elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Cameron Crowe on suht tunnettu ohjaaja varsinkin Amerikan mantereeella. Crowen aikaisempaan tuotantoon kuuluvat mm. elokuvat Jerry Maguire ja Almost Famous, joista ensin mainitussa nähdään...

Cameron Crowe on suht tunnettu ohjaaja varsinkin Amerikan mantereeella. Crowen aikaisempaan tuotantoon kuuluvat mm. elokuvat Jerry Maguire ja Almost Famous, joista ensin mainitussa nähdään myös Tom Cruise. Vanilla Sky on uudelleenfilmatisoitu jenkkiversio Chileläisen Alejandro Amenábarin elokuvasta Abre los ojos, jossa nähdään myös hehkeä espanjatar Penélope Cruz.

Vanilla Sky kertoo sikarikkaasta ja vastuuttomasta poikamiehestä David Aamesista (Tom Cruise), joka on saanut leijonanosan lehtikustantamosta isältään perintönä. Davidin synttäribailuihin tulee mm. päivänsankarin kaveri Brian kauniin daaminsa Sofian (Penélope Cruz) kanssa johon David ihastuu samantien. Davidin ’panokamu’ Julie (Cameron Diaz) ei tietenkään tästä erityisemmin pidä eikä jätä juttua siihen.

Vanilla Skysta ei löydy muuta kuin positiivista sanottavaa ja on vaikea päättää mistä alottaisi. Ensiksi on pakko mainita, että päärooliin ei olisi sopinut kukaan paremmin kuin toimintasankarina moneen otteeseen nähty Tom Cruise. Tompan esittämä David on pröystäilevä ja elämästä kaiken irti ottava kaveri, joka on kuitenkin välillä ihan mukava heppu. Penélope Cruz on myös hyvä valinta rooliinsa ja parin yhteiset kohtaukset ovat ehkä elokuvan parasta antia. Cameron Diaz tekee selväksi, että osaa näytellä roolissa kuin roolissa. Ikävää vain, että ilkeän ja kostonhimoisen Julien osa jäi turhan pieneksi elokuvassa. Ilahduttavaa oli psykiatria näytelleen Kurt Russelin esiintyminen vähän vakavammassa roolissa pyssynpaukuttelujen sijaan.

Vanilla Skyn kolmiodraama-alkuasetelma on aika perinteinen mutta elokuvan edetessä tulee uskomattomia juonenkäänteitä ja juuri kun katsoja luulee ymmärtäneensä idean pakka sekoitetaan uusiksi. Eri genrejen yhdisteleminen toimii myös mainiosti. Musiikin valinnassa on onnistuttu täydellisesti. Elokuvassa kuullaan mm. REMin All the right friends ja Sigur Rosin musiikkia. Vanilla Sky kaipaa täydellisen keskittymisen samaan tapaan kuin Memento eikä elokuvassa olevia pieniä yksityiskohtia havaitse välttämättä ensimmäisellä katselukerralla. Vanilla Sky on todellinen mestariteos, josta voisi kertoa vielä vaikka kuinka paljon. Open your eyes ja katso elokuva itse.

Hyvää:
– juoni
– näyttelijävalinnat
– musiikki
– dialogit

Huonoa:
– ei mikään

  • 97%
    Vanilla Sky - 97%
97%

Tiedot

Genret: draama,rakkaus
Kesto: 135 min
Ohjaaja: Cameron Crowe
Pääosissa: Tom Cruise,Penelope Cruz,Cameron Diaz
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2001

Sending
User Review
0 (0 votes)

Jaakko Honkala

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments