The Guardian – Meripelastaja

Jos jokin asia myy Hollywoodin ihmemaassa, niin sankaritarinat Amerikkalaisista hengenpelastajista. Ohjaaja Andrew Davis, joka joskus aikoinaan kunnostautui erinomaisella Takaa-ajettu elokuvalla, on nyt liittynyt lukuisten tusinaohjaajien joukkoon The Guardian-elokuvallaan.

Menetettyään koko miehistönsä sattumanvaraisessa onnettomuudessa, huippusukeltaja Ben Randall määrätään opettajaksi legendaariseen A-School opetuslaitokseen. Siellä hän kohtaa nenäkkään, mutta lahjakkaan, nuoren sukeltajakanditaatin jonka potentiaalia Ben alkaa koulia.

Kymmenistä muiden tarinoiden kliseistä koottu heiveröinen Guardian on kuin deja-vu:ta katselisi. Kaiken on nähnyt aiemin, välillä paremmin, välillä heikommin tehtynä. Elokuva ei kertaakaan edes yritä kehittää mitään originaalia heppoiseen tarinaansa. Jokainen kohtaus on ylitsevuotavasti pelattu varman päälle, niinkin pahasti että elokuvan loppuratkaisun arvaa viimeistään vartin elokuvan alettua.

Periaatteessa The Guardian on kuin Kevin Costnerin aiemmat opettaja/oppilas-elokuvat. Kuin Bull Durnham, Costner on kaiken kokenut ja sisäänpäin kääntynyt, erikoinen mutta nerokas opettaja, jonka maneereja ei koulussa katsota hyvällä. On nuori kokelas jonka taidot tietysti ylittävät opettajan kyvyt, mutta vasta kun hän on oppinut nielemään ylpeytensä. Elokuvan uiskennellessa omien kliseiden seassa ei katsojalle tarjota minkäänlaista pelastavaa rengasta, joka auttaisi sentimentalisuuden raivotessa. A-School koululaitoskin tuntuu rakentuvan stereotyypeistä ja valmiista muoteista tuotetuista paloista. Kun yhden kohtauksen aikana eteen kävelee niin ymmärtäväinen ja karski laitoksen komentaja jolla on oma historiansa Costnerin hahmon kanssa, kuin myös pakollinen suoraselkäinen opettaja joka ei voi suvaita uuden tulokkaan menetelmiä, alkaa elokuvaa jo pitää oman genrensä parodiana.

Costnerissa on kuitenkin karismaa. Jopa itseään esittäessään hänen luontainen olemus onnistuu hetkittäin kannattelemaan tuuliajolle ajautunutta elokuvaa. Ashton Kutcherin tähtistatus on täysi kysymysmerkki, miten täysin karismaattomasta ja taidottomasta alusvaatemallista on tullut vakiokasvo viime vuosien elokuvissa? Sivuosissa nähtävät Clancy Brown ja Sela Ward ovat vain täytettä ilman mitään sisältöä.

Ylipitkä The Guardian kestää reilun 45-minuuttia enemmän kuin sen pitäisi. Melkein koko elokuvan ajan kestävä koulutusjakso on pitemmän päälle puuduttavaa toistoa josta on vaikea repiä irti mitään hyvää. Alussa nähtävä meripelastus on hienosti toteutettu, mutta lopun kohtaus on puhtaasti samaa materiaalia kierrättävä, puuduttavan typerä toisto. Lopputekstejä edeltävä kohtaus on vuoden pateettisimpia, eikä tekstien aikana soivalle Stingin biisille voi olla nauramatta.

Yhteenveto
Kierrätyslaitoksen vastine. Guardian kerää kasaan kymmenien muiden elokuvien parhaat palat ja sekoittaa ne mitäänsanomattomaksi tilkkutäkiksi, josta on hupi ja viihdyttävyys kaukana.

1

Summary

Genret: draama
Kesto: 136 min
Ohjaaja: Andrew Davis
Pääosissa: Kevin Costner,Ashton Kutcher,Sela Ward,Melissa Sagemiller,Clancy Brown
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
17 years ago

Väkinäistä ja laskelmoitua perustöhnää, jossa Costner tuntuu olevan kuin kotonaan. 2/5p 😐

U.S Coast Guard
U.S Coast Guard
14 years ago

Tosi hyvä leffa jota ei voi sohvaperuna ymmärtää. Käytännön läheinen ja muistuttaa oikeista sankareista. Näyttelijäsuorituksia ei tarjota, vaan keskitytään olennaiseen, jota varten tämä leffa on tehty, ”sen vuoksi, jotta muut saisivat elää”. Ja lopussa soiva musiikki ei ole Stingin vaan Bryan Adamsin…

Ihmettelijä
Ihmettelijä
15 years ago

En kyllä ymmärrä arvostelua, mutta minusta oli helvetin hyvä elokuva!

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Sensor, tämä on osittain totta. Perhosvaikutuksessa A.K. oli hyvä. 🙁

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Eikä ollut.

Dworf
Dworf
16 years ago

On sika hyvä leffa!

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Hehe, tätä enempää voi odottaa elokuvalta missä on Ashton Kutcher.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Jep oli se siedettävä Perhosvaikutuksessa, mutta saisi kyllä pysyä komedioissa.

salamanteri
salamanteri
14 years ago

täyttä paskaa… ihan täysin ennalta-arvattava loppu ja huonot näyttlijät. Kaiken lisäksi rumiakin. APRILLIA!!! Elokuva oli loistava! Tykkäsin todella paljon. Liikutti kunnolla ja varsinkin loppu oli surullisen katkeran onnellinen. Elokuvasta löytyy opetus ja todellakin käytännönläheisyyttä. Lisää tällaisia. Elokuva ei tuntunut kahden tunnin mittaiselta, sillä se oli erittäin viihdyttävä. Kutcher oli loistava! Tottakai alusta asti arvasi että elokuva on kokeneemman ja uuden meripelastajan tarina, sillä sehän lukee jo takakannessa herranjumala! Se kuuluukin tietää. Mutta viimeistä loppuratkaisua en kyllä itse arvannut ja olin enemmän kuin 100% varma että (SPOIL- Kutcher olisi vielä viimeisen kerran hypännyt pelastamaan mereen tippuneen oppisetänsä, mutta toisin kävi.. Loistavaa!