elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

City of the Living Dead City of the Living Dead
3.5
Elokuva Gore-fanien keskuudessa jalustalle nostettu Lucio Fulci on varmasti nimi joka tavallisempien elokuvien ystäville on harvinaisempi tuttavuus. Ultra-väkivaltaisiin kauhukyhäelmiin erikoistunut, mutta myös komediaa ja... City of the Living Dead

Elokuva

Gore-fanien keskuudessa jalustalle nostettu Lucio Fulci on varmasti nimi joka tavallisempien elokuvien ystäville on harvinaisempi tuttavuus. Ultra-väkivaltaisiin kauhukyhäelmiin erikoistunut, mutta myös komediaa ja westernejä ohjannut, italiaano teki 70- ja 80-luvun aikana itsestään nimen kauhu imperiuminsa myötä. Yhdeksi kaikkien aikojen väkivaltaisimmaksi elokuvantekijäksi nimitetty Fulci ei suinkaan petä uusimmassa Another World Entertainmentin julkaisussa – vaan ryöpyttää roppakaupalla katsojalle juuri sitä mitä tilattiinkin, nimittäin verta ja suolenpätkiä.

Papin hirttäytyessä pienen Dunwichin kaupungin hautausmaalla, käynnistyy tapahtumasarja joka aukaisee portin helvettiin. Elävät kuolleet alkavat piinata pienen kaupungin asukkeja kunnes lopulta tilanne jää kahden erikoisen asukin selvitettäväksi. Selvännäkijä Mary:llä ja reportteri Peterillä on edessään tehtävänä sulkea helvetin portit ennen kuin elävät kuolleet valtaavat koko maailman.

Omaperäisestä lähtökohdasta starttaava City of the Living Dead on piristävä yllätys halpiskauhujen keskellä. Vaikka elokuva ajoittain tuntuukin vain sarjalta irrallisia splatter-kohtauksia, onnistuu Fulci paikoittain rakentamaan aidosti ahdistavaa tunnelmaa pienistä piinaavista tilanteista. Elävältä hautaaminen onkin yksi elokuvan huippuhetkistä. Väkivalta onkin ylilyötyä verellämässäilyä, mutta juuri sopivan kierolla asenteella varustettua että siihen voi suhtautua täysin eri tavalla kuin esimerkiksi Cannibal Feroxiin. Ajoittain esiin pistävät myös merkit Fulcin urasta komedian parissa – elokuvassa on aidosti hauskoja hetkiä hahmojen välisessä dialogissa. Kiinnostuksen pitää yllä myös elokuvan lyhyt kesto ja ovelat maskeeraukset. Trikit kuten posken läpi poraaminen tai suolten oksentaminen ovat itsessään erittäin osaavasti toteutettua katseltavaa.

Elokuvaa oikeastaan vaivaavat vain hetkittäiset 80-luvun alulle ominaiset heikot zoomit ja kameran käyttö. Juonen takia elokuvaa tuskin katsotaan, mutta alkupuolen jatkuva ees-taas junnaaminen rasittaa elokuvan muuten toimivaa rakennetta.

Tekniikka

Kuva on erittäin tarkka ja värikäs. Fulcin hieno kuvamaailma pääsee oikeuksiinsa tarkassa dvd-tuotannossa. Varjot sisältävät juuri oikeat mustan sävyt ja vanha pehmeä kuva on todella skarppi. Kuten kaikissa aiemmissa Fireboxin julkaisuissa tekninen laatu on loistavaa jälkeä. Ääni on myös kristallin kirkas. Stereona toimiva äänimaailma pari kertaa tuntui vaimealta omissa laitteissani, mutta parempaa kokonaisuutta ei voisi toivoa. Erityisesti elokuvan lukuiset kirkumiskohtaukset pääsevät loistoonsa ääniraidan myötä.

Ekstrat

Ekstroissa olisi toivomisen varaa. Näyttelijä Giovanni Lombardo Ricen (alias John Morghenin) haastattelu on täsmälleen sama kuin Cannibal Feroxissa, eikä videomateriaalia itse elokuvan ohella ole. Production Notesit ovat peruskauraa, eivätkä ikävä kyllä tyydytä sitä mielenkiintoa mitä elokuvan hienot tehosteet herättävät. Edes lyhytkin dokumentti tai featurette olisi ollut tervetullut. Erinomaisen teknillisen osaamisen jälkeen suuret odotukset lisämateriaalista jäävät pettymykseksi. Levyltä löytyy myös trailereita muista Fireboxin julkaisuista. Kaikki ovat restaroimatta, mutta sisältävät Feroxin tapaan kuriositeettiarvoa.

Yhteenveto

Jälleen teknisesti laadukas julkaisu hyper-väkivaltaisesta zombiekauhistelusta, jonka tehostemaskeeraus on huippuluokkaa. Ekstrojen puute haittaa muuten laadukasta pakettia.

Kiitokset Fireboxille arvostelukappaleen toimittamisesta.

  • Ääni
  • Extrat
  • Kuva
  • Elokuva
3.6

Summary

Genret: kauhu
Kesto: 89 min
Valmistusvuosi: 2006
Aluekoodi: 1
Ääniraita: Dolby Digital Stereo 2.0
Kuvaformaatti: 16:9
Tekstitys: suomi, ruotsi, tanska, norja
Extrat: haastattelu, trailereita, production notes
Ikäraja:
Julkaisija: Firebox / Another World Entertainment

Sending
User Review
0 (0 votes)

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments