elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kesti näköjään yli 10 vuotta ennen kuin ruotsalaiset lähtivät tekemään elokuvaa ehkä yhdestä suurimmista tabuistaan, Palmen murhasta. Beckienkin ohjaajana (Koston hinta, Erakko) ollut Kjell...

Kesti näköjään yli 10 vuotta ennen kuin ruotsalaiset lähtivät tekemään elokuvaa ehkä yhdestä suurimmista tabuistaan, Palmen murhasta. Beckienkin ohjaajana (Koston hinta, Erakko) ollut Kjell Sundvall sai ohjattavakseen hieman ontuvan palapelin, jonka Michael Kitchen yrittää pitää hajalla ja jonka ruotsalaisten oma suosikkinäyttelijä, Mikael Persbrandt (mm. Beck -Mainostaja ja Poika lasipallossa), yrittää ratkaista. Tuloksena onkin hieman hapuilevaa haahuilemista Tukholman yössä ja päivässä, jossa Palmen murhan taustoja yritetään fiktiivisesti valottaa. Harmaan oloinen Viimeinen sopimus ei pääsekään niiden mainioiden ruotsalaisten elokuvien joukkoon, sillä sen henki puuttuu: kaikki on vain tasaisen harmaata rutiinia.

Elokuvan näyttelijätkin ovat ikään kuin tuuliajolla: yleensä varmasti ja kiinnostavasti näyttelevä Persbrandt on kuin varjo Beckien Gunvaldista. Miehen meno näyttääkin turhan poukkoilevalta ja päättömältä varsinkin kun Sundvall esittelee suhteellisen paljon Persbrandtin näyttelemän poliisin perhe-elämää Pernilla Augustin kanssa. Palkkamurhaajaa näyttelevä Kitchen on taas toinen ääripää: hänen vähäeleinen ja -puheinen roolinsa tekee miehestä jääkylmän tappajan. Sinänsä Kitchenin roolissa ei ole mitään vikaa, mutta hän muokkaa tappajastaan jo miltei liian etäisen hahmon, joka ei katsojaa jaksa kiinnostaa. Samaa vikaa löytyy valitettavasti myös Reine Brynolfssonin näyttelemästä Bo:sta, joka tekee roolihahmostaan vain hikoilevan ja liian hermostuneen kaverin. Pekkaa paremmaksi ei Cecilia Ljung:aan pysty laittamaan lemmenkipeää toimittajaa näytellessään. Toisaalta vika ei varmastikaan löydy yksistään näyttelijöistä, vaan Sundvallista, joka ei ole kyennyt pitämään pakettia tarpeeksi kiinnostavana.

Yhden illan tv-elokuvaksi Viimeinen sopimus on paremman puutteessa mainio sohvan kuluttamisen aihe, mutta jonkinlaiseksi elämykseksi tai viihdykkeeksi elokuvasta ei vain yksinkertaisesti ole. Viimeinen sopimus onkin lähes yllättäen liian raskastekoinen elokuva, jonka juonen sotkuja ei loppujen lopuksi jaksa seurata kuin sivusilmällä. Kun vielä näyttelijätkin onnistuvat olemaan suhteellisen mielenkiinnottomia Persbrandtia myöten, syntyy sellainen harmauden aalto, jollaista ohjaaja Sundvall ei ole kyennyt selvittämään. Sinänsä tämä on sääli, sillä Palmen murhasta kertovasta elokuvasta olisi saanut varmastikin irti muutakin kuin lähes päätöntä, miltei epätoivoista, ajojahtia ympäri Tukholmaa. Voikin sanoa, että katsoja turhautuu elokuvaan yhtä aikaa Persbrandtin roolihahmon kanssa: toivoa kun ei näytä olevan ja asiat vain tapahtuvat omalla painollaan.

  • 40%
    Viimeinen sopimus - 40%
40%

Poiminta

Genret: jännitys
Kesto: 107 min
Ohjaaja: Kjell Sundvall
Pääosissa: Mikael Persbrandt,Michael Kitchen,Pernilla August,Reine Brynolfsson,Bjørn Floberg,Cecilia Ljung
Valmistusmaa: Ruotsi
Valmistusvuosi: 1998

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments