elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ennen menestyselokuva Erin Brockovichia ja megasuksee Trafficia yksi nykypäivän kuumimpia Hollywood-ohjaajia oleva Steven Soderbergh ehti tehdä Out of Sightin (Mieletön juttu), jonka kohtalona oli...

Ennen menestyselokuva Erin Brockovichia ja megasuksee Trafficia yksi nykypäivän kuumimpia Hollywood-ohjaajia oleva Steven Soderbergh ehti tehdä Out of Sightin (Mieletön juttu), jonka kohtalona oli jäädä laadukkuudestaan huolimatta jonkinlaiseksi väliinputoajaksi ainakin massan mielissä. Erin Brockovichin ja Out of Sightin väliin tosin mahtui vielä Limey, mutta Out of Sight on ainakin allekirjoittaneen mielestä juuri se elokuva, mistä ohjaajan ura lähti toden teolla nousujohdanteiseksi.

Elmore Leonardin romaaniin perustuva Out of Sight kertoo niin Soderberghin elokuville tyypillisen tarinan, joka yhdistelee menestyksekkäästi niin draamaa, komediaa kuin toimintaakin. Mitään ei jätetty muutenkaan sattuman varaan: päärooleihin otettiin Soderberghin vakionäyttelijä, George Clooney, sekä paremminkin artistina menestynyt, kaunis ja glamouria pursuava, Jennifer Lopez. Muutenkin koko elokuvan miehitys on kuin jokaisen ohjaajan toivekirjasta: mukaan on mahtunut niin Don Cheadlea, Ving Rhamesia kuin Steve Zahniakin.

Vaikka Out of Sightin näyttelijäkaarti on äärimmäisen nimekäs, ja elokuva on muutenkin vahvaa dialogia täynnä oleva tarina, niin roolit jakautuvat valitettavan epätasaisesti. Päähuomion saa ansaitusti Clooney, joka on roolissaan hyvinkin tyypillinen oma itsensä. Silti tapa, jolla Clooney jaksaa puskea eteenpäin, on edelleen pettämätön: rooli yli 200 pankkiryöstön Jack Foleyna on särmikäs ja kiinnostava. Jennifer Lopez on sen sijaan hyvinkin ristiriitainen: elokuvassa on kyllä muutama ylihyvä kohtaus, jossa Lopez on loistava, mutta silti hän sortuu lopulta ylimeikkaukseen ja omaan kaksoisrooliinsa, jossa pitäisi olla niin kivikova kuin tuikitavallinen, rakkautta janoava, nainen. Silti Lopezin suoritusta voidaan pitää hänen elokuvauransa parhaimpana siitäkin huolimatta, että naisen tähdittämä Cell oli loistopala.

Myös sivurooleissa on ongelmia: yleensä hyvä Ving Rhames jää pahasti Clooneyn varjoon, eikä miehelle muutenkaan liiemmin vuorosanoja liikene. Myös lievän pellen maineessa oleva Steve Zahn jaksaa lähinnä vihastuttaa muutamasta hyvästä väläytyksestä huolimatta. Toisaalta muut sivuroolit ovat mainioita, ellei peräti loistavia: Don Cheadlen persoonalliset kasvot ja eleet toimivat uskottavana pakettina, eikä Catherine Keenerin rennosta pikkuroolista ole loistavan Luis Guzmánin ohella mitään pahaa sanottavaa. Nähdäänpä elokuvassa vielä Michael Keaton kuin myös vanha sotaratsu, Dennis Farina, sinänsä mielenkiintoisissa täyterooleissa.

Out of Sight on valehtelematta mielenkiintoinen elokuva, joskaan ei ihan napakymppi. Sen vahvuudet ovat hyvin etenevässä tarinassa, todella hyvässä dialogissa ja kauniissa kuvauksessa, joka onkin ollut Soderberghin tavaramerkki. Myös Clooneyn ja Lopezin romanssi saa kotisohvalla sydämentykytyksiä: niin taianomainen on parin kemia takakontissa kuin hotellin baarissakin. Kiitokset tosin tästä eivät välttämättä kuulu täysin heille, sillä Soderberghin kuvaus ja onnistuneet pikkukikat nostavat elokuvan kliimaksin oikeuksiinsa. Paljolti tämän ja muutenkin rennon otteen takia Out of Sight tuntuu ja on loistava elokuva, joka on kuin harjoittelua myöhemmin tulleeseen menestyselokuvaan, Ocean’s Eleveniin.

4.5

Summary

Genret: draama,jännitys
Kesto: 123 min
Ohjaaja: Steven Soderbergh
Pääosissa: George Clooney,Ving Rhames,Jennifer Lopez,Don Cheadle
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1998

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments