elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Näyttää siltä, että pienen piirin huvituksesta on tullut Suomen kaikkien aikojen katsotuin elokuva. Mikäli puheet 3-4 miljoonasta ladatusta kappaleesta pitävät edes suurin piirtein paikkansa,...

Näyttää siltä, että pienen piirin huvituksesta on tullut Suomen kaikkien aikojen katsotuin elokuva. Mikäli puheet 3-4 miljoonasta ladatusta kappaleesta pitävät edes suurin piirtein paikkansa, niin ilmaiseksi Internetistä ladattavaa Star Wreckiä voidaan pitää vuoden 2005 parhaimpana vientituotteena maailmalle. Amatöörivoimin rakkaudella koottu Star Wreck: In the Pirkinning onkin pirteää suomalaista parodiaa, joka jaksaa vinoilla niin Star Trekille kuin Babylon 5:llekin tuoden esiin molemmista sarjoista osuvia huomioita huumorin kautta.

Parodia on elokuvagenrenä erittäin vaativa laji, mutta on pakko nostaa hattua koko Star Wreckin tekijätiimille, sillä ainakin minuun tökerösti näytelty, miltei kotona tehty, elokuva jollain tasolla vetosi. Huomasin nauravani useassakin kohdassa milloin millekin, eikä kaikki voinut olla kiinni Samuli Torssosen rempseästä, tamperelaisittain murtaen vetämästä, roolista keisari James B. Pirkkinä. Torssonen vetää rooliaan kyllä yli ja kölin alikin, mutta silti kokonaisuus viihdyttää jollain luolamiesmaisella tasolla. Pekkaa pahemmaksi ei jää Atte Joutsen, jonka roolihahmo, Joni K. Sherrypie, on kertakaikkiaan loistava tapaus kaikessa moraalisuudessaan ja eritoten puheineen. Yhtään huonommaksi ei jää myöskään Antti Sataman näyttelemä Info tai sitten Timo Vuorensolan hauskasti nimetty Komentaja Dwarf. Muutenkin koko näyttelijäkaarti on hyvää suomalaista amatöörielokuvan tasoa ja onpa mukaan tullut mm. Kari Väänänen Venäjän presidenttinä.

Mistään maailman parhaasta elokuvasta tai parodiasta ei kuitenkaan voida puhua. Kaikella on puutteensa, mutta Star Wreckin kanssa katsoja on valmis antamaan paljon anteeksi. Kaikki eivät kaipaa viimeisen päälle hiottua näyttelemistä, tunnettuja näytttelijöitä tai monimutkaista juonta, sillä kun kaiken tekee tarpeeksi persoonallisesti ja ennenkaikkea rakkaudella, niin lopputulos voi olla hyvä. Todella hyvännäköiset erikoistehosteetkaan eivät kalpene monien kaupallisten elokuvien kanssa ja muutenkin meininki on ihan eri näköistä kuin vaikkapa Leslie Nielsenin säälittävässä 2001: Avaruussekoilussa, jonka ainoa paikka on kaatopaikka. Ilmaiseksi Internetin kautta saatava Star Wreck: In the Pirkinning onkin mielestäni yksi suurista suomalaisista kulttuuriteoista toisin kuin vaikkapa pelkältä rahastukselta haiskahtava Matti.

Star Wreck: In The Pirkinning on ladattavissa osoitteesta www.starwreck.com.

3.5

Summary

Genret: komedia,sci-fi
Kesto: 103 min
Ohjaaja: Timo Vuorensola
Pääosissa: Antti Satama,Samuli Torssonen,Timo Vuorensola,Atte Joutsen,Kari Väänänen
Valmistusmaa: Suomi
Valmistusvuosi: 2005

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments