elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Elokuva Ei koskaan pitäisi aliarvioida fanien vaikutusvaltaa. Kolme vuotta Firefly-sarjan peruutuksen jälkeen, olivat uppiniskaisimmat ja fanaattisimmat fanit – Ruskeatakit, sarjan päähenkilöiden mukaan – saaneet...

Elokuva

Ei koskaan pitäisi aliarvioida fanien vaikutusvaltaa. Kolme vuotta Firefly-sarjan peruutuksen jälkeen, olivat uppiniskaisimmat ja fanaattisimmat fanit – Ruskeatakit, sarjan päähenkilöiden mukaan – saaneet jopa jättiyhtiö Foxin huomioimaan heidät. Tuloksena oli vielä kertaalleen Fireflyn tuleminen. Tällä kertaa Whedon tiimeineen lähti työstämään kokopitkää elokuvaa sarjan pohjalta. Lopputuloksena on viime vuosien parhaimpia seikkailuelokuvia, joka potkii Star Warsit kaukaiseen galaksiinsa ilman että edes hiki nousee pintaan.

Vuosi sarjan päättymisen jälkeen starttaava elokuva ei turhia selittele aiempia tapahtumia. Whedonin erinomainen käsikirjoitus asettaa nopeasti paikan ja ajan, jotta uusien katsojien ei tarvitsisi ihan sokeina haparoida eteenpäin, mutta lukuisten viittausten ohella ei kertaa sarjan tapahtumia ollenkaan. Vaikka elokuva seisookin yllättävän hyvin omilla jaloillaan, voivat tietyt hahmot – ja varsinkin muutamien kohtalot – jäädä hämäriksi vastatulleille.

Malcolm Reynoldsin johtama miehistö jatkaa rajaseuduilla elämistään. Kaukana sivilisaatiosta ja varsinkin hallituksen varjosta. Kun uusi, entistäkin vaarallisempi, hallituksen agentti uhkaa miehistön henkeä – metsästäessään ryhmän nuorinta, Riveriä – joutuu Malcolm vaikeiden päätösten eteen.

Näyttelijät ovat parantaneet otettaan tv-sarjan ajoista, varsinkin Nathan Fillion on kapteeni Reynoldsina hyvinkin varteenotettava kanditaatti uudeksi Han Soloksi. Nuori Summer Glau osoittaa merkkejä erinomaisesta näyttelijättärestä vaativassa Riverin roolissa.

Whedon kuljettaa tarinaa eteenpäin täysin ammattimaisin ottein, kohdellen suurta elokuvaa kuin omaa tv-sarjaansa. Mutta kaukana silti ollaan mistään viikon tv-elokuva statuksesta. Serenity on vertaansa vailla oleva scifi-seikkailu jonka nokkela huumori, sympaattiset hahmot ja vauhdikas toiminta nostaa sen genrensä eliittiin.

Ääni ja kuva

Dvd:n ääni ja kuva ovat molemmat erinomaisia. Laajakuva on tarkka eikä pikselöintiä näy ollenkaan. Uuden ajan digitaaliset tehosteet ovat kunnon ruudulta katseltuina loistavat. Dolby Digital ääniraita on selkeä, eikä kertaakaan hukkaa äänitehosteita muusikin alle tai toisinpäin. Mutta varsinaista surround ääntä jää kyllä kaipaamaan, varsinkin lopun avaruustaisteluissa.

Bonusmateriaali

Suomijulkaisun ekstrat ovat kohtuulliset. Dokumentit kuten “What’s in a Firefly?” ja “Re-lighting Firefly” käsittelevät elokuvan vaikeuksia antaa kasvonkohotus tv-sarjan ulkoasulle. “A Filmmakers journey” on Joss Whedonin tapaan kiinnostava ja anekdootteja tulvillaan oleva katsaus niihin vaikeuksiin mitä Serenityn tekeminen kohtasi. Poistetut kohtaukset vaihtelevat kiinnostavista täysin turhiin.

Australiassa ja saksassa julkaistut Limited Edition paketit ovat molemmat ekstroiltaan hieman parempia. Kahden levyn painokset sisältävät suomipainoksen ekstrojen lisäksi noin tunnin pituisen haastattelun Joss Whedonin ja muun työryhmän kanssa, joka nauhoitettiin vuoden 2005 Comic Con tapahtumassa. Mukana on myös lisää ennennäkemättömiä pidennettyjä kohtauksia. Julkaisut ovat teknisesti ihan samanlaisia kuin suomijulkaisu, mutta hieman näyttävämmillä kansitaiteilla.

Yhteenveto
Erinomaisen käsikirjoittajan ohjausdebyytti on vauhdikas ja tyylipuhdas seikkailuelokuva, jonka veto piilee sen samaistuttavissa hahmoissa ja hiuksianostattavassa toiminnassa. Dvd-julkaisu on oikein mallikas.

  • Ääni
  • Extrat
  • Kuva
  • Elokuva
4.6

Summary

Genret: sci-fi,seikkailu
Kesto: 119 min
Valmistusvuosi: 2005
Aluekoodi: 1
Ääniraita: Dolby digital 5.1
Kuvaformaatti: 16:9
Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti
Extrat: dokumentteja, featuretteja, trailereita, kommenttiraita
Ikäraja:
Julkaisija: Universal

Sending
User Review
0 (0 votes)

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
17 years ago

Nathan Fillion on kapteeni Reynoldsina hyvinkin varteenotettava kanditaatti uudeksi Han Soloksi.Hehe, ei nyt sentään, vaikka hän olikin tässä elokuvassa hyvä.