elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Selasin tänään kaupassa ollessani satunnaista elokuvalehteä. Harmikseni, ja suorastaan kauhukseni, huomasin jälleen että lehdestä suurin osa ei suinkaan enää mennyt elokuvien arvosteluihin tai edes...

Selasin tänään kaupassa ollessani satunnaista elokuvalehteä. Harmikseni, ja suorastaan kauhukseni, huomasin jälleen että lehdestä suurin osa ei suinkaan enää mennyt elokuvien arvosteluihin tai edes välttämättä elokuva-aiheisiin juttuihin, vaan näyttelijöiden suhteita käsitteleviin juttuihin, näyttelijöiden ulkonäköön ja juoruihin hollywood glamourista. Muutamilla vaivaisilla sivuilla sitten oli viimein parikin artikkelia muusta maailmasta ja oikeasti elokuvistakin.

Haluaisin uskoa että tämä olisi vain hairahdus ja että muut lehdet olisivat vielä ihan yhtä asiallisia kuin ennenkin, mutta turha toivo. Nykyään tuntuu olevan tärkeämpää raportoida siitä mitä näyttelijät ja julkimot pitivät päällään ensi-illassa kuin se mikä elokuva oikeastaan ensi-illassa edes oli. Tämä näkyi entistäkin selvempänä Sodankylässä missä lehdistö tuntui olevan enemmän kiinnostuneita siitä mitä Irina Björklundilla oli päällä, mitä Dardennen veljekset pitivät suomalaisesta ruuasta ja mistä saisi halvalla kylmää olutta. Elokuvat joiden takia väki ylipäätään matkaa niin pitkälle pohjoiseen olivat unohdettu! Viime viikonlopun ilta-sanomien viikkoliitteessä uhrattiin jälleen aukeama uusimmille juoruille Katie Holmesin ja Tom Cruisen suhteesta. Artikkelissa jopa myönnettiin että Holmes olisi halunnut puhua elokuvastaan Batman Begins, mutta lehdistöä ei kiinnostanut. Onko tämä tosiaan nykypäivän elokuvalehdistön tilanne?

Milloin näin kävi? Missä vaiheessa näyttelijöistä tuli elokuvaa tärkeämpiä? Missä vaiheessa heidän vaatteistaan tuli niitä kiinotähtiä mihin huomiot kääntyvät elokuvan tarinan sijaan? Ennenkaikkea, mikä helvetti lehdistöä vaivaa nykyään? Kun vuodesta toiseen vain valitetaan elokuvien laadusta nykypäivänä, mutta sitten ei koskaan perustella näitä valituksia eikä myöskään kirjoiteta niistä, kunhan keskitytään vain näyttelijöiden palvontaan. Samaan aikaan on olemassa kokonainen sukupolvi nuoria innokkaita kirjoittajia jotka varmasti olisivat päteviä hoitamaan artikkeleita ja elokuva-arvosteluja, mutta suurin osa saa tylyt pakit perusteilla että heidän kokemus ei riitä ja että ammattilaiset ovat jo valmiiksi asialla. Samaan aikaan ammattilaiset istuvat Cannesissa katsomassa baarista jääkiekkoa mielummin kuin teatterissa elokuvia.

Onneksi internet tarjoaa vielä paikkoja mistä voi lukea vanhoja kunnon arvosteluja ja artikkeleja elokuvista. Ei näyttelijöiden suhteista, vaan ihan asiaa elokuvista. Nämä paikat ovat myös viime vuosina alkaneet kerätä enemmän ja enemmän lukijoita ja kiinnostusta. Mutta ketä niitä oikein pyörittää? Juuri ne samat ihmiset mitkä ‘ammattilaiset’ käännyttivät pois.

 

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments