elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Mark Brandon “Chopper” Read, Australian tunnetuin rikollinen, nousi kansalaisten palvomaksi ja pelkäämäksi legendaksi median, puhelahjojensa ja äärimmäisen väkivaltaisuutensa ansiosta. Chopper istui vankilassa lähes koko...

Mark Brandon “Chopper” Read, Australian tunnetuin rikollinen, nousi kansalaisten palvomaksi ja pelkäämäksi legendaksi median, puhelahjojensa ja äärimmäisen väkivaltaisuutensa ansiosta. Chopper istui vankilassa lähes koko nuoruutensa, ja lopulta hän kirjoitti bestselleriksi nousseen kirjan, ja elää vieläkin sen tuloilla.

Eurooppalaiselle voi aluksi olla hieman vaikeaa samaistua tähän kummalliseen, hieman skitsofreeniseen antisankariin. Chopper ei todellakaan ole mikään Tarantinomainen jenkkikriminaali, vaan tekojaan välittömästi katuva, kookas ja uskomattoman lupsakka skitsofreenikko, joka ei yksinkertaisesti pääse ongelmilta karkuun. Myöhemmin Hollywoodiin Hulkiksi pestattu Eric Bana tekee aivan uskomattoman roolisuorituksen Chopperina, ja ilmiömäisen näyttelijäntyön ansiosta Chopperista tulee todentuntuinen ja lähes rakastettava hahmo.

Elokuvan tarina ei sinänsä ole kovinkaan mielenkiintöinen, tai määrätietoinen. Tarina on käytännössä vain pätkä Chopperin elämänvaiheista, ja käytännössä mitään alkua tai loppua ei elokuvalla ole. Se on ikäänkuin pitkä silkkinauha, jonka molemmista päistä on pätkäisty muutamia kymmeniä senttejä pois. Tällä tavoin elokuvaan on saatu enemmän todentuntuisuutta, mutta sen merkittävyys hieman kärsii. Elokuvan pahin ongelma onkin juuri se, ettei sillä tunnu oikeastaan olevan mitään sanottavaa.

Vaikka elokuva onkin todentuntuinen, ja se on hahmot ovat todellisia henkilöitä, ei se kuitenkaan ole täyttä totta. Elokuva perustuu Mark Readin itsensä kirjoittamaan kirjaan, joka on semifiktiivistä pulp viihdettä. Tämä mainitaankin heti elokuvan alussa, suurempien väärinkäsitysten välttämiseksi.

Chopper on melko pienellä budjetilla kuvattu elokuva, mutta tämä ei käytännössä lopputuloksesta niinkään ilmene. Tehosteilla ei elokuvassa ole kovinkaan suurta osaa. Kuvallista taiteilua on jonkin verran, mutta erityisesti on mainittava elokuvan valaistus, joka luo todella illuusion siitä että liikutaan slummeissa, likaisissa lähiökämpissä sekä vankilan erikoisosastoilla.

Chopper on hyvä, joskin hieman yliarvostettu, elokuva. Se ei suinkaan ole taiteellinen mestariteos, joka saa katsojan ajattelemaan omia elämänarvojansa uudelleen, vaan pikemminkin “ihan hauska” Australian alamaailmasta kertova elokuva. Ilman Eric Banan roolisuoritusta elokuvaa tuskin arvostettaiisiin näin paljoa.

  • 70%
    Chopper - 70%
70%

Tiedot

Genret: draama
Kesto: 94 min
Ohjaaja: Andrew Dominik
Pääosissa: Eric Bana,Simon Lyndon,Vince Colosimo
Valmistusmaa: Australia
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)

Ville Tarkiainen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments