Valkoinen sulka

Valkoinen sulka eli The Four Feathers on englantilaisen A.E.W Masonin romaaniin perustuva sotaseikkailu. Masonin romaanin pohjalta on tehty peräti seitsemän elokuvaa ja arvosteluni kohdistuu uusimpaan, Heath Ledgerin tähdittämään versioon. Elokuvan ohjaaja, pakistanilainen Shekhar Kapur tunnetaan parhaiten Cate Blanchettin tähdittämästä draamasta Elizabeth.

Elokuva alkaa Englannista, jossa eletään 1800-luvun loppua. Harry Faversham (Heath Ledger) on nuori sotilas, joka kihlauduttuaan Ethnen (Kate Hudson) kanssa päättää jättää armeijan juuri sodan alettua. Tämän seurauksena Harry saa läheisiltään neljä valkoista sulkaa, jotka symboloivat pelkuruutta. Harry tajuaa tehneensä elämänsä virheen ja lähtee kavereidensa perään Sudaniin, jossa ystävystyy paikalliseen mieheen, Abou Fatmaan (Djimon Hounsou).

Valkoinen sulka on hieman samantyylinen elokuva kuin Stanley Kubrickin Barry Lyndon. Molemmissa on epäonnekas nuori herra, joka joutuu lähtemään kodistaan sotaan naisen takia. Suuri ero elokuvissa on se, että Valkoisessa sulassa päähenkilöön ei ole saatu kiinnostavuutta. Heath Ledger on niin nössön oloinen ettei katsoja mitenkään voi kuvitella häntä sotilaaksi. Wes Bentley Harryn kaverin Jackin roolissa on sentään hieman parempi ja ’kovemman’ oloinen. Amistadista tutun Djimon Hounsoun esittämä Abou Fatma on koko elokuvan kiinnostavin henkilö. Herran ulkomuoto, ystävällinen hymy ja letkeä Kuljen sinne minne Jumala johdattaa minut-asenne saavat hymyn katsojan huulille. Se onkin ainoa kiva asia tässä elokuvassa.

Valkoisen sulan vahvimmat valtit ovat lavastuksessa ja kuvauksessa. Sudanin kuivat ja pölyiset aavikot saavat katsojankin tuntemaan itsensä janoiseksi. Siksi onkin hyvä ottaa mukaan juotavaa. Taistelukohtaukset ovat vauhdikkaita ja hienosti kuvattuja. Loppupuolella olevat kohtaukset vankileiristä, jossa vangit joutuvat tekemään työtä epäinhimillisissä olosuhteissa saavat katsojan voimaan pahoin. Osattiin sitä olla julmia muuallakin kuin Natsi-Saksassa. Loppua kohti elokuva muuttuu epärealistiseksi ja tylsäksi selviytymistarinaksi.

  • 50%
    Valkoinen sulka - 50%
50%

Tiedot

Genret: draama,sota,seikkailu
Kesto: 131 min
Ohjaaja: Shekhar Kapur
Pääosissa: Heath Ledger,Wes Bentley,Kate Hudson,Djimon Hounsou
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2002

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments