elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Olen viime päivinä miettinyt, kuinka meitä elokuvien katsojia oikein huijataan. Kyse on siis röyhkeästä rahastuksesta, eikä sillä tunnu olevan mitään tekemistä todellisten kulujen kanssa....

Olen viime päivinä miettinyt, kuinka meitä elokuvien katsojia oikein huijataan. Kyse on siis röyhkeästä rahastuksesta, eikä sillä tunnu olevan mitään tekemistä todellisten kulujen kanssa. Se, mikä toistuu tällä hetkellä DVD-elokuvien kanssa on jo aiemmin toistunut cd-levyjen kanssa. Emmekö me koskaan opi?

Ennen CD:tä oli LP:t ja C-kasetit. CD-levyn tullessa markkinoille kuluttajille luvattiin, että musiikin hinta halpenee, sillä CD-levyjä oli huomattavasti edullisempi valmistaa. Toisin kuitenkin kävi ja kuluttaja-parka sai huomata tulleensa huijatuksi. Nykyisin cd-levyt maksavat pahimmillaan n. 25 euroa, joka on noin 150 vanhaa mummon markkaa. Musiikki-albumin hinta on noussut vuosikymmenessä varmastikin lähes 100%!

Sama trendi näyttää jatkuvan nyt dvd-elokuvien suhteen. Tämä on valitettavaa, sillä korkea hinta estää dvd:n yleistymistä ja tietenkin laskee myyntiä. Ainakaan opiskelijoilla ei ole varaa maksaa ihan joka viikko uudesta elokuvasta lähes 30e! Tämän tosiseikan nojalla onkin ymmärrettävää, että jotkut mieluummin imuttavat elokuvansa netistä ja säästävät euronsa elämiseen.

DVD-elokuvien raivatessaan tietään kohti suuren yleisön kiinnostusta elokuvien tuottajilta ja myyjiltä lupailtiin suuria. Silloin kalliit vhs-elokuvat (n. 75mk) leimattiin aivan oikein vanhentuneiksi, mutta myös kalliiksi. DVD:n piti alentaa huomattavasti hintoja, koska valmistuskustannukset pitivät (ja ovat) alhaisempia. Yhden DVD-elokuvan valmistuskustannukset lienevät jossain 2e-4e:n paikkeilla painoksen määrästä ja laadusta (ekstrat jne) riippuen. Jos valmistuskustannuksiin ajattelee mukaan kuljetuskustannukset ja myyjien provisiot, niin dvd-elokuvan oikea hinta lienee jossain 10e:n tuntumassa. (Jos jollakin on arvioni vastaisia tietoja / väitteitä, niin olisi kiva kuulla ne.) Miksi siis elokuvat maksavat jopa 30e?! Vastaus on yksinkertainen ja karu: röyhkeää rahastusta. Onko kukaan muuten ajatellut, että uusien elokuvien myyntihinnat ovat nousseet jopa 100%-150% ajasta, jolloin uudet vhs-elokuvat maksoivat n. 75mk?

Halvimmillaan uudet elokuvat ovat maksaneet 3,95e. Tästäkin hinnasta myyjä ottaa voittoa, joten miten alas hinnat voidaan todellisuudessa painaa? Sitä ei taida kukaan muu tietää kuin tuottajat ja myyjät. Kukaan ei myöskään luultavasti pysty vakuuttavasti selittämään sitä, että miten kalliimmalla tuotettavat vhs-elokuvat ovat huomattavasti halvempia kuin dvd-elokuvat?

Kaikkein koomisinta minusta on se, ettei kukaan nouse valittamaan tai edes ääneen ihmettelemään tälläistä röyhkeää rahastusta. Olisiko meidänkin aika boikotoida elokuvia vain sen takia, että saisimme ostaa hyviä elokuvia oikeaan hintaan?

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
W
W
8 years ago

Hienosti esitetty kyseinen asia, mutta asia jäi toisaalta hieman tyngäksi. Kuitenkin erittäin miellyttävää luettavaa.

Mr_Morse
Mr_Morse
8 years ago

Samaa olen minäkin miettinyt.