dokumentin tahtoisi olla. Ensimmäisistä käsikirjoitusvaiheista, aina julkaisuun ja oscar-gaalaan asti sivusta seuraava dokumentti ei jätä mitään koluamatta läpi. B-roll materiaali kuvauspaikalta, näyttelijöiden informatiiviset haastattelut ja etenkin poistetut kohtaukset ja suunnitellut storyboardit ovat herkkua taivaasta jokaiselle vähänkin elokuvista enemmän kiinnostuneelle. Myös aikakaudesta hullaantuneet saavat osansa levyn historiallisesta tarjonnasta. Dokumentti on jaettu eri osa-alueisiin jotka voi katsoa yhtenä kokonaisuutena, tai erillisinä segmentteinä. Loistava lisä, varsinkin niille jotka tahtovat vain tietystä asiasta tietoa.

Kolmas ja viimeinen levy keskittyy poistettuihin kohtauksiin, storyboardeihin ja puvustukseen. Myös elokuvan mainoskamppanja saa oman pienen osuutensa, ja muun materiaalin tavoin, on erittäin kattava. Vaikka mainokset ovatkin varsin kamalaa katseltavaa. Kolmas levy on kiinnostava, mutta mahtavan kakkoslevyn jälkeen maistuu hieman ylijäämältä. Kuitenkin tämän jälkeen on vaikea valittaa ekstramateriaalin laadusta. Gladiator EE on yksi parhaita ja informatiivisimpia dvd julkaisuja sitten Lord of the Rings pakettien.

Jos olit niitä jotka pari vuotta takaperin hankkivat Universalin aiemman kaksilevyisen julkaisun Gladiatorista, on turha tuntea oloaan huijatuksi. Uusi EE-painos on ehdottomasti hintansa arvoinen, jo pelkästään ekstramateriaalinsa vuoksi. Jos pidennetty versio ei kiinnosta, tai dvd’n ääniraita ei houkuttele, kannattaa säilyttää vanha julkaisu sen varalle. Niille jotka eivät elokuvaa vielä ole hankkineet, on Gladiator EE pakkohankinta.

Gladiator Special Extended Edition
  • Kuva
  • Ääni
  • Ekstrat
  • Elokuva
4.8

Tiivistelmä

Genret: draama, sota, toiminta
Kesto: 171 min
Valmistusvuosi: 2000
Julkaisija: Universal
Kuvaformaatti: 16:9
Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti, norja
Ääniraita: English Dolby Digital 5.1
Ekstrat: Kommenttiraidat, dokumentit, trailerit ym ym

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments