elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Uutta kotimaista elokuvaa yleensä odottaa melkein yhtä paljon kuin isorokkoa. Oli kyseessä sitten uusi hyper-super-pahat-pojat tai Pekko kohtaa pesukarhun, ei kotimaiselta ole vaivautunut paljoakaan...

Uutta kotimaista elokuvaa yleensä odottaa melkein yhtä paljon kuin isorokkoa. Oli kyseessä sitten uusi hyper-super-pahat-pojat tai Pekko kohtaa pesukarhun, ei kotimaiselta ole vaivautunut paljoakaan odottamaan melkein ikinä. Vaikka sellaiset pienet helmet kuten Häjyt tai Aku Louhimiehen koko tuotanto ovatkin poikkeuksia, on Suomalainen elokuva ollut aika pohjamudissa jo pitkään. Mutta toisin ovat asiat nyt, ensimmäiseltä oikeasti kansainväliseltä Suomalaiselta elokuvalta kehtaakin jo toivoa hieman parempaa, eikä odotuksia voisi paremmin palkita. Jadesoturi on oiva harppaus parempaan suuntaan. Valovuosia edellä muita viime vuosien tavanomaisia kotimaisia filmejä, sekä yksi parhaita mitä on tehty.

Jadesoturi on tuhansia vuosia kattava tarina rakkaudesta ja menetyksestä. Kalevalaa ja wuxia-elokuvaa saumattomasti yhdistelevä elokuva kertoo Kaista, nuoresta sepästä joka on paennut sydänsuruja Helsingistä suolle. Eräänä päivänä hän kohtaa mysteerisen kalevala-tutkijan Bergin, joka imaisee Kain mukaan seikkailuun jossa myytti ja nykyhetki sekoittuvat. Suomalaisen miehen kohtalo on kärsiä, Wuxian maailmassa romanssit ovat tragedian kyllästämiä. Molempien maailmojen yhdistäminen yhteiseksi tarustoksi luo vakuuttavan että huiman fantastisen näkemyksen Suomesta jossa myytit elävät tänäkin päivänä.

Ohjaaja A.J Annilan esikoisteos on ensimmäisestä kuvasta lähtien vaikuttavaa katseltavaa. Annila kuljettaa eeppistä tarinaansa vanhan konkarin maneerein, vaivattomasti yhdistellen kylmän pohjolan traagisia mieskohtaloita kaukaisen aasian melodraamaan ja elämää suurempiin tunteisiin, jotka kaikki kerrotaan taistelun kautta. Lukuisia tarinoita yhtäaikaa pallotteleva Jadesoturi huokuu Annilan rakkautta ja kunnioitusta molempia maailmoja kohtaan. Elokuva on kuin rakkauskirje niin Kalevalaa kuin Wuxiaa kohtaan. Mistään ei olla pihistelty. Lavasteet ovat maailmanluokkaa, tehosteet vedetty niin hiotuiksi kuin budjetti on periksi antanut ja erityisesti upeat taistelukohtaukset ovat brutaalia balettia jota kelpaa katsella. Mitä pidemmälle elokuva etenee, sitä kiivaammaksi Annilan ohjaus käy. Välillä nostetaan kytkintä niin, että mieleen muistuvat sellaiset itämaiset modernit klassikot kuin Lentävien Tikarien Talo ja Hiipivä Tiikeri, Piilotettu Lohikäärme.

Huolimatta elokuvan kansainvälisestä laadusta, Jadesoturia vaivaa kaksi asiaa. Ensimmäinen on yleinen ongelma kotimaisissa elokuvissa, Suomen kieli ei yksinkertaisesti käänny luontevasti elokuvaan. Vaikka Jadesoturin hyvä käsikirjoitus pitääkin dialogin luontevana suurimman osan ajasta, se paikoittain kompuroi ankarasti tökeröön Suomalaiseen tekstiinsä. Toinen on Wuxia-elokuville hyvin ominainen alleviivaaminen. Monta kertaa elokuva toistaa samaa juttua niin ettei hitainkaan katsoja jää jälkeen. Molemmat koituisivat helposti heikomman elokuvan kohtaloksi, mutta Jadesoturissa on liikaa hyvää että kumpikaan jättäisi pahaa makua elokuvan jäljiltä.

Näyttelijät ovat kauttaaltaan hyviä. Tuplaroolia näyttelevä Tommi Eronen on erinomainen murtuneena Kai-seppänä ja myyttisen Kiinan Sintai-soturina. Aki Kaurismäen elokuvista tuttu Markku Peltola varastaa shown loistavana Kalevala-tutkijan Bergin roolissa. Sivuroolissa vilahtava Krista Kosonen on kaunis ja uskottava Kain rakastettuna, mutta hänen roolinsa on valitettavan pieni. Ping Yuta näyttelevä Zhang Jingchu huokuu nuoren Michelle Yeoh:n karismaa. Erityisesti pitää mainita että jokainen näyttelijä puhuu itse niin Suomea kuin Mandariini Kiinaa. Varsinkin Erosen rooli on kaikessa vaativuudessaan vaikuttavaa katseltavaa.

Jadesoturi on – pienistä vioistaan huolimatta – vuoden ehdoton elokuvatapaus. Kotimainen elokuva jonka loisto ei kertaakaan himmene kansainvälisten suurtuotantojen rinnalla, ja joka loistaa uuden suunnan näyttäjänä muulle kotimaiselle elokuvalle. Eeppinen versio tunnetusta kansantarusta yhdistettynä nykypäivänä menestystä nauttivaan itämaiseen mystiikkaan. Jadesoturin taika piilee sen täydellisessä rakkaudessa sen aihepiiriä kohtaan, sekä erityisesti sen huippulaadukkaassa toteutuksessa.

Yhteenveto
Kotimaisen elokuvan merkkitapaus on huima seikkailu myyttisessä Suomessa ja Kiinassa. Annilan esikoisohjaus on parasta Suomalaista elokuvaa mitä on miesmuistiin nähty.

5

Summary

Genret: draama,fantasia,toiminta,seikkailu
Kesto: 110 min
Ohjaaja: A.J Annila
Pääosissa: Tommi Eronen,Markku Peltola,Krista Kosonen,Zhang Jingchu
Valmistusmaa: Kiina,Suomi
Valmistusvuosi: 2006

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sssddd
sssddd
16 years ago

Hyvä elokuva ja toivottavasti näemme lisää kung fu elokuvia Annilalta

dudeson
dudeson
17 years ago

Odotin leffalta tosi paljon. Eka kuvien jälkeen olinkin fiiliksissä, mutta sitten koko loppu olikin pelkkää pettymystä ***tu mitä soopaa ja miten myötähäpeää antavaa dialogia 🙁 🙁 Mitähän oikein tapahtui. 2p

OttoW
OttoW
17 years ago

Suhteellisen komea mätkintä-leffa, mutta sisältöä jäi hieman kaipaamaan, tuntui elokuvan jälkeen ettei oikein jäänyt mitään käteen. Kyllä tuon silti katsoi ajankuluksi. 2.5p

Wainamoinen
Wainamoinen
17 years ago

Loistava elokuva, näyttelyä, ohjausta ja lavasteita myöten. Musiikeista ja koreografeista erityismaininta. 4p

nimetön
nimetön
16 years ago

Mielestäni elokuva oli täyttä roskaa. Hyvää yirtystä oli ja hienoja kuvia, mutta elokuvassa tärkeintä on kuitenki juoni, joka tässä oli olematon. En suosittele kenellekkään! 🙁 1p

Kole
Kole
17 years ago

Komean näköinen, mutta ajoittain erittäin sekava ja tylsä elokuva. Jätti todella ristiriitäiset tunteet. 2p

Mosh
Mosh
17 years ago

Sekava soppa, Pahoin petyin… Odotin niin paljon. 🙁 1p

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Suomalaiseksi elokuvaksi oikein positiivisellä tavalla erilainen :). Ehkäpä tästä alkaa vielä suomalaisten taisteluelokuvien buumi, ainakin toivoisin niin. Ajoittain hyvin sekava ja kuten jo arvostelussakin mainittiin suomenkieli ei valitettavasti sovi tällaiseen elokuvaan :(. Kokonaisuutena kuiteinkin kolmen tähden arvoinen ja koska se Beekin biisi on niin hyvä niin anan vielä yhden extratähden 4p

voi ei
voi ei
17 years ago

Olin tylsistynyt lähes koko ajan, lukuunottamatta paria hienoa taistelukohtausta. Erityisesti ensimmäinen puoli tuntia oli boring as hell.

K4k
K4k
17 years ago

En uskaltanut odottaa elokuvalta mitään, mutta yllätti positiivisesti:) 3p 1p

SS-SS
SS-SS
16 years ago

Buu ! 1p

tospa
tospa
17 years ago

Ihan komean näköinen leffa. Juoni oli kyllä aluksi vähän sekava, mutta kyllä se hyvin aukeni (ainakin mie). Viimeisen toiminta kohtauksen olisi kyllä voinut kuvata paremmin. Muuten ihan hyvä laffa. 4p

biiJoni
biiJoni
16 years ago

🙁 Vuosi sitten vielä hain kovin väkisin hyviä puolia teoksesta, mutta nyt kun DVD:ltä katsoi uudelleen, niin kyllä on huono.Musiikki ja puvustus nousevat vieläkin esiin, mutta kyllä tärkeimmät eli käsikirjoitus, ohjaus ja näyttelijäntyö ovat kamalaa, ja kun vielä taistelukohtauksissakin alkaa hapuilla forward -nappia, ei elokuva ole kuin yhden tähden arvoinen. Varsin hyvä idea meni tässä kyllä täysin harakoille.

ttvo
ttvo
15 years ago

Oispa kiva tietää mitä mahtaa Jatkolan Marko olla mieltä, kun tästä tehtiin lopulta tämmöstä pashaa kuin tämä nyt on?

partanen
partanen
17 years ago

😀 hyvä että suomielokuva saa uusia muotoja (jo oli aikakin). Mutta set uppi kestää aivan liian törkeen kauan. vanha kunnon KISS (Keep It Simple Stupid) sääntö olis kantsinu huomioida tässä produktiossa. sekava ja sitä kautta muodoton… mutta ehdottomasti katomisen ja hatun noston arvoinen leffa.

MarVill
MarVill
17 years ago

5p 1p

Kärppä
Kärppä
16 years ago

Hyvä elokuva? Mulla on jäänyt teoksesta mieleen vain täysin ylitseampuva hehkutus ja hypetys, mikä sekin katosi kuin pieru saharaan heti ensi-illan jälkeen. Kaikkea muuta kuin hyvä elokuva 🙁

betoni
betoni
17 years ago

Käsittämättömän hyvä (suomalainen) elokuva. Alkaa hitaasti ja tahti on rauhallinen mutta kun juoneen pian pääsee sisälle on koukussa. Monet kommentoivat “tökeröä dialogia” mutta olen varma että osa näistä tönkköyksistä on kirjoitettu täysin tarkoituksella, onhan siinä kyseessä aito suomalainen mies ja tönkkösuomi.Taistelukohtaukset ovat rauhallisen vaikuttavia, kauniita. Ei mitään perinteistä huitomista. Hyvähyvä.Leffa ei ole niinkään kung fu-elokuva, koska se ei ole siinä pääosassa. Elokuva on rakkaustarina. Jos lähtee katsomaan mätkintää ja räiskettä, tämä on väärä elokuva ja silloin elokuvaa katsotaan väärällä asenteella.Mahtava pätkä.