elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuonna 2010 valmistunut brasilialainen elokuva, Tropa de elite 2, on tullut Suomen elokuvateattereihin jostain syystä vasta nyt. Toisaalta hyvää kannattaa odottaa, sillä erittäin hyvin...

Vuonna 2010 valmistunut brasilialainen elokuva, Tropa de elite 2, on tullut Suomen elokuvateattereihin jostain syystä vasta nyt. Toisaalta hyvää kannattaa odottaa, sillä erittäin hyvin menestynyt Tropa de elite 2 on palkittu lukuisilla palkinnoilla. Jose Padilhan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva on tällä hetkellä IMDB:n kuuluisalla top-250 listalla sijalla 235, sekä se on voittanut kotimaassaan lähes kaiken mahdollisen. Miksi? Sitä en suoraan sanoen tiedä, sillä vaikka Tropa de elite 2 saattaa olla tämän vuoden parhaimmistoa rikosdraaman (jos sellaista voi edes olla…) kategoriassa, niin ihan viiden tähden elokuvaksi siitä ei kertakaikkiaan ole.

Tämä elokuva on fiktiota.

Tropa de elite 2 alkaa katsojan kannalta mielenkiintoisesti, sillä se ilmoittaa välittömästi katsojalleen olevansa fiktiota, vaikka jotkut tapahtumat saattavat vaikuttaa todellisuuteen perustuvilta. Siinä vaihessa katsojakin herää: mitä ihmettä ohjaaja Padilha haluaa sanoa? Onko tämä osittain totta vai ei? Joka tapauksessa varmaa on, että tämän lausahduksen jälkeen katsoja katselee elokuvaa erilaisin ja valppaammin silmin.

Tropa de elite 2 on jatko-osa, kuten nimestäkin voi jo päätellä, mutta se toimii silti erinomaisesti myös itsenäisenä elokuvana. Sen tarina sijoittuu Brasiliaan ja tarkemmin kerrottuna Rio De Janeiroon, jonka slummeissa piilee poliisien, rikollisten ja rikollisten poliisien alati jatkuva verinen taistelu. Kaikki alkaa arkipäiväisestä vankilakahakasta, jossa kuolee vankeja, sekä vartijoita. Päähenkilö Nascimento näkee tämän kuitenkin käännekohtana mukaan tunkevan kansalaisaktivisti Fragan takia, joka muuttaa Rio de Janeiron elämän lisäksi myös Nascimenton ja hänen läheisiensä elämää. Yhtäkkiä Nascimentolle isketäänkin mahdollisuus valtaan, jolla hän voi puhdistaa kadut. Ja tiedossa on avoin sota.

Näyttelijät ovat Tropa de elite 2:n ehdottomasti vahvin lenkki, vaikka katsoja voisi olettaa tarinan olevan sitä sen vuoksi, että elokuvan käsikirjoittajista löytyy Bráulio Mantovani, joka oli mukana kirjoittamassa City of God -elokuvaa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä brasialaiset näyttelijät antavat itsestään kaiken irti. Elokuvan päähenkilöä näyttelevä Wagner Moura on elokuvassa inhimillinen ja yksinäinen ihminen, joka tulee joka ilta tyhjään kotiin ja kurkistaa jääkaappiin. Vaikea suhde ex-vaimoon ja omaan poikaan pitävät kuitenkin Mouran näyttelemän Nascimenton hengissä ja sitä kautta päivällä hänestä tulee rikollisten väsymätön jahtaaja ja oikeudenmukaisuuden taistelija.

Vastassa hänellä on Irandhir Santosin näyttelemä vasemmistoaktivisti Fraga, joka yrittää sekä tuhota Nascimenton uran, sekä omalla tavalla myös perheen. Nascimenton vasenta kättä näyttelevä Andre Ramiro jää puolestaan valitettavan vähälle ruutuajalle, mutta pääpahista näyttelevä Sandro Rocha on suorastaan pelottava. Hän on omassa “kaksoisroolissaan” täysin arvaamaton tapaus, jota tönivät eteenpäin vain rahaan ja valtaan liittyvät asiat. Niinpä Rocha lyö rooliinsa imua, johon katsoja jää väistämättä koukkuun.

Tropa de elite 2 on katsojalleen erilainen elokuva. Se poikkeaa täysin elokuvateattereissa pyörivistä elokuvista siinä, että se ei ole amerikkalainen elokuva ja se ei edes yritä rakentaa mitään “super”sankaritarinaa päähenkilön ympärille. Elokuvassa käykin niin, että päähenkilö ikään kuin valuu ympärillä olevan maailman läpi ja yrittää selvittää sen sotkuja omalla tavallaan. Se ei ole tällä kertaa oman käden oikeus, vaikka veteen piirretyn viivan molemmille puolille hypitään elokuvassa vauhdikkaasti. Kun elokuvan miljöö vielä puhuttelee paljon ja kuvaus toimii musiikin ohella hyvin, niin tätä elokuvaa voi kyllä suositella varsinkin niille, jotka ovat ennenkin nauttineet esimerkiksi sellaisista elokuvista kuin City of God tai vaikkapa Jerusalema.

  • 80%
    Tropa de elite 2 - Eliittijoukot - 80%
80%

Poiminta

Genret: draama,rikos
Kesto: 115 min
Ohjaaja: José Padilha
Pääosissa: André Ramiro,Irandhir Santos,Milhem Cortaz,Sandro Rocha,Wagner Moura
Valmistusmaa: Brasilia
Valmistusvuosi: 2010

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments