elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Se7enin kahden levyn julkaisu oli kymmenen ensimmäisen DVD-hankintani joukossa. Hankintahetkellä (vuoden 2002 alussa) paketti oli suuri julkaisu. Kuluneet vuodet eivät ole latistaneet Seitsemän –...

Se7enin kahden levyn julkaisu oli kymmenen ensimmäisen DVD-hankintani joukossa. Hankintahetkellä (vuoden 2002 alussa) paketti oli suuri julkaisu. Kuluneet vuodet eivät ole latistaneet Seitsemän – Special editionin pimeää hehkua.

Elokuva

Yksi 90-luvun ja jopa kaikkien aikojen parhaista elokuvista. Andrew Kevin Walkerin mestarillinen käsikirjoitus, David Fincherin raudanluja kerronta, jota Darius Khondjin kuvaus ja Howard Shoren musiikki tukevat täydellisesti. Musta on todellakin mustaa ja sade ikuista.

Kuva

Kuvasiirros tehtiin suoraan alkuperäisestä negatiivista. Elokuvalle tehtiin kokonaan omat väri- ja rajauskorjaukset. Työn jälkeen on siis todella panostettu; elokuva ikään kuin tehtiin uudestaan DVD-julkaisua varten! Rakeisuus on poissa, sävyt äärimmäisen kauniita. Musta ei ole harmaata ja epätasaista, vaan mustaa.

Ääni

Myös ääni on kokonaan uudelleen miksattu DVD:tä varten. Elokuvan äänisuunnittelijat olivat mukana ääniraidan työstämisessä ja pystyivät korjaamaan ja parantamaan niitä kohtia, jotka jäivät teatterijulkaisussa vaivaamaan. Kuvan tavoin äänimaailma on huippuluokkaa. Niin Dolby digital- kuin DTS-raitakin on eloisa, rikas ja puhdas. Talkin’ about surround sound.

Ekstrat

Kahden levyn Special edition kuulostaa aina hyvältä. Vuoden 2002 alussa Seitsemän-julkaisu tuntui laajalta ja sisältörikkaalta. Toki nyttemmin on ilmestynyt järkyttävän kokoisia DVD-arkkuja, mutta Seitsemän pitää yhä pintansa tasokkaalla ja kiinnostavalla sisällöllään.

Ensimmäisellä levyllä on itse elokuva maustettuna neljällä(!) kommenttiraidalla: ohjaaja David Fincher ja näyttelijät Morgan Freeman sekä Brad Pitt ensimmäisellä, elokuva-asiantuntijat ja käsikirjoittaja toisella raidalla tutkimassa käsikirjoitusta, kolmannella ohjaaja ja kuvaajat pohtivat elokuvan visuaalista ilmettä, viimeisellä raidalla säveltäjä Howard Shore ja äänisuunnittelijat kertovat äänimaailmasta. Kuunneltuani kaikki kommenttiraidat, tuntui kuin olisi opiskellut elokuvan teon lyhyen oppimäärän.
Toiselta levyltä löytyvät varsinaiset ekstrat. Alkutekstien tutkiskelua (kolmella kuva- ja viidellä äänivaihtohdolla!), poistettuja ja vaihtoehtoisia kohtauksia, storyboardeja, trailereita ja todella mittavia kuvagallerioita: kaikki kommenttiraidoilla varustettuina. Allekirjoittaneen mielestä valokuville on varattu kiitettävän paljon (= enemmän kuin normaalisti) tilaa. Lisäksi noin parikymmentä minuuttia infoa DVD:n työstämisestä; kuinka elokuvateatteriversio siirrettiin kotiteatterin 5.1-maailmaan. Kiinnostavaa ja palkitsevaa materiaalia, kunnioitus DVD:tä kohtaan kasvaa. Valikotkin edustavat elokuvan visuaalista ilmettä ahdistavan onnistuneesti.
Ainoa miinus tulee making of-dokumentista, joka loistaa poissaolollaan, kuusiminuuttinen mainosfeaturette ei kerro käytännössä mitään. Toki kaikki materiaali muodostaa eräänlaisen making of-kokoelman, mutta esimerkiksi mainosfeatureten haastattelut ja on the set-osiot ovat onttoja ja kliseisiä. Jokin yksi iso kokonaisuus pirstaleisten minidokumenttien sijaan olisi kruunannut Seitsemän-DVD:n lisämateriaalin, nyt sillä kohdalla on kohtuullisen iso aukko. Lisämateriaalia siis löytyy mukavasti, vaikkakin kakkoslevy on melko nopeasti katsottu.

Kokonaisuutena Seitsemän – Special edition on pakko-ostos, julkaisu kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan elokuvaharrastajan hyllyyn. Julkaisun ollessa jo varsin iäkäs, sitä taitaa nykyään saada vieläpä pilkkahintaan.

  • Ääni
  • Extrat
  • Kuva
  • Elokuva
4.5

Summary

Genret: draama,jännitys,rikos
Kesto: 117 min
Valmistusvuosi: 1995
Aluekoodi: 1
Ääniraita: Dolby digital 5.1 (Dolby digital surround EX), DTS ES 6.1
Kuvaformaatti: 16:9
Tekstitys: Tanska/Ruotsi/Norja/Suomi
Extrat: Kommenttiraitoja, poistetut ja vaihtoehtoiset kohtaukset, kuvagalleria, jne.
Ikäraja:
Julkaisija: Sandrew Metronome

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments