elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Katsokaa tarkasti. Lyhyen urani aikana arvostelijana tielleni on sattunut muutaman kerran elokuvia, jotka yksinkertaisesti onnistuvat välttämään kategorisointia. Jotka ovat kerronnaltaan tai ajatuksiltaan niin monisäkeisiä...

Katsokaa tarkasti.

Lyhyen urani aikana arvostelijana tielleni on sattunut muutaman kerran elokuvia, jotka yksinkertaisesti onnistuvat välttämään kategorisointia. Jotka ovat kerronnaltaan tai ajatuksiltaan niin monisäkeisiä ja moniulotteisia, että niistä kirjoittaminen ilman totaalista tarinan paljastamista on liki mahdoton tehtävä. Yleensä tälläiseen tehtävään on löytynyt ratkaisu, kompromissi jonka avulla tietyt rajat ollaan voitu kaataa tai ylittää elokuvasta kirjoittamista varten. Ensimmäistä kertaa vastaan tulee elokuva, jonka kohdalla moiset poikkeukset eivät ole mahdollisia. Se elokuva on Prestige.

Mitä Prestige on? Christopher Nolanin ja hänen veljensä rakentama mysteeri, jota on vuoroin verrattu Mementoon että aitoon taikatemppuun. Tarina kilpailusta, kostosta ja menetyksestä, sekä kymmenistä muista aiheista joista kirjoittaminen tuottaisi vain juonipaljastuksia sekä vain lisää kysymyksiä elokuvan hienovaraisen piinaavan täydellisestä rakenteesta. Tarvittaisiin kolminkertaisesti palstatilaa, puoli vuotta aikaa katsojille nähdä kyseessä oleva elokuva ja lukemattomasti teorisointia ja keskustelua että Prestigelle voitaisiin tehdä kunniaa. Yksinkertainen selostus elokuvan hyvästä ja pahasta olisi kuin tiivistäisi Sodan ja Rauhan sanoihin: Olipas pitkä.

Intiimisti kuvattu ja kerrottu filmi on itsessään pieni taideteos. Nolanin tutkielma muustakin kuin pelkästä taikatemppujen näyttävästä maailmasta rakentuu huippulahjakkaiden näyttelijöiden varassa henkeäsalpaavan jännittävästi loppua kohti. Elokuvan luodessa kuvan taikureista aikansa parhaimpina showmiehinä, voi hyvin kutsua ohjaajia heidän uuden vuosituhannen vastineiksi. Pettämättömällä taidolla Nolan viettelee katsojat mukaansa esitykseensä. Vaikka elokuvantekijät, toisin kuin taikurit, joutuvat paljastamaan temppunsa, Nolan onnistuu luomaan eheän illuusion, josta kukaan ei pysty poistumaan yksinkertaisen vastauksen turvin.

Mitä muuta Prestigestä pystyisi sanomaan? Hugh Jackman, Christian Bale ja Michael Caine ovat kolme ammattilaista täydessä vedossa. Jokainen luo roolista omansa, Nolanien erinomaisen käsikirjoituksen toimiessa runkona lahjakkaiden näyttelijöiden työlle. Scarlett Johansson on täysin hukassa, mutta ei onneksi vahingoita elokuvaa läsnäolollaan. David Bowie säkenöi charmia Nikolai Teslana.

Alkavan vuoden ensimmäisenä viikonloppuna julkaistava Prestige on huikea tapa aloittaa elokuvavuosi. Se saattaa jopa helposti olla alkavan vuoden parhaita elokuvia. Se tekee kahdessa tunnissa enemmän kuin kymmenet vastaavat tekevät useammassa elokuvassa. Mutta silti jättää kysymyksiä ilmaan, joiden ansiosta katsoja tulee palaamaan elokuvan ääreen uudelleen ja uudelleen. Ettekö usko?

Katsokaa tarkasti.

5

Summary

Genret: draama,jännitys
Kesto: 128 min
Ohjaaja: Christopher Nolan
Pääosissa: Christian Bale,Hugh Jackman,Michael Caine,David Bowie,Andy Serkis,Scarlett Johansson,Piper Perabo,Rebecca Hall
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2006

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments