elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Puzzle Puzzle
3
Elokuva Giallo-elokuvien klassikoksi itseään tituleeraava Puzzle, on Dario Argenton ja De Palma-elokuvien tyyliin, hitaasti kytevä jännitysnäytelmä muistinmenetyksestä, petoksesta ja tiivistunnelmaisesta psykologisesta pelosta. Vaikka ajan... Puzzle

Elokuva

Giallo-elokuvien klassikoksi itseään tituleeraava Puzzle, on Dario Argenton ja De Palma-elokuvien tyyliin, hitaasti kytevä jännitysnäytelmä muistinmenetyksestä, petoksesta ja tiivistunnelmaisesta psykologisesta pelosta. Vaikka ajan hammas on syönyt hieman elokuvan tehoja, on sen rakenne siitäkin huolimatta viihdyttävää ja ammattitaitoisesti rakennettua katseltavaa.

Muistinsa menettänyt Ted (yllättävän hyvä Luc Merenda) ei muista menneestään mitään. Kun eräänä päivänä satunnainen kohtaaminen raottaa hänen menneisyytensä varjoa, ajautuu Ted petosten, valheiden ja murhien maailmaan jossa ihmishenki ei ole minkään arvoinen.<br/<

Yksinkertaisesta muistinmenetys-kuviosta liikkeelle käynnistyvä jännäri pyörittää katsojaa paikoitellen hyvinkin mallikkaasti. Alun tahattoman koomisen startin jälkeen muuttuu elokuva hyvin rakennetuksi ja ohjatuksi kujanjuoksuksi. Tyylikkäät kamera-ajot, kekseliäät kuvakulmat ja hetkittäin hyvin piinaava tunnelma pitävät mielenkiinnon yllä koko elokuvan lyhyen keston ajan. Rakenteeltaan hienostuneen rauhallinen tahti kasvattaa painetta koko sen alun lävitse, kohti väistämätöntä loppuratkaisua.

Giallojen ystäville on Puzzle varmasti tuttua, mutta sitäkin laadukkaampa katseltavaa, vastatulokkaille se on erittäin tervetullut ensikosketus italialaisen jännityksen maailmaan.

Kuva ja ääni
Ensimmäistä kertaa dvd:llä nähtävä Puzzle on teknisesti perushyvää tasoa. Kuva on hieman liian pehmeä ja sumea, mutta värit ovat erinomaiset. Varsinkin valoilla leikittelevät kohtaukset näyttävät erinomaisilta onnistuneen siirron ansiosta. Ääniraitoja on kaksi. Englanninkielinen dubbaus ja alkuperäinen italialainen ääniraita. Dubbauksen näyttelijät ovat hirveää kuunneltavaa, mutta raita on muuten kirkas ja hyvä. Italialainen raita on hieman vaisumpi ääniltään, mutta toimii luomansa tunnelman ansiosta paremmin kuin dubbaus. Suomenkielinen tekstitys on kautta linjan laadukasta katseltavaa.

Ekstrat
Mukana oleva elokuvan alkuperäinen traileri on jätetty remasteroimatta. Näin on myös muiden trailerien kanssa. Trailerien määrä on kuitenkin kiitettävä. Erityisesti on kiinnostavaa nähdä miten elokuvia kuten Cannibal holocaust on markkinoitu aikanaan. Kuvagallerian slideshow on perushyvä, ilman sen kummempia yllätyksiä. Kuvat ovat laadultaan hyviä. Ohjaajan filmographia on yksi erillinen tekstisivunsa, eikä jää mieleen millään tavalla. Kaikki valikot ovat selkeitä ja hyvin koostettuja.

Yhteenveto
Laadultaan hyvä julkaisu, jännittävästä elokuvasta, jonka ekstrat eivät kuitenkaan ole ihmeelliset. Erikoisempien elokuvien ystävien kuitenkin kannattaa katsastaa julkaisu sen suomitekstien ja alkuperäisen ääniraitansa ansiosta.

Kiitokset Fireboxille arvostelukappaleen toimittamisesta.

  • Ääni
  • Extrat
  • Kuva
  • Elokuva
3

Summary

Genret: jännitys
Kesto: 87 min
Valmistusvuosi: 2006
Aluekoodi: 1
Ääniraita: Dolby digital 5.1
Kuvaformaatti: 16:9
Tekstitys: Suomi, tanska, norja, ruotsi
Extrat: Elokuvan traileri, kuvagallerioita, Duccio Tessarin filmographia, muita AWE julkaisujen trailereita
Ikäraja:
Julkaisija: Another World Entertainment/ Firebox

Sending
User Review
0 (0 votes)

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments