elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Joskus syyskuun mittaan Suomeenkin rymistelevä unipilleri “I, Robot” on toivottavasti ainakin tuonut Will Smithin pankkitilille katetta. Räppihemmo Smith onkin tämän iloiset sata miljoonaa taalaa...

Joskus syyskuun mittaan Suomeenkin rymistelevä unipilleri “I, Robot” on toivottavasti ainakin tuonut Will Smithin pankkitilille katetta. Räppihemmo Smith onkin tämän iloiset sata miljoonaa taalaa maksaneen scifirullan ainoa valopilkku.

Myönnettäköön nyt heti alkuun, että tämän arvostelijan kokonaiskuva elokuvasta on paikoin puutteellinen. Liekö leffan yletön kromiväritys kiusannut silmiä, vaiko nolo dialogi puuduttanut aivot, mutta elokuvan toisen tuntipuoliskon ajan Will Smithin potkiessa robotteja minä puolestani jouduin lähes turvautumaan nitojaan saadakseni silmäni pysymään auki.

Tulevaisuus on ankea paikka, jos Hollywoodia on uskominen. Vuonna 2035 jokaisella on robotti tai pari kodinhoitoa harjoittamassa – paitsi Will Smithin esittämällä vastarannankiiskirikosetsivällä, joka haikailee vanhojen hyvien aikojen perään. Robottitiedemies (James Cromwell) heittää henkensä oudoissa olosuhteissa, ja Will Smith on vakuuttunut että asialla oli yksi miehen omista hulluista luomuksista. Rinnalleen Smith saa pakollisen robotteja henkeen ja vereen puolustavan insinöörimuijan, joka muun maailman ohella pitää Smithin väitettä robottitappajasta aivan päättömänä.

Tästä alkaa riemurallimme välähtelevine aseineen, rämisevine laseineen. Kyllä on muutama Radeoni palanut tätä tuotosta renderoidessa, tehosteet ovat sitä luokkaa, vaikka Matrix-trilogian tehosteiden tasosta jäädään vielä karvan verran jälkeen.

Mikä tässä elokuvassa sitten niin huonoa on? Lähdetään nyt vaikka juonesta jota voi verrata reikäjuustoon. Dialogi, varsinkin robottien puhuma, on ajoittain nolottavan siirappista. Jos pidit 3CPOn puhetyylistä ja äänestä, niin tulet ehkä rakastamaan tätä leffaa. Toimintakohtaukset ovat ihan hienosti tehtyjä, ja silleen, mutta ei niissä kyllä tippaakaan realismia ole. Ihanteellista erikoisefektien käytössä olisi, etteivät tehosteet näytä tehosteilta, vaan sulautuvat osaksi visuaalista tarinankerrontaa.

Ei tätä hyvällä omallatunnolla voi muille suositella kuin sadomasokistisille leffafriikeille, Will Smith-faneille tai kroonisesta väsymyksestä kärsiville.

Hyvää:
+ erikoistehosteet

Huonoa:
– dialogi
– juoni

2

Poiminta

Genret: jännitys,toiminta,sci-fi
Kesto: 115 min
Ohjaaja: Alex Proyas
Pääosissa: Will Smith,Bridget Moynahan,Alan Tudyk,James Cromwell,Bruce Greenwood
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mika Salakka

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments