elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Grady Tripp: Shit, James. You shot Dr. Gaskell’s dog. On olemassa elokuvia, jotka kestävät jopa useita kymmeniä katselukertoja. Toiset näistä elokuvista ovat harmintonta ajantappoviihdettä....

Grady Tripp: Shit, James. You shot Dr. Gaskell’s dog.

On olemassa elokuvia, jotka kestävät jopa useita kymmeniä katselukertoja. Toiset näistä elokuvista ovat harmintonta ajantappoviihdettä. Toiset taas oikeaa elokuvataidetta. Wonder boys putoaa jälkimmäiseen lokeroon.

Michael Douglasin renttumaisen sympaattisesti esittämä äidinkielenopettaja Grady Tripp on kirjoittanut menestyskirjan, mutta sen jälkeen kaikki on alkanut hajota käsiin. Uusin kirja on venynyt jo tuhansiin sivuihin eivätkä ihmissuhteetkaan toimi niin kuin pitäisi. Pilven polttelukaan ei odotetusti auta asiaa. James Leer (todellinen Wonder boy, ihmelapsi Tobey Maguire) on omalaatuinen äidinkielenopiskelija, jonka novellit herättävät Gradyn mielenkiinnon. Professori Trippin vanha (työ)kaveri, kustantaja Terry Crabtree kiinnostuu myöskin herra Leerista muutoinkin kuin ammatillisesti. Koulun rehtorin vaimo Sara (Frances McDormand) sekoittaa Gradyn elämää entisestään heidän yhteisellä salasuhteellaan. Ja Hannah (Katie Holmes) vaan söpöilee.

Juoni ei todellisuudessa ole yhtä sekava kuin edellinen kappale antaa ymmärtää. Henkilömaailma ja tapahtumien ketju vain sattuu olemaan niin rikas, värikäs ja nautittava: jokaisella hahmolla on oma kiinnostava tarinansa. Teini-ikäisiä poliiseja, kuolleita koiria, varastettuja autoja, raskaana olevia tarjoilijoita, James Brown-fanikerhon johtajia, transvestiitteja ja paljon muuta.

Näyttelijätyö on erinomaista luokkaa. Michael Douglas näyttää uudet kasvonsa näytellessään ikääntyvää, tonttumaista hippiä, jolla on vielä sanansa sanottavana. Tobey Maguire puolestaan tekee parhaan roolityönsä mitä olen nähnyt: vahva jälki pienillä, uneliailla eleillä. Robert Downey jr. sai pitkästä aikaa oikean roolin osakseen: suulas ja energinen "äijjä" sopii Downeylle kuin nyrkki hattuun. Frances McDormand ja Katie Holmes edustavat naisten puolta maailmasta, mutta valitettavasti jäävät miesten jalkoihin. Wonder boys ei kuitenkaan ole "jätkien leffa", vaan se kohteliaasti esittelee sekä mies- että naisnäkökulman.

Musiikkivalinnat ovat myöskin loistavia. Bob Dylanin teemakappale voitti jopa Oscarin ja muutoinkin musiikkimaailma huokuu 60- ja 70-lukujen henkeä. Kappaleet eivät välttämättä ole sellasia, joita katsoja itse kuuntelee vapaa-aikanaan, mutta ne taatusti piirtävät hienon tuunnelman ikäänkuin vaivihkaa.

Wonder boys on myös kuvausteknisesti briljantti. Harvat elokuvat sijoittuvat talviaikaan ja tässä tapauksessa se on selvästi etu. Pimeyden ja kirkkauden ero on suuri niin jok’ikisessä kuvassa kuin henkilöiden sisällä myllertävissä tunteissakin.

Curtis Hanson on monipuolinen ohjaaja. Hän osaa luoda vauhdikkaan ja toimintamaailman (Villi joki), vaaralisen gangsteriympäristön (L.A. confidential) sekä katu-uskottavan raptarinan (8 mile). Wonder boys ei ole mitään näistä. Se on lupsakka ja lämmin henkilötarina, joka osaa ottaa myös itsensä ja muut vakavasti.

5

Poiminta

Genret: draama,komedia
Kesto: 111 min
Ohjaaja: Curtis Hanson
Pääosissa: Michael Douglas,Tobey Maguire,Frances McDormand,Robert Downey Jr.,Katie Holmes,Rip Torn
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Saksa
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Ehdottomasti täysi viiden pisteen elokuva! Harmaantuneen ukonrähjän ja yleensäkin koko elokuvan hyvästä sarkasmista ja tunnelmasta ei voi kertakaikkiaan olla pitämättä. Hansonin loistotyö! <3
5p