elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

-“..hieman outo elokuva.” -satunnainen katsoja- No joo, kieltämättä Steven Shainbergin ohjaama ja vuonna 2002 valmistunut Secretary menee välillä ronskisti sanottuna taidehomoilun puolelle, mutta silti...

-“..hieman outo elokuva.”
-satunnainen katsoja-

No joo, kieltämättä Steven Shainbergin ohjaama ja vuonna 2002 valmistunut Secretary menee välillä ronskisti sanottuna taidehomoilun puolelle, mutta silti siinä on oma otteensa, joka jaksaa hymyilyttää Pertti Peruskatsojaakin. Mielisairaalasta päässeen Leen ensiaskeleet takaisin normaaliin elämään alkavatkin yllättävällä tavalla uudessa työpaikassa E. Edward Greyn alaisena, jossa vahvasti dominoiva lakimies saa vastaansa alistuvaisuudesta nauttivan Leen. Seurauksena on seksuaalisen nautinnon hakeminen ilman tavanomaisia manoveerejä, joka kiinteytyy oudohkoksi draamaksi, jossa omalaatuinen rakkaus kukoistaa. Kahden ihmisen yhteentörmäys ei olekaan lemmen liekkejä, vaan alistamista, spankingiä ja muuta nöyryyttämistä.

Ei ole varmastikaan kauhean väärin, jos sanoo Secretaryn olevan ehdottomasti James Spaderin paras elokuva. Miespääroolissa oleva Spader näyttelee loistavasti ja uskomattoman intensiivisesti eristäytynyttä ja normaaleille ihmisille täysin mahdottomalta vaikuttaa lakimiestä. Spader valjastaa koko näyttelijänpotentiaalinsa ihailtavasti eleidensä ja ilmeikkään olemuksensa varaan: dominoiva ja itsekurinen Edward onkin kuin tehty Spaderille varsinkin kun vastapainona näyttelee sopivasti tavikselta näyttävä Maggie Gyllenhaal. Gyllenhaalkin kasvaa rooliinsa sisään mahtavasti: alun välinpitämätön epätoivo ja viiltelystä kiksit saava Lee muuttuu työnantajansa käsissä täysin pitelemättömäksi hakiessaan omaa seksuaalista tyydytystään alistumisen kautta. Tuloksena ovat lukemattomat lyöntivirheet, hieman S&M:ää ja outoa rakkautta, joka tuntuu olohuoneessakin asti intensiiviseltä.

Valitettavasti Secretary ei silti kaikesta huolimatta ole täydellinen elokuva, sillä sen henki ja voima ei kestä aivan loppuun asti. Secretary hiipuukin ikävästi loppua kohti mentäessä ja hieman Hollywoodmainen loppu pilaa muuten omalaatuisen elokuvan tunnelman ikävästi. Silti Secretary on ehdottomasti katsomisen arvoinen pakkaus: Gyllenhaalin ja Spaderin pistäessä kaiken peliin ja vuorosanojen jäädessä vähemmälle on aistittavissa kostea ja lämmin tunnelma, joka on lähes käsinkosketeltava. Miltei välillä jopa Almodovarin tasolle asti kipuava elokuva toimiikin tunnetasolla pitkälle ja olisikin pienellä vaivalla ja paremmalla lopulla ollut mahtava elokuva.

  • Secretary -sihteeri
4

Poiminta

Genret: draama,komedia,rakkaus
Kesto: 104 min
Ohjaaja: Steven Shainberg
Pääosissa: James Spader,Maggie Gyllenhaal,Jeremy Davies,Lesley Ann Warren
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2002

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments