elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Neidon lähde on Ruotsalaiseen kansantaruun perustuva Bergmanin ohjaus ja kuten Bergmannin niin monet elokuvat on tässäkin uskonnollisviritteinen pohjavire. Tarina sinällään on kuitenkin raaka se...

Neidon lähde on Ruotsalaiseen kansantaruun perustuva Bergmanin ohjaus ja kuten Bergmannin niin monet elokuvat on tässäkin uskonnollisviritteinen pohjavire. Tarina sinällään on kuitenkin raaka se kertoo nuoren naisen, joka on perheensä rakastama, raiskauksesta sekä sen tiimoilta tapahtuvasta kostosta. Elokuvan pohjavire on raskas, kuten Bergmannin ohjauksissa yleensä. Lisäksi aiheen käsittelytavan vuoksi leimaa elokuvaa raskauden lisäksi myöskin järkyttävyys.

Raiskattu neito tapaa siis elokuvassa matkalla kirkkoon kolme kulkuria, joitten seuraan kiltti neitokainen lyöttäytyy. Tapa, jolla neito raiskataan ja tapetaan sekä kerrontapa, jolla Bergman tarinan tähän pisteeseen johdattaa on raivoisa. Neito paitsi raiskataan ja tapetaan myös äärimmäisessä määrin häpäistään. Kolmen kulkurin silmissä pilkistää siitä huolimatta kevyt veijarimaisuus, joka tuo mieleen jonkin pahimman asteen petturuuden.

Jätettyään häpäistyn neitokaisen makaamaan kuolleena tantereeseen jatkaa kolmikko vielä matkaansa tämän kotitilalle, jossa he yrittävät myydä neidon tavaroita. Vastaanotto heille on alkuäimistelyn jälkeen sanalla sanoen ja luonnollisestikin julma. Hirveä loppu valkenee vanhemmille.

Tästä elokuvasta ei siis julmaa jännitteisyyttä puutu. Bergman on klassikko ohjaaja, joka on parhaimmillaan juuri kaikkein synkimmissä aiheissa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös elokuvan huippukohtauksissa luonnontilaan; puhtaaseen kauneuteen johon jää pahoja tahroja tapauksen jäljiltä.

4

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 86 min
Ohjaaja: Ingmar Bergman
Pääosissa: Max von Sydow,Brigitta Valberg,Birgitta Petterson,Gunnel Lindblom,Allan Edwall
Valmistusmaa: Ruotsi
Valmistusvuosi: 1960

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Lyytikäinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Elokuvan loppu sangen tunnelmallista seurattavaa. Elokuva on melko keskivertoa Bergmania loppujen lopuksi.