Kalpea ratsastaja

Clint Eastwood taitaa pitää westerneistä. Tarkoitan, että mies on osallistunut moneen westerniin niin näyttelijänä kuin ohjaajanakin ja menestynyt yleensä aina hyvin. Eastwoodin CV käsittääkin sellaiset merkkiteokset kuin Hyvät, pahat ja rumat, Vain muutaman dollarin tähden ja Unforgivenin, jonka loppu on ainakin minulle ikimuistoinen. Toki mies on tehnyt muitakin westerneitä, joista Kalpea ratsastaja (Pale Rider) on yksi niistä. Tällä kertaa mies istui myös ohjaajan pallille, joka ei Pale Riderin tapauksessa ollut mitenkään harmiteltavaa -pikemminkin päinvastoin. Pale Rider onkin kuin sopiva ja osuva kenraaliharjoitus seitsemän vuotta myöhemmin ilmestyneelle Unforgivenille.

Pale Rider kertoo ajasta, jolloin miehet olivat rautaa: rosoisista ja likaisista ihmisistä, jotka yrittävät raapia elantoaan vallatusta maasta lumisten vuorten ollessa taustalla. Siihen sakkiin sopii Eastwoodin näyttelemä salaperäinen Preacherkin: vähän puhuva, mutta omaatuntoaan noudattava ja sitäkin paremmin tappeleva ja ampuva saarnaaja, jonka pappiudesta katsojalla kuin myös elokuvan muilla päähenkilöillä on omat epäilyksensä. Kuten yleensäkin, Eastwood on antanut hahmolleen tilaa vain “olla”: katsojan on päätettävä miehen menneisyys, ja viitteitä aikaisemmista ajoista annetaan erittäin säästeliäästi. Tämä on hyvä ratkaisu sillä sitä kautta Eastwoodin hahmo saa mainion tilaisuuden olla ikonisoitu ja ennenkaikkea miltei myyttinen (anti)sankari, jonka olemus kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Muutkin näyttelijät ovat kohtalaisen mainioita. Tärkeässä sivuroolissa Preacherin kuvainnollisena omantunnon äänenä toimiva Michael Moriarty on ehkä jo liiankin kiltti mies, mutta pikkuroolit tuovat elokuvaan osuvaa särmää: nyt jo edesmennyt John Russell tuo elokuvaan lisää westernmäistä särmää, sekä nuori (ja myös edesmennyt) Chris Penn moukkamaista kloppimaisuutta. Nostalgista arvoa elokuvaan tuo vielä monille Bondeista tuttu Richard Kiel, jonka sivuosa on kaikessa vavisuttavuudesaan yhtä hohdokas kuin “vastaavat” rautahampaan roolit.

Pale Rider on moniulotteinen elokuva, joka onnistuu tavoittamaan katsojansa mielenkiinnon. Pale Riderissa on elementtejä niin vanhoista westerneistä kuin myös pala ekohenkisyyttä, joka tulee varmasti esiin jokaiselle katsojalle jossain vaiheessa vuoripurojen loristessa ja vesitykkien piiskatessa soraista rinnettä. Eastwoodin siristellessä silmiään ja muiden hämmästellessä vedetään pikkukaupungin ja sen lähialuiden sosiaalis- ja kunnallispolitiikka lopulta niin odotetusti uusiksi, ettei sitä muuta voi kuin ohjaajaa ja pääosanesittäjää kiitellen sulkea televisionsa ja käydä tyytyväisenä nukkumaan.

  • Kalpea ratsastaja
3.5

Poiminta

Genret: western
Kesto: 115 min
Ohjaaja: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood,Michael Moriarty,Carrie Snodgress,Chris Penn,Sydney Penny,Richard Kiel
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1985

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments