elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Bat*21 on niitä ensimmäisiä sotaelokuvia, jota olen koskaan nähnyt. Isäni osti kyseisen elokuvan, sekä monia muita sotagenren tuntemattomuuksia (Platoon Leader, Braddock III) aikanaan R-Kioskin...

Bat*21 on niitä ensimmäisiä sotaelokuvia, jota olen koskaan nähnyt. Isäni osti kyseisen elokuvan, sekä monia muita sotagenren tuntemattomuuksia (Platoon Leader, Braddock III) aikanaan R-Kioskin vhs-poistomyyntikorista. Itse tutustuin elokuviin katsoen niitä salaa ollessani yksi kotona.

En muista viime kertaa kun olen elokuvan nähnyt, mutta nyt löysin elokuvan muiden “klassikoiden” joukosta ja päätin verestää vanhoja muistoja.

Bat*21 kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan Vietnamin sodasta, jossa Eversti Iceal Hambletonin koodinimeltään Bat*21 (Gene Hackman) kone ammutaan alas ja hän joutuu hyppäämään kauas vihollislinjojen taakse. Mies ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt sotaa vaikka on koko aikuisikänsä ollut armeijan leivissä. Hänen pelastavaksi enkeliksi, henkiseksi tueksi ja turvaksi tulee tiedustelijalentäjä Kapteeni Bartholomew Clark koodinimeltään Birddog (Danny Glover). Birddog pitää huolen siitä, että mies pysyy järjissään sekä ennenkaikkea hengissä tämän taistellessa läpi vaarallisten alueiden turvalliselle noutopaikalle. Kantrilaulaja Jerry Reed (Konna ja Koukku elokuvista tuttu Snowman) nähdään karskin Eversti George Walkerin roolissa.

Bat*21 muistuttaa mieleen uudemman sotaelokuvan tai pikemminkin toimintaelokuvan Behind Enemy Lines, jossa Owen Wilson tipahtaa vihollislinjojen taakse ja Gene Hackman on tämän pomo. Tosin ero näiden kahden elokuvan välillä on sama kuin yöllä ja aamupäivällä. Bat*21 on hyvin tehty elokuva sodasta ja tapahtumista sen aikana. Todellista sotaa nähdään vasta viimeisen vartin aikana eikä sekään karkaa hävyttömäksi mässäilyksi vaan kulminoi mielenkiintoisen tarinan hienosti. Tarinassa graaffisen sotakuvauksen sijaan on tärkeää se, kuinka koko elämänsä armeijalle omistanut Eversti tajuaa sodan mielettömyyden nähdessään paikan päälä mitä se saa aikaan.

Mistään suurelokuvasta ei ole kyse, vaan pikemminkin tavallista paremmin kerrotusta sirpaleesta Vietnamin sotaa. Tämä elokuva ei fiilistele lapsellisella toimintapaukuttelulla vaan kertoo tarinansa mukavan mielenkiintoisella otteella ilman turhaa patriotismia tai alleviivailua.

  • 60%
    Bat 21 - 60%
60%

Tiedot

Genret: draama,sota
Kesto: 105 min
Ohjaaja: Peter Markle
Pääosissa: Gene Hackman,Danny Glover,Jerry Reed
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1988

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments