Lötköjen yö

Nyt kun zombie- ja ties mitkä Mörrimöykky-elokuvat ovat jälleen saaneet jonkinlaisen liidon aikaiseksi mm. Kuolleiden aamunkoiton remaken myötä, on mukava huomata, että televisiokin kantaa jälleen oman kortensa kekoon. Viime huhtikuussa televisiosta nähtiin hilpeä ja idearikas The Return of the Living Dead ja nyt herkuteltiin Lötköjen yöllä, jossa armotonta vauhtia kiitävät iilimadot pesivät ihmisten aivoihin pienen pieniä muniaan ja saavat kuolleetkin heräämään henkiin. Tuloksena on tietenkin muutama pari tissejä, välttämätön haulikko ja poliisin asevarastosta löytyvä liekinheitin (miten sekin sinne sitten on joutunut), jolla iilimadoista tehdään mämmiä. Kun mukaan lyödään vielä laskelmoitua hölmöyttä ja Tom Atkins pilke silmäkulmassa, on meno suhteellisen hyvin taattua viihdettä.

Harmi, että Lötköjen yön viihde on osittain laskelmoitua viihdettä: koominen “huonous” ja tahaton huumori loistavat poissaolollaan tästä elokuvasta, jossa klassiset idiootit yrittävät saada koulun kovisten huomiota ääliömäisillä tempauksillaan. Jason Livelyn näyttelemä töröhuuli Chris Romero on osassaan oudon tönkkö ja väsynyt tapaus, eikä tämän ääliökaveria, J.C. Hooperia, näyttelevä Steve Marshall ole keppeineen myöskään mikään viihdyttävä hahmo, ellei sitten myötäsääliä lasketa yhdeksi viihteen muodoksi. Sen sijaan elämäänsä kyllästynyttä, kaasuhellaa auki pitävää poliisia, Ray Cameronia näyttelevä Tom Atkins on pirteä tapaus. Mies synkistelee sikari huulessa juuri elokuvan henkeen sopivasti ja heittelee onlinereitään ilmaan kuin konekivääri. Haulikkoa olallaan kantava, silmää kliseisesti iskevä, Atkins onkin elokuvan selkeä pelastus, vaikka esim. Allan Kayser on sivuosassa kohtalaisen huvittava tapaus.

Detective Cameron: -Thrill me!
Sergeant Raimi: Detective Cameron?
Detective Cameron: No! Bozo the Clown!

Vaikka näyttelijöissä olisi Lötköjen yössä huomattavasti parannettavaa, on silti annettava tunnustus elokuvan tekijöille, sillä elokuvan ohjaaja Fred Dekker kumartaa syvään tunnettujen kauhuelokuvien ohjaajien suuntaan. Edustettuina ovatkin mm. George A. Romero, James Cameron, David Cronenberg, John Landis että Sam Raimi. Muutenkin elokuva on välillä jopa huvittava: on kirvesmurhaajaa 30-vuoden takaa, hellyyttävä (ja pirullinen) koira ja päästään kirjaimellisesti laho mirri tuovat elokuvaan oman, pikantin, lisänsä. Silti elokuva on toimivuudeltaan ja tapahtumiltaan niin kontrastinen, ettei elokuva missään vaiheessa nouse edes kuriositeettimaisena tuotoksena talonmiehen maanista naurua korkeammalle.

  • 60%
    Lötköjen yö - 60%
60%

Poiminta

Genret: kauhu,komedia
Kesto: 88 min
Ohjaaja: Fred Dekker
Pääosissa: Jason Lively,Jill Whitlow,Tom Atkins
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1986

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
17 years ago

Oikein hauska ja viihdyttävä, nauratti ääneen useammankin kerran. 3p

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Elokuvan täysin absudi suomennos nauratti ääneen. Harmi, että leffa oli aivan järkyttävää kuraa. 1p

Jansson Vorhees
Jansson Vorhees
16 years ago

Tämä leffa ansaitsi meitsiltä aikoinaan täydet pojot, ja niin tekee edelleen. Tämä on OIKEATA viihdettä!

Apinarumpu
Apinarumpu
17 years ago

No nimenomaan hyvän illan viihdykkeksi tuo elokuva on! Ei juuri muuksikaan… 2p