elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tositapahtumiin perustuvien elokuvien viehätys ja kiinnostus niitä kohtaan on ainakin omalta kohdaltani puhdasta tiedonhalua. Erilaisista tositarinoista ovat monet eritasojen elokuvantekijät vääntäneet jos jonkinlaista klassikkoa....

Tositapahtumiin perustuvien elokuvien viehätys ja kiinnostus niitä kohtaan on ainakin omalta kohdaltani puhdasta tiedonhalua. Erilaisista tositarinoista ovat monet eritasojen elokuvantekijät vääntäneet jos jonkinlaista klassikkoa. Frank Marshallin ohjaama Eight Below – Seikkailu Etelänavalla ei ole eikä koskaan tule olemaan mikään klassikko, mutta nautittava elokuvakokemus se kylläkin oli.

Eight Below kertoo tarinan etelänavalla työskentelevistä amerikkalaisista tiedemiehistä, joiden luo saapuu muuan NASAn astrologimies Dr. Davis McClaren (Bruce Greenwood), tarkoituksenaan löytää sinne iskeytynyt meteori. Äärimmäisten olosuhteiden pakottamana he joutuvat poistumaan eräopas Jerry Shepardin (Paul Walker) johdolla etelänavalta ja jättämään kahdeksan rekikoiraa suuren myrskyn armoille. Shepard yrittää turvaan päästyään pelastaa omat uskolliset rekihauvansa keinolla millä hyvänsä, mutta vuosikymmenten pahin myrsky estää suunnitelmat.

Frank Marshall, mies, jonka nimi näkyy lähes jokaisen elokuvan tuotantokrediiteissä, on ohjannut tämän kokoperheen Disney-seikkailuelokuvan. Erittäin harvoin, mutta kuitenkin joskus, ennakko-odotukseni elokuvaa kohtaan osoittautuvat vääriksi. Tämän elokuvan kohdalla se on suuri ilo, että näin kävi. Elokuvan näyttelijät ovat perus Hollywoodkamaa, eikä juonikaan ole kovin yllätyksellinen tai millään tasolla omaperäinen, mutta Eight Below sisältää kuitenkin jotain sellaista mitä ei ole elokuvassa nähty sitten Jean-Jacques Annaudin mestarillisen Karhun. Aivan uskomattomat eläimet, joiden jokaista liikettä ja elettä seuraa suurella mielenkiinnolla. Eight Belowssa on enemmän oikeasti koskettavaa draamaa kuin kahden vuosikymmenen aikana tehdyissä eläimiä ja ihmisiä sekoittavassa Hollywood-elokuvissa yhteensä. Muutaman kerran sain todellakin taistelemalla nielaista palan kurkusta näiden eläinten uskomattomien suoritusten takia. Koskettavinta ja hienointa eläindraamaa pitkään aikaan.

Näyttelijät ja muu työryhmä tekee varsin oivaa perustyötä. Disney-elokuvassa ei voi olettaa olevan juuri minkäänlaisia pahiksia paitsi, ehkä jotain mörköjä tai vastaavia hiisiotuksia. Hätäisiä roolisuorituksia tarjoilevan Paul Walkerin pisteet näyttelijänä eivät nouse tämän elokuvan myötä mihinkään suuntaan. Omiin silmiini Walkerin suoritus pääosassa on varsin perinteinen, mutta hänen läsnäolonsa näinkin hyvässä eläinseikkailussa nostaa yleisstatusta kummasti.

Frank Marshall on tehnyt ennenkin äärimmäisiin olosuhteisiin sijoittuvaa elokuvaa. Viimeksi se oli hienosti toteutettu elokuva Alive. Työryhmässä on muitakin osaavia jäseniä kuten Robert Zemeckisin luottokuvaaja Don Burgess (Forrest Gump), tänä vuonna Oscar-ehdokkaana ollut leikkaaja Christopher Rouse (United 93) sekä moneen kertaan kyntensä esitellyt säveltäjä Mark Isham (Crash).

Mikäli kertomus uskosta, toivosta ja ystävyydestä kiinostaa vähääkään suosittelen tätä elokuvaa lämpimästi. Minua se kosketti. Se riittää.

  • 60%
    Eight Below - Seikkailu Etelänavalla - 60%
60%

Poiminta

Genret: draama,seikkailu
Kesto: 120 min
Ohjaaja: Frank Marshall
Pääosissa: Paul Walker,Bruce Greenwood,Moon Bloodgood,Jason Biggs
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments