Minority report

Steven Spielbergin kultasormi ei elokuvien suhteen vieläkään petä, sillä Minority report ei todellakaan petä katsojaansa. Kaksi ja puoli tuntia meni, että humahtaa, eikä mainion, joskin kovin tavanomaisen, juonen parissa voi kieltää viihtyvänsä.

Näyttelijät ovat Minority Reportissa tuttuja. Pääosaa esittää aina niin niukkailmeinen Tom Cruise, joka tälläkään kertaa ei onnistu katsojaa yllättämään. Onko se sitten hyvä vai paha asia, niin asiasta voidaan olla monta mieltä, mutta minun mielestäni Cruisen ilmeettömyys ei haittaa tippaakaan. Itseasiassa Cruise on juuri tämänkaltaisissa rooleissa mies paikallaan juoksemassa paikasta toiseen selvittäessään kaiken takana olevaa tahoa. Muitakin näyttelijöitä rooleissa toki nähdään: Colin Farrell esittää kovin niukkasanaista ja ärsyttävää oikeusministeriön pyrkyri-virkamiestä, Max von Sydow vetää puhtaalla karismallaan omaa "iso-setä"-rooliansa ja monet muut näyttelijät onnistuvat kohtuullisen mukavasti loistavan Peter Stormaren ohella.

Minority Reportin synopsis on aivan loistava: kuvittele, että on olemassa selvännäkijöitä, jotka näkevät murhat ennalta ja sitten lähetetään yksikkö estämään tämä murha. Mutta siis "murhaajia" rangaistaan murhasta, vaikka he eivät varsinaisesti ole sitä vielä tehneet. No, tämä on Cruisen näyttelemän "Chief" John Andertonin mielestä ihan okei, kunnes selvännäkijät näkevät Johnin tekevän murhan. Seurauksena on epäuskoinen karkumatka, jossa tyydytään toistelemaan lausetta "Kaikki juoksevat" ympäri tulevaisuuden Washington DC:tä, jossa mainoksetkin on räätälöity kullekin ihmiselle erikseen. Mielenkiintoisetkin ahaa-elämykset saattelevat mukavasti katsojaa: onhan Spielbergillä ollut aina silmää myös yhteiskuntaa kritisoiville asioille.

Kaiken kaikkiaan Minority Report on mainio sci-fiä, toimintaa ja vanhan kunnon jännäriä yhdistelevä elokuva, jonka katsoo toiseenkin kertaan mielellään. Tulevaisuuden visio murhattomasta kaupungista saatika maailmasta on mielenkiintoinen ja tietenkin aivan utopistinen ajatus, jonka ympärille rakennettu ajatusleikki sopii absurdiudestaan huolimatta ainakin tähän elokuvaan mainiosti. Minority Report onkin ennen kaikkea viihteellinen paketti, joka on jättänyt turhat, elokuvaa syventävät, draamat vain pintaraapaisuksi ja seinäruusuksi Andertonin pakomatkalle, joka totta kai tuo vastaukset miltei kaikkiin elokuvassa kysyttyihin kysymyksiin.

4

Summary

Genret: toiminta,sci-fi
Kesto: 145 min
Ohjaaja: Steven Spielberg
Pääosissa: Tom Cruise,Colin Farrell,Steve Harris,Max von Sydow,Samantha Morton,Kathryn Morris,Jessica Capshaw
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2002

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments