elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Torso Torso
2.5
(I corpi presentano tracce di violenza carnale) Elokuva Sergio Martinon vuonna 1973 ohjaama Torso edustaa giallo-genreä perinteisimmillään. Elokuvan ainekset ovat varmasti kaikille giallon ystäville... Torso

(I corpi presentano tracce di violenza carnale)

Elokuva

Sergio Martinon vuonna 1973 ohjaama Torso edustaa giallo-genreä perinteisimmillään. Elokuvan ainekset ovat varmasti kaikille giallon ystäville enemmän, kuin tuttuja: naisia, tissikohtauksia ja melkein jopa tarpeettomalta vaikuttavaa verimässäilyä. Lisätään päälle hiuksen ohut tynkä juonta ja jotain epämääräistä huilumusiikkia, niin genren fanit ovat saaneet jälleen uuden kulttielokuvan.

Elokuvan juoni menee seuraavasti. Tapahtumat saavat alkunsa roomalaisen yliopiston alueella, kun kaksi opiskelijakaunotarta sattuu saamaan raa’asti surmansa. Kun vielä kolmaskin opiskelijaneitonen sattuu heittämään henkensä, on syytä epäillä, että alueella liikkuu erittäin armoton, suorastaan sadistinen sarjamurhaaja. Poliisin löytäessä mustapunaisen kaulahuivin todisteena, alkaa Daniela -nimisen opiskelijattaren epäilykset kohdistumaan kateelliseen kanssaopiskelijaan, Stefanoon. Onhan Stefano kaiken kukkuraksi käyttäytynyt oudosti viime aikoina. Mutta onko Stefanosta sekopäiseksi murhaajaksi…

Noh, Daniela tekee tässä vaiheessa elokuvaa luonnollisen ratkaisun ja ottaa kaksi toisistaan “erittäin paljon” pitävää ystävätärtään matkaansa. Yhdessä he sitten matkustavat maaseudulle mahdollisimman kauas murha-aallosta ja muuttavat hieman kaupungin ulkopuolelle syrjäisen vuoren huipulle melkein vankilaa muistuttavaan linnaan asumaan… Mutta mitä tapahtuukaan, kun murhaaja ilmestyy ilmeisesti juuri näiden hehkeiden kaunotarten perässä viimeistelemään murha-aaltoaan…

Kuva:

Kuvanlaadultaan julkaisu on hyvää keskitasoa. Anamorfinen 2:35:1 transfer on käytännössä kohinaton, joskin värit jäävät ehkä aavistuksen haaleiksi. Kuvanlaatuun on kuitenkin selvästi panostettu ja kuva on koko elokuvan ajan kirkas, eikä häiritsevää pehmeyttä elokuvan kuvanlaadussa esiinny.

Ääni:

Äänenlaadusta ei jää hirveästi jossiteltavaa. Julkaisusta löytyy yksi englanninkielinen stereo-ääniraita, mikä ei juurikaan jätä mielikuvaa suuntaan tai toiseen. Äänenlaatu on kuitenkin kohtuullisen selkeä, vaikka pientä suhinaa kuuluukin taustalla. Ääniraidasta huomaa aika ajoin heikon synkronoinnin, mutta tämäkään ilmiö ei ole todellakaan pahimmasta päästä.

Extrat:

Elokuva sisältää muutaman lyhyehkön extrapätkän. Extroista löytyy mm. vaihtoehtoiset italo ja jenkkialoitukset, sekä vaihtoehtoiset lopputekstit amerikkalaiselle yleisölle. Lisäksi dvd:lle sisältyy muutama elokuvan traileri, kuvagalleria ja Sergio Martinon haastattelu luettavassa muodossa.

Yhteenveto:

Torso on kaikkiaan mielenkiintoinen kokonaisuus, eikä lajityypissään ainakaan heikoimmasta päästä. Itseasiassa tykästyin siihen jopa hieman jossain hämärässä mielessä. Kyseessä on kuitenkin teknisesti varsin onnistunut elokuva, vaikka onkin jäänyt pahasti ajanhampaisiin. Elokuva on kuvaustyyliltään jopa suorastaan hieman epägiallomainen onnistuneine kuvakulmineen. Henkilöhahmot ovat keskimääräistä vähemmän rasittavia. Toisaalta elokuva on juonellisesti ponneton ja miljoona kertaa uudelleenkäytetty. Summa summarum, eli elokuva lauseeseen käärittynä. Jos olet giallo-elokuvien ystävä, saatat pitää tästäkin, mutta muuten elokuva tuskin tarjoaa kovinkaan suurta elämystä.

Kiitokset Fireboxille arvostelukappaleen toimittamisesta.

Torso
  • Kuva
  • Ääni
  • Ekstrat
  • Elokuva
2.4

Tiivistelmä

Genret: jännitys, toiminta, rikos, mysteeri
Kesto: 89min
Ikäraja: K18
Valmistusvuosi: 1973
Julkaisija: Another World Entertainment / Firebox
Kuvaformaatti: Anamorphic Widescreen 2.35:1
Tekstitys: englanti, ruotsi, suomi
Ekstrat: Filmografioita, slideshow, tekstihaastattelussa Sergio Martino, vaihtoehtoinen italialainen intro, vaihtoehtoinen us intro ja ou

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments