elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Oliver Stone on eittämättä yksi Hollywoodin huippuohjaajista, ja onpa mies ohjannut keskinkertaisen tuotantonsa ohessa pari oikestikin hyvää elokuvaa, kuten esimerkiksi JFK:n ja Natural Born...

Oliver Stone on eittämättä yksi Hollywoodin huippuohjaajista, ja onpa mies ohjannut keskinkertaisen tuotantonsa ohessa pari oikestikin hyvää elokuvaa, kuten esimerkiksi JFK:n ja Natural Born Killersin. U Turnin olen sivuuttanut ansiokkaasti jo lähes kymmenen vuotta, vaikka muistan että aioin mennä katsomaan leffan teatteriin, ja että se on monta kertaa ollut kädessä videovuokraamossa käydessäni.

Elokuvan lähtökuopissa Sean Pennin esittämä Bobby ottaa kohtalokkaan oikotien matkalla Las Vegasiin maksamaan velkojaan, mutta kesken matkan auton jäähdytys pettää ja hänen on pysähdyttävä Superiorin pikkukaupunkiin, keskelle polttavaa Arizonan autiomaata. Lähes ensitöikseen hän iskee silmänsä kauniiseen femme fataleen, joka monien tapahtumien kautta johtaa siihen, että velkarahat ovat hävinneet, ja Bobby on juuttunut ränsistyneeseen junttikaupunkiin sen omaperäisten asukkien keskelle.

U Turnin perusjuoni on hieman pariin kertaan pureksittua purkkaa, joka ei sinällään jaksanut kantaa mielenkiintoa yllä. Tämä ei kuitenkaan juurikaan haittaa, sillä elokuvan kuvaus ja näyttelytyö vievät pääosan koko elokuvan viihdyttävyydestä. Elokuvan parasta antia ovatkin ehdottomasti Superiorin värikkään mehukkaat hahmot, joita tulkitsee liuta nimekkäitä näyttelijöitä. Ehdottomiksi suosikeiksi nousee Billy Bob Thorntonin kummelimainen autonkorjaaja sekä Joaquin Phoenixin uhitteleva mustasukkainen juntti. Jennifer Lopezin suoritus vaarallisenkauniina Gracena sen sijaan jää pääasiassa häiritsemään keskinkertaisuudellaan muiden loistavien roolisuoritusten rinnalla.

Tunnelmaltaan elokuva on kaukana Stonen tunnetuimmista ja suurimmista elokuvista ja lähempänä tarantinomaista Natural Born Killersia, osaksi siksi että Stone on käyttänyt U Turnissa NBK:sta tuttua kuvaajaa ja leikkaajaa. Nopeat leikkaukset näyttävät erittäin hyviltä, mutta olisivat kolahtaneet vielä paremmin vuonna 1997 kun niitä ei vielä käytetty joka toisessa Hollywood-elokuvassa.

Olisin saattanut tykätä elokuvasta ehkä entistä enemmän jos olisin nähnyt sen tuolloin 13-vuotiaana noviisina kuin nyt kaikki toimintaleffojen jipot nähneenä. Kaikenkaikkiaan liian vähän noteerausta saanut, ehkä hieman erilainen Stone-leffa.

4

Poiminta

Genret: draama,jännitys
Kesto: 125 min
Ohjaaja: Oliver Stone
Pääosissa: Sean Penn,Jennifer Lopez,Billy Bob Thornton,Nick Nolte,Joaquin Phoenix,Jon Voight
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Ranska
Valmistusvuosi: 1997

Sending
User Review
0 (0 votes)

Juha Tuominen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
17 years ago

Sisältää maailman upeinta kameraoperointia. 4p