elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Viime vuosisadan suurimmaksi viihdyttäjäksi nimetty Frank Sinatra lienee länsimaisille ihmisille harvinaisen tuttu mies. Miehen elämää väritti musiikki, elokuvat sekä myös syytteet suhteista italian mafiaan....

Viime vuosisadan suurimmaksi viihdyttäjäksi nimetty Frank Sinatra lienee länsimaisille ihmisille harvinaisen tuttu mies. Miehen elämää väritti musiikki, elokuvat sekä myös syytteet suhteista italian mafiaan. Sinatra nousi kuuluisuuteen 1940-luvun puolivälissä musiikillaan ja aloitti myös samoihin aikoihin näyttelemisen.

Vaikka Sinatra näytteli elämänsä aikana noin viidessäkymmenessä elokuvassa, ei nykypäivänä niistä tunnisteta montaakaan. Tunnetuimpina kenties From Here To Eternityn sivurooli (josta Sinatra pokkasi Oscar-palkinnon) ja alkuperäisen Ocean’s Elevenin päärooli Dean Martinin, Sammy Davis Jr.n, Peter Lawfordin ja Joey Bishopin kanssa.

Näyttelijäuransa loppupäässä, 1968, mies teki kärjistetyn neo-noir sävytteisen rikoselokuvan nimeltään The Detective.

Kylmähermoinen rikosetsivä Joe Leland (Sinatra) saa tehtäväkseen ratkaista homoseksuaalin miehen raa’an murhan. Murhaa tutkiessaan Leland löytää linkkejä New Yorkin vaikutusvaltaisimpiin ihmisiin ja suureen salaliittoon, jota yritetään peitella keinolla millä hyvänsä. Lisäksi poliisipäällikkö Farrell (Horace McMahon) vihjaa Lelandille mahdollisesta ylennyksestä mikäli murha ratkeaa mahdollisimman pian.

Tutkimusten ohessa Leland tapaa naisen nimeltä Karen (Lee Remick) ja alkaa seurustella tämän kanssa. Ei mene aikaakaan kun he menevät naimisiin. Avioliitto alkaa kuitenkin rakoilla kun Karenista paljastuu uusia puolia eikä Lelandin omistautuminen työlleen auta asiaa lainkaan.

Sanon heti, että elokuvassa on ongelmia. Suurimmat muodostuvat Lelandin työn ja yksityiselämän tasapainon kanssa. Tarina perustuu Roderick Thorpin novelliin ja elokuvasta huomaa, ettei kaikkea tarpeellista ole sisällytetty elokuvaan. Myös ajan kuluminen tuottaa ongelmia. Lelandin elämä poliisilaitoksella tuntuu etenevän luonnollisesti päivästä toiseen kun taas miehen yksityiselämä hyppää valtavin harppauksin viikkotolkulla eteenpäin kohtauksesta toiseen.

Jo ensimmäisestä Lelandin ja Karenin yhteenotosta selviää mikä on homman nimi, mutta ohjaaja tykkää näyttää kotiongelmia aivan turhaan. Ongelma tuntui huomattavasti pahemmalta kuin se oikeasti on johtuen naispääosaa esittävän Lee Remickin karmeasta olemuksesta ja näyttelijäntyöstä, jota ei kertakaikkiaan pysty seuraamaan. Onneksi hänen kohtauksiinsa saadaan tasapainoa Sinatran karismalla, joka täyttää helposti kuva-alan.

Elokuvasta puskee esiin hienoinen shokeeraamisen tarve. Homoseksuaaleja, skitsofreenejä, narkkareita, irtosuhteita ja vaikka mitä muuta nähdään pitkin elokuvan kestoa. Ei kuitenkaan alleviivatusti sillä tarinan maailma on luotu mukavan kylmäksi ja likaiseksi joten nämä elementit ovat vain arkipäivää.

Sinatra ei ole mikään maailman paras näyttelijä, mutta kantaa elokuvan kuin elokuvan painon hienosti harteillaan. Miehellä on vähäeleinen tapa esittää aisoita ja se sopii Lelandin hahmoon hienosti. Naispääosaa esittävä Lee Remick on elokuvahistorian sietämättömimpiä ihmisiä eikä hänestä sen enempää. Naissivuosasta löytyvä Jacqueline Bissett, paikkaa mainiosti Remickin hortoilua ujolla olemuksellaan ja hillityllä roolityöllään. Näyttelijänurallaan ensimmäisiä oikeaoppisia askelia ottava Robert Duvall nähdään mainiossa sivuroolissa kovaotteisena poliisina jolle tulee eripuraa Lelandin kanssa.

Kuvaus on mukavan tyylikästä. Etenkin trikkikuvat Lelandin autoilusta luovat mainiota dekkaritunnelmaa. Vain viskinhuuruinen kertojanääni ja villisti käryävä tupakka uupuu.

The Detective on keskinkertaista parempi elokuva. Se olisi huomattavasti parempi jos tekijät olisivät löytäneet kerrontaan enemmän eheyttä ja Lee Remick olisi ejektoitu koko projektista kauas pois.

Elokuvalle on tehty jatko-osa, joka myöskin perustuu Roderick Thorpin novelliin. Siinä Joe Leland joutuu tyttärensä kanssa kerrostaloon vangiksi kun saksalaisterroristit hyökkäävät sinne ryöstöaikeissa. Kerrostalosta tuli Nakatomi Plaza, tytär vaihdettiin vaimoksi ja Joe Lelandin nimi John McClaneksi.

  • 60%
    Detective - 60%
60%

Poiminta

Genret: draama,rikos
Kesto: 114 min
Ohjaaja: Gordon Douglas
Pääosissa: Frank Sinatra,Lee Remick,Ralph Meeker,Jack Klugman,Horace McMahon,Robert Duvall,Jacqueline Bissett,Lloyd Bochner,Tony Musante,Al Freeman Jr.,Sugar Ray Robinson
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1968

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments