Star Wreck: In the Pirkinning

Näyttää siltä, että pienen piirin huvituksesta on tullut Suomen kaikkien aikojen katsotuin elokuva. Mikäli puheet 3-4 miljoonasta ladatusta kappaleesta pitävät edes suurin piirtein paikkansa, niin ilmaiseksi Internetistä ladattavaa Star Wreckiä voidaan pitää vuoden 2005 parhaimpana vientituotteena maailmalle. Amatöörivoimin rakkaudella koottu Star Wreck: In the Pirkinning onkin pirteää suomalaista parodiaa, joka jaksaa vinoilla niin Star Trekille kuin Babylon 5:llekin tuoden esiin molemmista sarjoista osuvia huomioita huumorin kautta.

Parodia on elokuvagenrenä erittäin vaativa laji, mutta on pakko nostaa hattua koko Star Wreckin tekijätiimille, sillä ainakin minuun tökerösti näytelty, miltei kotona tehty, elokuva jollain tasolla vetosi. Huomasin nauravani useassakin kohdassa milloin millekin, eikä kaikki voinut olla kiinni Samuli Torssosen rempseästä, tamperelaisittain murtaen vetämästä, roolista keisari James B. Pirkkinä. Torssonen vetää rooliaan kyllä yli ja kölin alikin, mutta silti kokonaisuus viihdyttää jollain luolamiesmaisella tasolla. Pekkaa pahemmaksi ei jää Atte Joutsen, jonka roolihahmo, Joni K. Sherrypie, on kertakaikkiaan loistava tapaus kaikessa moraalisuudessaan ja eritoten puheineen. Yhtään huonommaksi ei jää myöskään Antti Sataman näyttelemä Info tai sitten Timo Vuorensolan hauskasti nimetty Komentaja Dwarf. Muutenkin koko näyttelijäkaarti on hyvää suomalaista amatöörielokuvan tasoa ja onpa mukaan tullut mm. Kari Väänänen Venäjän presidenttinä.

Mistään maailman parhaasta elokuvasta tai parodiasta ei kuitenkaan voida puhua. Kaikella on puutteensa, mutta Star Wreckin kanssa katsoja on valmis antamaan paljon anteeksi. Kaikki eivät kaipaa viimeisen päälle hiottua näyttelemistä, tunnettuja näytttelijöitä tai monimutkaista juonta, sillä kun kaiken tekee tarpeeksi persoonallisesti ja ennenkaikkea rakkaudella, niin lopputulos voi olla hyvä. Todella hyvännäköiset erikoistehosteetkaan eivät kalpene monien kaupallisten elokuvien kanssa ja muutenkin meininki on ihan eri näköistä kuin vaikkapa Leslie Nielsenin säälittävässä 2001: Avaruussekoilussa, jonka ainoa paikka on kaatopaikka. Ilmaiseksi Internetin kautta saatava Star Wreck: In the Pirkinning onkin mielestäni yksi suurista suomalaisista kulttuuriteoista toisin kuin vaikkapa pelkältä rahastukselta haiskahtava Matti.

Star Wreck: In The Pirkinning on ladattavissa osoitteesta www.starwreck.com.

3.5

Summary

Genret: komedia,sci-fi
Kesto: 103 min
Ohjaaja: Timo Vuorensola
Pääosissa: Antti Satama,Samuli Torssonen,Timo Vuorensola,Atte Joutsen,Kari Väänänen
Valmistusmaa: Suomi
Valmistusvuosi: 2005

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Suurin osa parodiasta menee täysin ohi, jos ei ole katsonut Babylon 5 tai Star Trek sarjoja.

arde
arde
18 years ago

Hip hei, tätähän onki jo odoteltu :)Eikä tää mun mielestä ohi menny (ainakaan kokonaan) vaikken Star Trekkiä saati Babylonia ole seuraillu. Kelpo viihdettä 🙂

Ambishii
Ambishii
17 years ago

Harva näyttää käsittävän, että näyttelijät ylinäyttelevät tarkoituksella. Hyvä leffa, muuten.

Ander
Ander
17 years ago

Elokuvassa on joitain kohtia joita olisin parantanut, Esimerkiksi.Nyrkki tappeluissa saisi olla enemmän äxsönii ja pääjehut olisivat saaneet ammuskella keskenään vähän isommilla pyssyillä, olisi kyllä saanut olla isommat räjähdykset, joistain repliikeistä tuli kylmätväreet selkään, pienillä aluksilla saisi olla enemmän tulivoimaa. Hyvää elokuvassa on.Se on vakavasti otettava pätkä,filmin kokonaisuus on tosi hyvä,Paljon hyviä repliikkejä,oikeasti pelottavan hauska.mukavasti kiroilua ei liikaa eikä liian vähän.

Coppola
Coppola
18 years ago

No ainakin tästä saa huomattavasti enemmän irti, mikäli on ko. sarjoja seurannut. Itse en ole, eikä elokuvakaan pahemmin iskenyt.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Joo menee ohi jos ei oo kattonu lähdematskua, tai jos ei vaan siedä ylinäyttelyä. Ittellä ainakin oli melkein ylitsepääsemätön ongelma tuo näyttelijöiden amatöörimäisyys. Mutta fanileffahan tämä kuitenkin on, joten annettakoon anteeksi.