elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Brittiläisen Jon Harrisin ohjaama kauhuelokuva, The Descent: Part 2, on Neil Marshallin ohjaaman hienon kauhuelokuvan, Descentin, jatko-osa. Voin vain kuvitella, kuinka paljon jatko-osan tekijöillä...

Brittiläisen Jon Harrisin ohjaama kauhuelokuva, The Descent: Part 2, on Neil Marshallin ohjaaman hienon kauhuelokuvan, Descentin, jatko-osa. Voin vain kuvitella, kuinka paljon jatko-osan tekijöillä on ollut paineita paljon kehutun esikoisosan jälkeen, mutta silti voidaan huojentavasti antaa varovainen neutraali peukku koko poppoolle. Kyllä, The Descent: Part 2, on tyypillinen jatko-osa sisältäen enemmän verta, tyhmempiä hahmoja ja laimentunutta tunnelmaa, mutta silti ihan kaikkea ei ole elokuvassa menetetty. Jäljelle on jäänyt ainakin osa luolaston klaustrofobisesta tunnelmasta ja eläimellisyydestä.

Itse elokuva on jo sinänsä mielenkiintoinen siitä syystä, että Marshall on vetäytynyt täysin ensimmäisen elokuvan jälkeen kelkasta niin ohjauksen kuin käsikirjoituksenkin osalta. Siksi ainakin minulla oli hieman jännittävämpää nähdä, miten tekijät olivat onnistuneet saamaan alkuperäisen elokuvan tunnelman kaapattua. Ja kuten sanottua, tähän katsoja voi varautua sekavin tuntein, sillä jatko-osaan saa sekä pettyä, että ilahtua.

Valon pilkahduksena voidaan elokuvassa pitää sitä, että ensimmäisen osan klaustrofobinen tunnelma on kyetty kaappaamaan tähänkin elokuvaan, mutta kaikessa muusta sitten otetaan takapakkia. Ensinnäkin Descentistä ollaan ilmeisesti luomassa jonkinlaista jatko-osien sarjaa ja toiseksi tämä toinen osa oli selkeästi ensimmäistä osaa typerämpi tapaus. Vaikka elokuva jatkaakin suoraan siitä, mihin ensimmäinen osa jäi, on lopputulos armottomasti pliisumpi.

Shauna Macdonaldista ja Natalie Jackson Mendozasta on tullut eräänlaisia luolan superihmisiä ja ahtaisiin käytäviin lappaava muu porukka on selvästi astetta muuta tyhmempää sakkia kuin ensimmäisessä osassa. Esimerkiksi “vuoden tyhmin poliisi”-palkinto voidaan suorilta jakaa Gavan O’Herlihyn näyttelemälle itsepäiselle sheriffille, joka katsojan harmiksi saa muut ihmiset pulaan enemmän kuin kerran. Eikä muista näyttelijöistä apua löydy oikeastaan sen enempää: jatko-osien paheet kaatuvat pahimmissa kohdissa suoraan katsojan syliin jättäen jäljelle vain aavistuksen turhautuneen olon.

Kokonaisuutena The Descent: Part 2 on ehkä jollain tasolla oikeutettu jatko-osa hienolle kauhuelokuvalle, mutta silti Harrisin elokuva huutaa kovalla volyymilla sanaa jatko-osa. Ja valitettavasti vieläkin kovemmalla äänenpainolla sanaa “kolmas osa”. Tämä on valitettavaa, sillä Marshallin hienosta ja oikeasti pelottavasta kauhuelokuvasta ollaan tekemässä jonkinlaista tavaramerkkiä, joka tulee näin jatkuessaan muistuttamaan jotain Friday 13th-tyylistä sekoilua.

  • 50%
    The Descent: Part 2 - 50%
50%

Poiminta

Genret: kauhu
Kesto: 94 min
Ohjaaja: Jon Harris
Pääosissa: Anna Skellern,Douglas Hodge,Gavan O’Herlihy,Joshua Dallas,Krysten Cummings,Shauna Macdonald,Natalie Jackson Mendoza
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Merja
Merja
13 years ago

Hyvä arvostelu ja olen samaa mieltä arvostelijan kanssa.