elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kun kuulin kahdelta eri taholta Paul McGuiganin ohjaaman elokuvan, Lucky Number Slevinin, olevan “tosi hyvä elokuva”, olin miltei pakotettu vuokraamaan tämän nimekkäillä näyttelijöillä vuoratun...

Kun kuulin kahdelta eri taholta Paul McGuiganin ohjaaman elokuvan, Lucky Number Slevinin, olevan “tosi hyvä elokuva”, olin miltei pakotettu vuokraamaan tämän nimekkäillä näyttelijöillä vuoratun elokuvan. Kun olin puolessavälissä elokuvaa, totesin suosittelijoiden olevan yksinkertaisesti väärässä ja elokuvan lopussa totesin Josh Hartnett -antipatioideni vuotavan yli maljastaan. Lucky Number Slevin oli nimittäin pettymys, joskin odotettu sellainen.

Yksi nykyelokuvan tosiasioista on, ettei vauhdikkaan sekä salaperäisen näköinen kansi ja takakannen teksti kerro elokuvasta oikeasti yhtään mitään. Laatua ei takaa myöskään elokuvan näyttelijäkaarti, sillä huonon ja yhdentekevän käsikirjoituksen osuessa kohdalle, joutuu moni tunnettukin näyttelijä nostamaan kädet pystyyn. Katsojalle tämä on epämiellyttävää: ruutuun astelee Ben Kingsleytä ja Morgan Freemania, mutta vuorosanat lahoavat rikolliseen snobeiluun, vapiseviin vuorosanoihin ja Josh Hartnettiin, joka onnistuu pelkällä läsnäolollaan heruttamaan elokuvasta ulos huonoa karmaa. Ja sitä kyllä riittää: vaikka Hartnett tekeekin Lucky Number Slevinissä yhden parhaimmista rooleistaan koskaan Slevininä, varsinaisena kovan onnen soturina, on mies silti ilmeikkyydestään huolimatta kuin hampaaton hai. Hartnett näyttääkin kokeneempien näyttelijöiden rinnalla kuin noviisimaiselta pikkupojalta, jonka parhaat hetket (kuten myös elokuvan parhaimmat) sattuvat tapahtumaan Lucy Liun näyttelemän Lindseyn kanssa. Liun ja Hartnettin pikaromanssi tuntuukin elokuvan aidoimmalta ja koskettavimmalta kohtaukselta, jossa nokkapusuja vaihdellaan kiivaaseen tahtiin McGuiganin luodessa tunnelmaa taustalla.

Liun ja Hartnettin ihkuillessa hukataan silti valtava potentiaali: niinkin arvostetuille näyttelijöille kuin edellämainitut Freeman ja Kingsley jää vain taipumaton, ainoastaan hivenen pintaa raapaiseva, rooli, josta ei jälkipolville kerrottavaa juurikaan riitä. Kummankin rooli kaupunkia hallitsevina rikollispomoina menee vain teen juomiseksi ja pikkusormen nostelemiseksi. Snobailevien konnien takkahuoneissa käymät neuvottelutkin tuntuvat miltei absurdeilta kokonaisuuksilta. Varsinkin silloin kuin Hartnett sattuu osumaan samoihin kuviin.

Tappajana pitkästä aikaa esiintyvä Bruce Willis puolestaan on suhteellisen mainio -aina kun vain ymmärtää olla avaamatta suutaan. Williksen näyttelemä myhäilevä supertappaja onkin parhaimmillaan varsin puuhakas ja jämäkän oloinen kaveri, muttei se silti kokonaisuutta pelasta. Samaa maata on monesta elokuvasta tuttu Stanley Tucci, joka onnistuu vain näyttelemään tämänkaltaisten elokuvien stereotypistä kyttää, jolle vuorosanat ovat vähissä ja toiminta pelkkää hampaiden keräilyä.

Paul McGuiganin ohjaama elokuva on perustylsää ja mukanokkelaa mättöä, joka toimii vain DVD-kannen tasolla. Se ei ole oikeastaan mikään ihme, sillä käsikirjoituksen taustalta löytyy aiemmin Karen Sisco -televisiosarjaa kirjoittaneen Jason Smilovicin kädenjälki. Tuloksena on Hartnett lässyttämässä, Willis tappamassa ja muut patsastelemassa kontrastisissa puittessa. Kaikki on kuin muovista “Silkkiä ja luoteja” uusissa vaatteissa. Katsojalle Lucky Number Slevin tarjoaakin vain väkivaltaisen tuutulaulun unten maille ja pahan mielen menetetyistä euroista siitäkin huolimatta, että elokuva tarjoaa muutaman onnistuneen kohtauksen lähinnä Liun ja Williksen ansiosta. Olisi sittenkin pitänyt vain vuokrata se Steven Seagalin uusin elokuva…

  • 40%
    Lucky Number Slevin - 40%
40%

Poiminta

Genret: jännitys,rikos
Kesto: 109 min
Ohjaaja: Paul McGuigan
Pääosissa: Josh Hartnett,Bruce Willis,Lucy Liu,Morgan Freeman,Ben Kingsley,Stanley Tucci
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2006

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments